عرضه صندوق پروژه‌هاي مبتني بر ارز و طلا

عرضه صندوق پروژه‌هاي مبتني بر ارز و طلا

۱۴۰۳/۱۱/۱۷ - ۰۰:۴۱:۵۵
|
کد خبر: ۳۳۳۱۶۹

غلامرضا مصباحي مقدم، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، با اشاره به اينكه حدود ۷۰ ميليارد دلار سرمايه راكد، ارز و طلا، خارج از چرخه اقتصادي و توليد، وجود دارد، توضيح داد: اين در حالي است كه ما درپي كسب منابع بين ۵ تا ۱۰ ميليارد دلار از خارج هستيم.

غلامرضا مصباحي مقدم، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، با اشاره به اينكه حدود ۷۰ ميليارد دلار سرمايه راكد، ارز و طلا، خارج از چرخه اقتصادي و توليد، وجود دارد، توضيح داد: اين در حالي است كه ما درپي كسب منابع بين ۵ تا ۱۰ ميليارد دلار از خارج هستيم.

رييس شوراي فقهي بانك مركزي، به كاهش اعتماد مردم به بانك‌ها اشاره كرد و گفت: زماني مردم ارز را در بانك‌ها ذخيره و سود دريافت مي‌كردند اما با تغيير سياست‌هاي بانكي مبني بر دريافت ريال به جاي ارز، به اعتماد مردم تير خلاص زده شد و فاتحه اعتماد ملي به نظام بانكي خوانده شد و مردم ديگر ارز خود را در بانك‌ها نگذاشته و اين منابع از چرخه اقتصاد خارج شد و به اين ترتيب در صندوق‌هاي امانت بانك‌ها ذخيره شد.

عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام درخواست كرد: نظام بانكي، دولت و سازمان بورس اعتمادآفريني كنند. نظام بانكي براي جذب ارز و طلاي مردم، بايد سياست‌هاي مقتضي را مانند نمونه‌اي كه بورس كالا در مورد طلا، انجام داده و فضاي اعتمادسازي خوبي شكل گرفته است، پيش بگيرد تا مردم سرمايه‌گذاري كنند.

مصباحي‌مقدم با اشاره به اينكه بازده سرمايه در بانك‌ها به‌شدت پايين آمده و انگيزه‌ قوي براي سپرده‌گذاري ارزي به وجود نيامده است، پيشنهاد داد: با راه‌اندازي صندوق‌هاي پروژه در بازار سرمايه براي پروژه‌هاي بالادستي و پايين دستي نفت و گاز، مي‌توان اين سرمايه‌ها را جذب كرد.

او با اشاره به اينكه راه‌اندازي اين صندوق پروژه‌ها، به رياست‌جمهوري ارايه شده است، گفت: با وجود نظر كارشناسان نسبت به زمان بازگشت سرمايه، جا دارد كه ابزاري در اين خصوص در بازار مالي طراحي شود و هر چه بازگشت سرمايه بود، به دارندگان سپرده‌هاي ارزي و طلا تخصيص داده شود و دريغي در اين باره صورت نگيرد. اين امر باعث ايجاد سيل سرمايه به بانك و بازار سرمايه مي‌شود.

رييس شوراي فقهي بانك مركزي در ادامه به نقش ارز در اقتصاد كشور اشاره كرد و افزود: ثبات قيمت ارز، به ثبات قيمت‌ها در كشور منجر مي‌شود. همه كالا و خدمات با قيمت ارز متناسب مي‌شود، نبود ثبات ارزي، افزايش قيمت‌ها، تورم و انتظارات تورمي را به دنبال دارد. مصباحي مقدم ادامه داد: صادركنندگان از ذي‌نفعان قيمت ارز هستند و بايد منافع آنها از افزايش توليد كمي و كيفي صادرات و رقابت در بازارهاي بين‌المللي به دست بياورند. براساس مطالعاتي كه از روند ۲۰ ساله ارز داشتيم، به پشتوانه افزايش صادرات قيمت ارز بالا رفت اما در مقابل توليد و صادرات افزايش نيافت. به فرض انتفاع عده‌اي، ۸۸ ميليون نفر متضرر مي‌شوند و به همين دليل مشكل مديريت ارز بايد حل شود. او در پايان نبود تناسب بين رشد نقدينگي و كالاها موجب انحراف منابع، ركود يا تورم برشمرد و گفت: بايد سياست خلق نقدينگي توسط بانك‌ها به درستي انجام شود و با تغيير روش در تخصيص منابع مالي بايد كاري كنيم كه نقدينگي مستقيم به توليد و تجارت اختصاص پيدا كند. بانك‌ها بايد نقدينگي را به فروشنده كالا و خدمات تخصيص داده دهند تا رشد توليد و اقتصاد رقم بخورد.

 

آمادگي انجمن مالي اسلامي

براي ارتقاي سواد مالي

علي صالح‌آبادي، رييس انجمن مالي اسلامي ايران با بيان اينكه انجمن مالي اسلامي تلاش دارد براي ارتقاي دانش و سواد مالي گام بردارد، افزود: جهش توليد با مشاركت مردم در بازارهاي مالي اسلامي نيازمند دو محور اساسي از جمله تقويت بازارهاي مالي، امنيت و اقداماتي براي توسعه زيرساخت‌ها و افزايش سطح سواد مالي و دانش مالي است.

او از آمادگي انجمن مالي اسلامي براي ارتقاي دانش و سواد مالي خبر داد و گفت: براي اينكه انجمن بتواند بسترهاي لازم را براي تبادل ايده‌ها و ارتقاي سواد مالي فراهم كند و همچون گذشته موفق باشد، نيازمند همراهي وهمكاري اعضاي هيات‌مديره و ساير اعضا است .

صالح‌آبادي با بيان اينكه اين انجمن نقش موثري در توسعه علوم مالي اسلامي در سال‌هاي گذشته داشته، افزود: يكي از رسالت‌هاي اصلي انجمن توسعه اين علوم است.

رييس انجمن مالي اسلامي ايران دربخش ديگري از صحبت‎‌هايش به اقدامات اين انجمن اشاره كرد و توضيح داد: برگزاري ۷پيش نشست تخصصي با حضور نخبگان، تامين مالي جمعي و مشاركت مردم در بازارهاي مالي، مشاركت مردم در توليد و جايگاه آن در برنامه هفتم، برگزاري ۴ نشست در سطح بين‌المللي، برگزاري« ۴ دوره مديريت سبد و ۲ دوره مديريت حرفه‌اي با مجموع ۱۲۰ دانش پذير، ۱۷ دوره تخصصي فقه مالي ويژه طلاب و اعضاي انجمن، ۱۰ كميته هم‌انديشي بين‌المللي با ده كشور مختلف، ۱۰ دورره همايش مالي اسلامي و ۷ دوره DBA بازار سرمايه اسلامي و يك دوره MBA بازار سرمايه اسلامي» از سوي اين انجمن عملياتي شده است. هشتمين دوره DBA بازار سرمايه اسلامي نيز در بهمن ماه برگزار مي‌شود. همچنين، ۱۹۰ دانش‌پذير نيز در طول سال‌هاي اخير فارغ‌التحصيل شده و در مرحله دانش‌پذيري هستند.

صالح ‌آبادي با اشاره به اقدامات انجمن مالي اسلامي در حوزه پژوهشي نيز گفت: اين انجمن با ۱۲ نشريه علمي و پژوهشي همكاري دارد و مقالات اعضاي اين انجمن در اين نشريات قابليت انتشار دارد.

او، توسعه همكاري‌هاي بين‌المللي را برنامه ديگر اين انجمن ذكر كرد و افزود: فعاليت‌هاي بين‌المللي انجمن مالي اسلامي در سطح دنيا و در جامعه هدف به عنوان انجمن فعال و اثرگذار شناخته شده است. با ده نهاد فعال در زمينه مالي اسلامي همكاري تنگاتنگي داريم. همچنين، اين انجمن موفق شده، نمايندگي انحصاري نهاد بين‌المللي حسابداري و حسابرسي اسلامي را دريافت و نماينده آنها در كشور باشد.

او راه‌اندازي پايگاه جامع مالي اسلامي را يكي از اقدامات مهم انجمن مالي اسلامي ذكر كرد و ‌گفت: سايت اين انجمن امروز به عنوان پايگاه جامع مالي اسلامي فعاليت مي‌كند و كتب، مقالات، نشريات، مصوبات كميتعه فقهي سازمان بورس و شوراي فقهي بانك مركزي و موضوعات مرتبط با مباحث مالي اسلامي در حوزه بانكداري اسلامي و بازار سرمايه اسلامي و اقتصاد اسلامي را پوشش مي‌دهد.

به گفته رييس انجمن مالي اسلامي ايران، پايان نامه‌هاي ارايه شده اين انجمن در كميته فقهي سازمان بورس و بانك مركزي تصويب و وارد فرايند اجرايي شده است. همچنين، قرار است، در اين انجمن موضوعات كاربردي و عملياتي دنبال شود.

او، اضافه كرد: كشورهاي تركيه، اندونزي، مالزي، بحرين، انگلستان و...در توسعه فعاليت‌ها و برنامه‌هاي انجمن همكاري قابل توجهي داشته‌اند.

صالح آبادي اين را هم اضافه كرد: اين انجمن به همت اعضاي هيات‌مديره موفق شده جزو يكي از برترين‌هاي انجمن باشد به‌طوري كه در سال‌هاي گذشته رتبه اول را به خود اختصاص داده است.