روزگار سخت بورس تهران
«تعادل» گزارش مي‌دهد

روزگار سخت بورس تهران

۱۴۰۳/۱۱/۲۰ - ۰۱:۵۵:۳۶
|
کد خبر: ۳۳۳۴۴۹

بازار سهام هفته پر چالشي را پشت سر گذاشت و در نهايت با غيرقابل قبولي بسته شد و پايان معاملات شاهد بازدهي مثبت 9 صدم درصدي شاخص كل بورس بوديم؛ اين بازدهي درحالي رخ مي‌دهد كه واگذاري خودرو بازار سرمايه و بازار خودرو را در حاشيه فرو برده است و در كنار آن ساير بازارهاي مالي درحال سود‌سازي هستند.

بازار سهام هفته پر چالشي را پشت سر گذاشت و در نهايت با غيرقابل قبولي بسته شد و پايان معاملات شاهد بازدهي مثبت 9 صدم درصدي شاخص كل بورس بوديم؛ اين بازدهي درحالي رخ مي‌دهد كه واگذاري خودرو بازار سرمايه و بازار خودرو را در حاشيه فرو برده است و در كنار آن ساير بازارهاي مالي درحال سود‌سازي هستند. براساس آمارشاخص كل در آخرين روز كاري هفته به رقم 2 ميليون و 804 هزار و 35 واحد رسيد و نسبت به آخرين روز معاملاتي هفته قبل 2 هزار و 783 واحد بالاتر ايستاد و بازدهي هفته شاخص بورس مثبت 9 صدم درصد شد. تنش‌ سياسي و داخلي به قدري بالاست كه بازار سهام ديگر يك روند مشخص ندارد و هر روز به واسطه اين تنش‌ها تغيير مسير مي‌دهد و سرخ پوش مي‌شود؛ تنش‌هاي سياسي روزهاي اخير براي بازار سرمايه را مي‌توان يادداشت رييس‌جمهور امريكا و امثال اين موارد دانست و از سوي ديگر تنش داخلي نيز مي‌توان به واگذاري ايران خودرو به كروز و حواشي آن اشاره كرد. خودرو يكي از مهم‌ترين نمادهاي مهم بازار سرمايه است و سرخ پوشي يا فشار به اين نماد مي‌تواند بازار را قرمز سازد. بازار سهام نيازمند آرامش و در كنار آن افزايش اعتماد است تا بتواند روندي جديد و صعودي براي خود بسازد. در ابتداي سال شاخص كل بورس تهران محدوده ۲.۸ ميليوني را از دست داده بود اما در نيمه دوم سال به نزديكي شاخص ۳ ميليون واحدي رسيد اما يك‌باره پيش از رسيدن به اين شاخص از حركت ايستاد و بازدهي منفي برجاي گذاشت. تنش‌ها و اخبار مختلف سياسي و اقتصادي باعث شدند كه بازار سهام روز طلايي را پشت سر نگذارد و چهار سال روند نزولي و طي چند ماه اخير روند متعادل همراه با ترس را تجربه كند. اين شرايط درحالي است طي روزهاي اخير بازارهاي همانند طلا توانسته‌اند ركورد قيمتي چند ماهه خود را بشكنند و هر روز شاهد رشد اين بازار هستيم. از سوي ديگر دلار نيز شرايطي همانند بورس را تجربه مي‌كند و تا به امروز توانسته صعودهاي قابل قبولي را در كارنامه خود ثبت كند. درحال حاضر بازار طلا و دلار رقيب جدي بورس هستند و سرمايه‌گذاران به واسطه شرايط ترجيح مي‌دهند سرمايه خود را در بازارهايي همانند طلا سرمايه‌گذاري كنند كه يكي از بهترين گزينه‌ها براي سرمايه‌گذاري در بازار طلا با كمترين هزينه و ريسك صندوق‌هاي طلاست. سرمايه‌گذاران مي‌توانند با كمترين هزينه ممكن وارد اين صندوق‌ها شوند و در كنار نوسان شاخص از رشد قيمت طلا نيز سود ببرند. به نوعي صندوق‌هاي طلا يك برد دو سويه براي سرمايه‌گذاران اين حوزه است. برخي كارشناسان عقيده دارند كه به واسطه رشد بي‌محاباي قيمت طلا احتمالا در ميان مدت شاهد رونق بيش از پيش بورس باشيم. اين بدان معناست كه با افزايش قيمت طلا، سرمايه‌هاي موجود در بازار به سمت بورس هدايت مي‌شود و مي‌تواند اين بازار را سبز كند؛ اما نكته قابل توجه اينجاست كه اكنون ارزش دلاري بازار كمترين عدد از اوايل آذر ماه است و P\E بازار سهام نيز كمتر از ۷ است كه در شرايط قابل قبول نيز اين دو مولفه مي‌تواند مانع ورود نقدينگي به بورس شود. همچنين طي هفته گذشته حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس اعلام نمود «بورس ۱۰۰ ميليارد دلاري در شأن اقتصاد ايران نيست» اين درحالي است كه بازار سهام روز به روز روند نزولي به خود گرفته است و نمي‌توان اميدي به صحبت‌هاي رييس جديد سازمان بورس داشت مگر اينكه اين رييس تغيير سياست دهد و با سياست‌هاي جديد از بازار سهام حمايت كند تا اين بازار نيز روند صعودي خود را آغاز كند.

 

بورس تهران در هفته‌اي كه گذشت

آمارشاخص كل در آخرين روز كاري هفته به رقم 2 ميليون و 804 هزار و 35 واحد رسيد و نسبت به آخرين روز معاملاتي هفته قبل 2 هزار و 783 واحد بالاتر ايستاد و بازدهي هفته شاخص بورس مثبت 9 صدم درصد شد. شاخص كل هم وزن بورس درآخرين روز كاري هفته گذشته يعني ۱۰ بهمن ماه برابر با ۸۷۸ هزار و ۵۷۵ واحدي بود و در پايان معاملات اين هفته به عدد ۸۷۶ هزار و ۴۴۳ واحدي رسيد و در مجموه بازدهي منفي ۰.۲ درصدي را ثبت كرد.در اولين روز معاملات هفته اخير همزمان با ريزش شاخص كل بورس تهران، ارزش معاملات خرد سهام با افت 6 درصدي نسبت به روز پيشين به رقم 6 هزار و 724 ميليارد تومان كاهش يافت و روز يكشنبه به 7 هزار و 389 ميليارد تومان رسيد. دوشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام 6 هزار و 988 ميليارد تومان بود. سه‌شنبه ارزش معاملات خرد به 7 هزار و 370 ميليارد تومان رسيد و در روز چهارشنبه نيز ارزش معاملات خرد سهام به رقم 10 هزار و 166 ميليارد تومان بالغ شد. بدين‌ترتيب ميانگين ارزش معاملات خرد بورس در هفته اخير 7 هزار و 277 ميليارد تومان بود كه نسبت به هفته پيشين افت 24 درصدي داشته است.

 

برترين‌هاي بورس كالا

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۱۹ بهمن ماه بيش از ۳ ميليون تن انواع كالا و محصول به ارزش ۴۱.۲ هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۲۰هزار ميليارد تومان رسيد. برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۱۹ بهمن ماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است:

فولاد مباركه اصفهان با معامله ۲۲۴ هزار و ۹۰ تن تختال و ورق گرم به ارزش ۸ هزار و ۲۰۷ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۴ هزار و ۹۳۲ تن انواع سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۳ هزار و ۳۰۸ ميليارد تومان دوم شد.

فولاد خوزستان با فروش ۵۱ هزار و ۹۰۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۴۷۹ ميليارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد.معدني و صنعتي گل گهر با فروش ۲۳۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۳۳۳ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۲۱۰ هزار تن آهن اسفنجي، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۲۵۳ ميليارد تومان تومان پنجم شد. ذوب آهن اصفهان با معامله ۳۶ هزار و ۲۲۰ تن تيرآهن، ميلگرد و شمش به ارزش هزار و ۸۴ ميليارد تومان ششم شد. پالايش نفت بندرعباس ۴۰ هزار تن وكيوم باتوم به ارزش ۹۸۰ ميليارد تومان فروخت و هفتم شد. مجتمع فولاد خراسان با معامله ۲۸ هزارتن شمش بلوم و ميلگرد به ارزش ۹۰۴ ميليارد تومان هشتم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان نيز با فروش هزار و ۲۸۵ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش ۸۶۹ ميليارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد و پالايش نفت اصفهان هم با معامله ۳۰ هزار تن وكيوم باتوم به ارزش ۷۵۱ ميليارد تومان دهم شد.