ناترازي انرژي و بورس
بازار همچنان تحت تاثير رويدادها و اتفاقات سياسي به خصوص موضوع ايران و امريكا قرار داشت و اين موضوع همچنان اصليترين و خاصترين چالش پيش روي اقتصاد و سياست بود. بررسي fatf يكي ديگر از اخبار مهم اين هفته خواهد بود و در فضاي اقتصادي نيز تحولات نرخ بهره و ادامه واكنشها به آن جريان نرخ ارز نيما و رويدادهاي ديگر اقتصادي اتفاقات مهم اين هفته بود و در نهايت در بازار هم بازگشايي پتروشيميها و برگزاري مجمع ايران خودرو و حواشي آن مهمترين رويدادهاي بود كه تا حدودي معاملات را تحت تاثير قرار داد.
بازار همچنان تحت تاثير رويدادها و اتفاقات سياسي به خصوص موضوع ايران و امريكا قرار داشت و اين موضوع همچنان اصليترين و خاصترين چالش پيش روي اقتصاد و سياست بود. بررسي fatf يكي ديگر از اخبار مهم اين هفته خواهد بود و در فضاي اقتصادي نيز تحولات نرخ بهره و ادامه واكنشها به آن جريان نرخ ارز نيما و رويدادهاي ديگر اقتصادي اتفاقات مهم اين هفته بود و در نهايت در بازار هم بازگشايي پتروشيميها و برگزاري مجمع ايران خودرو و حواشي آن مهمترين رويدادهاي بود كه تا حدودي معاملات را تحت تاثير قرار داد.
در آغاز هفته گويي فشار فروش در بازار بيشتر و شرايط سختتر شده بود. همه برخلاف آنچه انتظارش را داشتند با منفي تلخ و جدي همراه شد و هر كسي براي اين منفيها دليلي ميآورد. بسياري در بازار ترديد داشتند و براي منفي شدن آن دلايل متعددي را ميتراشيدند. برخي معتقدند پول از بازار رفته، برخي ديگر از تحولات سياسي صحبت ميكنند. يكي از بهمن و اسفند به عنوان ماههاي پر عرضه حقوقيها حرف ميزد، يكي ديگر چالش مذاكرات را پيش ميكشيد. اما اصل ماجرا اين است كه بازار رشد كرده بود و نياز به يك كفسازي داشت و باقي حرفها بهانه است و براي رشد مرحله بعد اين روزها ميتواند انرژي ذخيره كند و به فكر حركات بعد باشد.
شرايط با وجود رسيدن خبرهاي نسبتامثبت بر همان مدار قبل ميچرخد و به نظر تو گويي چارتيستها دست بالاي اين روزهاي بازار را داشته و تارگتهاي آنها براي لمس اعداد اصلاحي ذكر شده يا اصلاح زماني ياد شده اتفاق مهم و موثر است.
رحيم كريمي كارشناس كارگزاري توسعه سهند، گفت: «بازار اين روزها چنان دچار يك بيحسي موضعي شده كه با گذشت ۲۴ روز معاملاتي از اولين تكانه منفي در تاريخ ۵ دي ماه با وجودي كه دلار در اين مدت حدود ۷.۵ درصد رشد داشته، دچار چالش گرديده و با نوسانهاي زيادي همراه بوده و نتيجه حاصله عملكرد بازار كاهش حدود ۴ درصدي در شاخص كل در يك بازه برابر بوده است.»
او افزود: «قصه جايي ناراحتكننده است كه در همين بازه ارزش دلاري بازار بر مبناي دلار آزاد از ۱۳۰ ميليارد دلار با وجود عرضههاي اوليهاي كه صورت گرفته به ۱۱۹ ميليارد دلار رسيده و در نتيجه شاهد كاهش حدود ۸ درصدي ارزش بازار هستيم. در حالي كه در دي ماه كه رييس سازمان بورس در سخنراني خود اشاره به علمي بودن و قابل اثبات بودن ارزش ۴۰۰ ميليارد دلاري بازار بورس داشتند، و تاكيد بر اين مساله داشتند كه رشد اقتصادي جز با سرمايهگذاري و تشكيل سرمايه اتفاق نميافتد و تشكيل سرمايه جز با جلب اعتماد سرمايهگذار امكانپذير نيست. »
كريمي تصريح كرد: «معاملات هفته با بيمهري سهامداران نسبت به بازار با رنگ سرخ آغاز شد و تحت تاثير قدرت عرضهكنندهها و ضعف سايد تقاضا همراه با نگراني نسبت به ادامهدار شدن شرايط اصلاحي از فرسايشي و زماني به اصلاح قيمتي بيشتر، رفتهرفته موجب گرديد شدت عرضهها افزايش يافته و بخش زيادي از بازار در دامنه منفي مورد معامله قرار گيرند.»
اين كارشناس بازار سرمايه افزود: «پارامترهاي معاملاتي در وضعيت ضعيف قرار دارند و نشان دادند براي سقف شكني كه هيچ و حتي براي حركت بازار فعلا نميتوان انتظاري از آن داشت. با توجه به ضعف پارامترهاي بازار، همچنان شاهد معاملات فرسايشي و نوساني بازار هستيم تا زماني كه تحركي در حوزه بهبود پارامترهاي معاملاتي رخ نداده بايد از خريد يا فروشهاي هيجاني پرهيز كرد. بايد توجه داشت كه شاخص كل در يك محدوده بسيار با اهميت و شكنندهاي قرار دارد كه از نظر تكنيكاليستهاي سطح با اهميت حمايتي را اگر از دست بدهد شايد شاهد فعال شدن حد ضرر برخي ديگر از فعالان باشيم و موج دوم اصلاح بازار را بايد تجربه كنيم. علاج واقعه پيش از وقوع بايد كرد.»
سايه گمانهزنيها درباره مذاكرات
بين ايران و امريكا
در بخش سياسي معاملات بايد توجه داشت كه احتمالا توافق بين ايران و امريكا وجود دارد و به زودي شاهد اين اتفاق خواهيم بود. نرخ ارز در بازار آزاد به واسطه همين جريان با افت مواجه خواهد شد به تبع آن بازار نيز نسبت به اين خبر واكنش نشان ميدهد هرچند تاكنون تا حدودي بيتفاوت بوده است.
انتظار اين بود كه بورس معاملات قويتر و بيشتري داشته باشد اما دست صبر و بازار فعلا دست برتر و قويتري است.
به نظر آنچه در حال حاضر ميبينيم و در اين شش هفته بيسر و صدا سپري شد يك اصلاح زماني جدي و يك اصلاح قيمتي آرام و ريز بوده كه خود را در بازار به اين شكل نشان داده است. احتمالا براي دو هفته پيش رو نيز با شدت كمتر اين دو اصلاح زماني و قيمتي را در بازار خواهيم ديد. البته هر خبر و تحولي ميتواند بر هم زننده نظم اين شرايط و اين اتفاقات باشد.
دلايل افت معاملات بورس
شاخص را نبايد با وضع عمومي بازار مقايسه كرد بازگشايي و صفوف و خريد پتروشيميها باعث حفظ ثبات شاخص ميشود و منفي ساير سهمها را به حاشيه برده و اين موضوع باعث ايجاد نمودار اصلاح زماني در شاخص و ايجاد اصلاح قيمتي و افت در قيمت سهم بازار شد. بهطور كلي با در نظر گرفتن اين فضا و اين سناريو، فنر بازار بار ديگر جمع شده و با اتفاق و تحولات و رويدادهاي مختلف تغيير مسير قويتري را شاهد خواهد بود فعلا در حال حاضر تمام تلاش او نريختن و ايستادن در نقطه فعلي است.
بازار و سهامداران قطعا بايد خود را با شرايط فعلي وفق دهند مثل قبل بازار ممكن است طول موجهاي بلند نداشته باشد. حالا به نظر در اين روزها انتخاب سهم و حركت در بازار با شيب متفاوتتري پيش ميرود اين موضوع احتمالا ادامه خواهد داشت و در نقطهاي با رسيدن اخبار قويتر و واضحتر تغيير فاز را شاهد خواهيم بود.
اتفاقادر جا زدنهاي فعلي باعث خواهد شد آن مسيري كه قرار است طي شود دوباره با قدرت و شرايط بهتري پيش گرفته شود.
مطمئنترين وپايدارترين مسير رشد مسيري است كه جريان پول واقعي با پشتوانه وضعيت بنيادي شركتها پيش برده و سابقه و تجربه نشان داده كه اين مسيري است كه پايدار ميماند و مطمئن پيش خواهد رفت يكي از دلايلي كه بازار به چنين شرايطي دچار شده و كمي در سرعت خود با ضعف نسبي مواجه است و كند پيش ميرود اين است كه گزارشهاي اخير آنطور كه بايد و شايد محرك قوي و حركت بعدي بازار را رقم نزدند.
درواقع در يك ماه اخير قيمتها در نقاطي قرار داشتند كه براي اين گزارشها زياد بودند و اصلاح از همين رو در حال حاضر منطقي به نظر ميرسد. نكته بعد اينكه گزارشهاي ماهانه كه حداقل سهامداران چشم اميد زيادي به آنها داشتند آثار نرخ ارز را كمكم در خود نمايش دهد تقريبا به بدترين شكل ممكن منتشر شد و آثار عجيب قطعي برق و گاز در چهره اين گزارشها روشن بود. بهطوري كه اكثر شركتها با افت مقدار توليد و فروش مواجه بودند. از همين حالا وزنه ذهني منفي بسياري از سهامداران نسبت به گزارشات بهمن نيز وجود دارد. اين موضوع كوچكي نيست زيرا مسيري به عنوان مسير رشد بازار پايدار و قوي خواهد ماند كه به پشتوانه آن وضعيت بنيادي شركتها قرار داشته باشد. جريان پول هم در صورت تداوم بهبود وضعيت بنيادي، جريان موفقي در بازار ايجاد خواهد كرد.
بنابراين چالش برق و گاز اگر برطرف نشود، به زودي به يكي از بزرگترين چالشهاي اقتصاد و بازار سرمايه تبديل خواهد شد كه فرصت سوزي عجيبي را در اقتصاد رقم زده است.
جريان پول براي يك حركت بزرگ به يك محرك قوي و بزرگ احتياج دارد چيزي كه به نوعي براي همه سورپرايزكننده و داراي جريان پول يك رويداد متفاوت و خاص باشد و دقيقا وقتي چنين مواردي در دل بازار وجود ندارد اهرمها و خبرهاي معمولي اجازه حركت درست و منطقي را از بازار ميگيرد و نوسانات اندك و حتي منفي ايجاد ميكند.