سياهه تجاري ايران
براساس آماری از سوي متولي گمرك، حجم تجارت ايران تا پايان ديماه اعلام شده است. در اين مدت، صادرات غيرنفتي ١٢٧ ميليون و ٣٩۶ هزار تن به ارزش ۴٧ ميليارد و ٧۵۵ ميليون دلار انجام شده، كه از لحاظ وزن رشد ١٢ درصدي و از لحاظ ارزش ١٨ درصد رشد را تجربه كرده است.
تعادل|
براساس آماری از سوي متولي گمرك، حجم تجارت ايران تا پايان ديماه اعلام شده است. در اين مدت، صادرات غيرنفتي ١٢٧ ميليون و ٣٩۶ هزار تن به ارزش ۴٧ ميليارد و ٧۵۵ ميليون دلار انجام شده، كه از لحاظ وزن رشد ١٢ درصدي و از لحاظ ارزش ١٨ درصد رشد را تجربه كرده است. اما در بخش واردات با ۵۶ ميليارد و ٩١ ميليون دلار با كاهش ٣ درصدي در وزن و رشد ٣ درصدي در ارزش مواجه بوديم. اين آمار نشان از تراز منفي ۸ ميليارد دلار در تجارت دارد. عمده كشورهاي صادركننده كالا به ايران، امارات با ١٧ ميليارد دلار، چين ١۴.۴ ميليارد دلار، تركيه ٩.٩ ميليارد دلار و آلمان ١.٩ ميليارد دلار هستند. بيشترين كالاهاي وارد شده نيز شمش طلا به ارزش ۶.٣ ميليارد دلار، ذرت دامي ٢.٣ ميليارد دلار، گوشي همراه ١.٨ ميليارد دلار بوده است. همچنين بنابر آمارهاي اعلامي از سوي گمرك ايران، در بازه زماني ۱۰ ماهه، ۴١ هزار و ٢٩٧ دستگاه خودرو به ارزش٨٧٧ ميليون دلار با رشد ٧٠٨ درصد در وزن و رشد ٧۴۴ درصدي در ارزش ترخيص شده است. رييس گمرك همچنين خبر داد كه واردات آيفون ۱۶ متوقف نشده است؛ يك محموله ۶۰۰ دستگاهي وارد شده و در حال حاضر در سه گمرك مشهد، باهنر و از امروز هم از فرودگاه امام خميني (ره) واردات آيفون آغاز ميشود.
شمش طلا، صدرنشين واردات
رييس گمرك ايران روز گذشته به تشريح تجارت خارجي كشور پرداخت. بنابر آمار اعلامي از سوي فرود عسگري، در 10 ماهه سال جاري عمليات گمركي حدود 158 ميليون تن كالا را به ارزش 103 ميليارد دلار انجام شده كه شامل 127 ميليون تن صادرات غير نفتي به ارزش حدود 47 ميليارد دلار است كه 12 درصد در وزن و 18 درصد در ارزش نسبت به سال گذشته رشد داشته است. مقصد كالاهاي صادراتي به ترتيب چين با 3/12 و عراق با 10 و امارات با 5/9 و تركيه با 5/5 ميليارد دلار بودهاند.در مقابل در همين بازه زماني، 30 ميليون تن كالاي وارداتي به ارزش 56 ميليارد دلار بوده است. اولين قلم عمده وارداتي «شمش طلا» است كه ۸۱ تن به ارزش حدود۶.۳ ميليارد دلار اعلام شد. قلم بعدي «ذرت دامي» با ارزش ۲.۳ ميليارد دلار است. قلم بعدي «گوشي تلفن همراه» با ۱.۸ ميليارد دلار و در نهايت «كنجاله سويا» با ۱.۶ميليارد دلار است. مبادي وارداتي ايران نيز، «امارات متحده عربي» با ۱۷ ميليارد دلار درجايگاه نخست، «چين» با ۱۴.۴ ميليارد دلار دوم، «تركيه» با ۹.۹ ميليارد دلار در جايگاه سوم و «آلمان» با ۱.۹ ميليارد دلار در جايگاه چهارم واقع شده است. بنابر اعلام رييس گمرك، تقريبا كالاهاي اساسي ۲۰ ميليون تن به ارزش ۱۴.۸ ميليارد دلار است كه ذرت در صدر كه با ۹۵۷ ميليون دلار، كنجاله ۸۴۵ ميليون دلار و تجهيزات پزشكي ۸۰۷ ميليون دلار است.
تجارت با اروپا و همسايگان
تجارت ايران با اتحاديه اروپا و كشورهاي همسايه چگونه رقم خورده است؟ بنابر آمار اعلامي، واردات ۱۰ ماهه از اتحاديه اروپا ۲ ميليون تن به ارزش ۴.۸ ميليارد دلار با رشد ۱۴ درصدي در وزن و سه درصد در ارزش بوده است. در اين ميان آلمان در صدر صادرات به ايران با ۳۱۰ هزار تن به ارزش حدود دو ميليارد دلار، هلند در رتبه بعدي و ايتاليا سومين كشور صادركننده به ايران در بين كشورهاي اروپايي بوده است. صادرات ما به كشورهاي عضو اتحاديه اروپا ۳۴۴ هزار تن به ارزش ۵۰۴ ميليون دلار است كه صادرات به آلمان در رتبه اول، سپس بلغارستان و كشور سوم نيز ايتاليا است.
آمار رييس گمرك همچنين حاكي از اين است كه ۷۵ ميليون تن كالا به ارزش ۲۹.۸ ميليارد دلار به اين ۱۵ كشور همسايه صادر شده، رشد ۲۴ درصدي در وزن و ۲۹ درصدي در ارزش داشته است. همچنين ۱۸ ميليون و ۳۰۰ هزار تن واردات كالا به ارزش ۳۰ ميليارد دلار از اين كشورها داشتيم كه با كاهش وزن ۷ درصدي و رشد ۱۲ درصدي در ارزش همراه بوده است. به گفته وي، جمع واردات و صادرات به ۱۵ كشور همسايه ۹۳.۷ ميليون تن به ارزش ۶۰ ميليارد دلار بوده كه رشد ۱۷ درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
واردات موبايل و خودرو به روايت آمار
اما در ۱۰ ماهه چقدر تعداد خودرو شده است؟ براساس آماري كه رييس گمرك ايران روز گذشته در نشست با خبرنگاران اعلام كرد، ۴۱ هزار و ۲۹۷ دستگاه خودرو به ارزش ۸۷۷ ميليون دلار در ۱۰ ماهه امسال وارد كشور شده كه افزايش ۸ برابري در تعداد و رشد ۷۴۴ درصدي در ارزش داشته است. همچنين ۷۲۹۳ دستگاه خودروي برقي در مدت ياد شده، به ارزش ۱۶۹ ميليون دلار و ۲۵ دستگاه اتوبوس برقي به ارزش ۴ ميليون دلار ترخيص شده است. البته عسگري يادآور شد: تا اين لحظه خودروي كاركردهاي ترخيص نشده است؛ يعني هنوز به ما ابلاغ نشده يا ثبت آنها انجام نشده و مهلت آن هم تا پايان امسال است. از واردات موبايل چه خبر؟ براساس آماري كه رييس گمرك ارايه كرد، ۹ ميليون دستگاه گوشي تلفن همراه در ۱۰ ماهه وارد كشور شده كه ارزش آن ۱.۸ ميليارد دلار است. آمار ۵ ماهه واردات تلفن همراه در ۵ ماهه دولت چهاردهم، ۴ميليون و ۷۱۴ هزار بوده است. عسگري همچنين در پاسخ به آخرين وضعيت ترخيص گوشيهاي آيفون ۱۶ هم توضيح داد: واردات آيفون مدتي ممنوع بود اما براساس مصوبات صادر شده آزاد شد. اخيرا هم واردات آن از گمركات براساس مصوبه صادر و ابلاغ شده و انجام ميشود. فرآيند كار اين است كه همه كالاها طبق تبصره ۳ ماده ۷ قانون ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز بايد ثبت سفارش شود و منشأ ارز تمام كالاهايي كه قرار است ترخيص شود بايد به بانك مركزي اعلام شود و كد رهگيري داشته باشند. او در بخش ديگري از صحبتهايش ادامه داد: محموله ۶۰۰ دستگاهي در گمرك شهيد باهنر، دو اظهارنامه در گمرك مشهد و چند اظهارنامه نيز در گمرك فرودگاه حضرت امام (ره) داشتيم. همه موارد داراي ثبت سفارش معتبر بودند، زيرا اگر ثبت سفارش معتبر نباشد كسي نميتواند كالا را اظهار كرد. او با توضيح اينكه فرآيند كار در حال انجام است و واردات آيفون متوقف نشده است، بيان كرد كه حقوق ورودي را وصول كرديم و مجوزهاي لازم نيز اخذ شده است و ترخيص آن در فرودگاه امام (ره) از امروز آغاز شده است.
همچنين به گفته عسگري، در پنج ماهه ترانزيت خارجي ۸ ميليون و ۷۵۱ تن بوده كه رشد ۱۰ درصدي داشته است. همچنين در اين مدت ميزان واردات خودرو از حيث تعداد ۵۷۰ درصد رشد داشته است.
واردات قطعي بنزين نداشتيم
رييس گمرك همچنين در پاسخ به ميزان واردات بنزين به كشور هم اينطور گفت: واردات قطعي بنزين نداشتيم اما در اين مدت چهار محموله ورود موقت از سرخس و گمرك شهيد رجايي انجام شد و معوض آن را به صورت مازوت در بندر امام تحويل ميدهيم. بنابراين بنزين به صورت ورود قطعي انجام نشد و ورود موقت بود كه در اصطلاح به آن سوآپ ميگويند. عسگري در پايان در رابطه با كشف قاچاق انسان در گمركات كشور خاطرنشان كرد: در ١٠ ماه اول امسال ٢۴٠ فقره پرونده براي قاچاق انسان تشكيل شده و تعداد افراد كشف شده ٣۶٢ نفر بوده كه نسبت به سال گذشته كاهش ٧٨ درصدي داشتيم و بيشتر اين كشفيات در گمرك بازرگان بوده چراكه افراد قصد مهاجرت به اروپا از مسير تركيه را دارند.