خورشيد در خدمت صنعت!
«تعادل» گزارش مي‌دهد

خورشيد در خدمت صنعت!

۱۴۰۳/۱۱/۱۸ - ۰۰:۴۸:۲۸
|
کد خبر: ۳۳۳۲۷۷

در سال‌هاي اخير، فشارهاي روزافزون بر شبكه برق كشور، ضرورت تأمين مستقل برق براي صنايع را به يك الزام استراتژيك تبديل كرده است. با توجه به گزارش‌هاي جديد و پيشنهادهایی مبني بر استفاده از ساختمان‌هاي مجهز به سامانه‌هاي خورشيدي، پرسش‌هايي در خصوص نقش وزارت نيرو و آينده تأمين انرژي كشور مطرح شده است.

گلناز پرتوي مهر|

در سال‌هاي اخير، فشارهاي روزافزون بر شبكه برق كشور، ضرورت تأمين مستقل برق براي صنايع را به يك الزام استراتژيك تبديل كرده است. با توجه به گزارش‌هاي جديد و پيشنهادهایی مبني بر استفاده از ساختمان‌هاي مجهز به سامانه‌هاي خورشيدي، پرسش‌هايي در خصوص نقش وزارت نيرو و آينده تأمين انرژي كشور مطرح شده است.

به گزارش «تعادل» شبكه برق كشور در دهه‌هاي اخير با مشكلات متعددي مواجه شده است. افزايش مصرف، فرسودگي زيرساخت‌ها و محدوديت منابع مالي براي توسعه شبكه باعث شده‌اند كه تأمين پايدار برق در بسياري از مناطق به يك چالش تبديل شود. از سوي ديگرصنايع به عنوان بزرگ‌ترين مصرف‌كنندگان برق، بخش قابل‌توجهي از بار شبكه را به خود اختصاص مي‌دهند. اين موضوع به‌ويژه در فصول اوج مصرف، مانند تابستان فشار شديدي بر زيرساخت‌هاي موجود وارد مي‌كند.

در همين زمينه، فرشاد احمدي، كارشناس حوزه انرژي، در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار داشت: يكي از دلايل اصلي پيشنهاد خودكفايي صنايع در توليد برق، كاهش فشار بر شبكه برق ملي است. با افزايش جمعيت و گسترش صنايع، شبكه برق با سرعتي بيشتر از ظرفيت خود بارگذاري مي‌شود. توليد برق در محل مصرف، به‌ويژه با استفاده از منابع تجديدپذير مانند انرژي خورشيدي، مي‌تواند اين فشار را به ‌طور قابل ‌توجهي كاهش بدهد.

وي تصريح كرد: تأمين مستقل برق، به صنايع اين امكان را مي‌دهد كه از قطعي‌هاي مكرر برق و هزينه‌هاي ناشي از توقف توليد جلوگيري كنند. در بسياري از موارد، قطع برق در واحدهاي صنعتي، خسارات قابل‌توجهي را به همراه دارد كه مي‌تواند به تعطيلي خط توليد منجر شود. استفاده از منابع مستقل مانند نيروگاه‌هاي خورشيدي يا ژنراتورهاي گازسوز، راه‌حلي براي اين مشكل ارائه مي‌دهد. وي عنوان كرد: هرچند سرمايه‌گذاري اوليه براي ايجاد زيرساخت‌هاي تأمين مستقل برق، مانند نصب پنل‌هاي خورشيدي، هزينه‌بر است، اما در بلندمدت مي‌تواند صرفه‌جويي‌هاي قابل‌توجهي را به همراه داشته باشد. كاهش هزينه‌هاي انرژي و امكان فروش مازاد برق به شبكه سراسري از جمله مزاياي اقتصادي اين راهكار هستند. احمدي بيان كرد: استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير مانند خورشيد و باد، علاوه بر مزاياي اقتصادي، به كاهش انتشار گازهاي گلخانه‌اي كمك مي‌كند. اين موضوع به‌ويژه براي صنايعي كه تحت فشار قوانين زيست‌محيطي هستند، اهميت دارد. وي تصريح كرد: يكي از راهكارهاي كليدي در تأمين مستقل برق، استفاده از انرژي خورشيدي است. ايران، با ميانگين بيش از ۳۰۰ روز آفتابي در سال، يكي از مناسب‌ترين كشورها براي بهره‌برداري از انرژي خورشيدي به شمار مي‌رود. اخيراخبرهايي منتشر شده است كه صنايع و حتي ساختمان‌هاي اداري جديد بايد به سامانه‌هاي خورشيدي مجهز شوند. اين تصميم، علاوه بر كاهش فشار بر شبكه سراسري، به ارتقاي بهره‌وري انرژي و توسعه پايدار كمك خواهد كرد. وي خاطرنشان كرد: سامانه‌هاي خورشيدي، به‌ويژه در صنايعي كه نياز به برق پايدار دارند، مي‌توانند نقش حياتي ايفا كنند. هزينه‌هاي كاهش‌يافته نگهداري، عدم نياز به سوخت‌هاي فسيلي، و امكان ذخيره‌سازي انرژي در باتري‌ها، از مزاياي اين سيستم‌ها است. احمدي با اشاره به اينكه با گسترش ايده خودكفايي صنايع در توليد برق، نقش وزارت نيرو به عنوان متولي اصلي تأمين انرژي كشور تغيير مي‌كند، گفت: وزارت نيرو مي‌تواند به عنوان تنظيم‌گر اصلي، قوانين و استانداردهايي را براي تأمين برق مستقل توسط صنايع تدوين كند. تعيين تعرفه‌هاي فروش مازاد برق به شبكه، ايجاد مشوق‌هاي مالياتي براي نصب سامانه‌هاي خورشيدي، و حمايت از توسعه فناوري‌هاي نوين، از جمله وظايفي است كه اين وزارتخانه مي‌تواند بر عهده بگيرد. وي بيان كرد: يكي از موانع اصلي، هزينه‌هاي بالاي نصب و راه‌اندازي سامانه‌هاي خورشيدي يا نيروگاه‌هاي كوچك مقياس است. هرچند اين هزينه‌ها در بلندمدت جبران مي‌شوند، اما براي بسياري از صنايع، به‌ويژه صنايع كوچك و متوسط، تأمين سرمايه اوليه دشوار است. راه‌اندازي و نگهداري سامانه‌هاي توليد برق مستقل نيازمند تخصص‌هاي فني ويژه‌اي است كه ممكن است در دسترس همه صنايع نباشد. وي عنوان كرد: تأمين مستقل برق براي صنايع، به‌ويژه با استفاده از منابع تجديدپذير مانند انرژي خورشيدي، مي‌تواند راه‌حلي پايدار و اقتصادي براي چالش‌هاي موجود در شبكه برق كشور باشد. اين تغيير رويكرد، علاوه بر كاهش وابستگي به شبكه سراسري، به افزايش بهره‌وري و كاهش هزينه‌ها كمك خواهد كرد. وي خاطرنشان كرد: با اين حال، موفقيت اين ايده در گروی حمايت‌هاي همه‌جانبه دولت، تدوين سياست‌هاي كارآمد و فراهم‌سازي بسترهاي لازم براي توسعه فناوري‌هاي نوين است. وزارت نيرو، به عنوان سياستگذار اصلي، مي‌تواند با ايفاي نقش تنظيم‌گر و حامي، مسير توسعه اين رويكرد را هموار كند.

وي اظهار كرد: در نهايت، اگر صنايع و دولت با يكديگر همكاري كنند، مي‌توانند ايران را به‌سمت خودكفايي انرژي و توسعه پايدار هدايت كنند. شايد زمان آن رسيده كه خورشيد، به عنوان شريك جديد صنعت، وارد ميدان شود و نور اميدي بر چالش‌هاي انرژي كشور بتاباند.