چا لش  مسکن  با  بازارهای موازی
متوسط قيمت هر متر مسكن در پايتخت، ۹۰ ميليون تومان شد

چا لش مسکن با بازارهای موازی

۱۴۰۳/۱۱/۲۱ - ۰۱:۰۲:۴۰
|
کد خبر: ۳۳۳۵۸۳

در حالي كه اين روزها، بازارهاي موازي مثل دلار و طلا روزهاي پر تلاطمي را سپري مي‌كنند و هر روز ركورد قيمتي شكسته مي‌شود، اما قيمت مسكن با وجود اينكه تمام نهاده‌هاي مسكن افزايش داشته‌اند، رشد آرامي را تجربه مي‌كند.

در حالي كه اين روزها، بازارهاي موازي مثل دلار و طلا روزهاي پر تلاطمي را سپري مي‌كنند و هر روز ركورد قيمتي شكسته مي‌شود، اما قيمت مسكن با وجود اينكه تمام نهاده‌هاي مسكن افزايش داشته‌اند، رشد آرامي را تجربه مي‌كند.

ركود حاكم بر بازار مسكن موجب شده تا اگرچه قدرت خريد متقاضيان افزايش نيافته، اما قيمت‌ها آرام آرام خود را با تورم عمومي وفق دهند، شايد يكي از دلايلي كه موجب مي‌شود تا با يك افزايش جزيي در بازار مسكن تمام نگاه‌ها به اين بخش معطوف شود، اين است كه مسكن يك عامل بسيار تعيين‌كننده در اقتصاد است و سهم بزرگ ۳۰ درصدي در اقتصاد كشور دارد.

در اين ميان با وجود اينكه برخي مشاوران املاك و مسوولان اتحاديه املاك تهران معتقدند كه قيمت‌هاي اعلامي نسبت به سال گذشته تغيير محسوسي نداشته و در مواردي كاهش هم يافته است، رييس انجمن انبوه‌سازان استان تهران مي‌گويد: اينكه گفته مي‌شود مسكن در پايين‌ترين قيمت خود قرار دارد را قبول ندارم، چون متوسط قيمت در تهران به ۹۰ ميليون تومان در ازاي هر متر رسيده است.

ايرج رهبر اضافه مي‌كند: يك سالي هست كه مسكن در حالت ركود تورمي قرار دارد.

او تصريح مي‌كند: تداوم ركود بازار مسكن بستگي به وضعيت اقتصادي كشور دارد. مسكن يك عامل بسيار تعيين‌كننده در اقتصاد است.

رهبر عنوان مي‌كند: هروقت تعادل بين قدرت خريد مردم و قيمت مسكن از بين برود، ركود شدت مي‌گيرد، ركود بازار مسكن باعث شده قيمت مسكن افزايش نداشته باشد.

 

افزايش قيمت خانه پس از عيد

در شرايطي كه به گفته رييس انجمن انبوه‌سازان استان تهران، قيمت هر مترمربع واحد مسكوني در پايتخت به 90 ميليون تومان رسيده، مشاهدات ميداني حاكي از آن است كه با نزديك شدن به پايان سال و در آستانه عيد نوروز، شاهد تحرك نسبي و افزايش مراجعات به مشاوران املاك هستيم، اما سوال اين است كه آيا امسال هم همچون سال‌هاي گذشته با نزديك شدن به عيد، تعداد قراردادهاي بازار مسكن افزايشي مي‌شود يا خير؟ درواقع با توجه به رشد نسبي قيمت‌ها در اين بازار، كاهش قدرت متقاضيان و جذابيت بيشتر بازارهاي موازي، تكرار اين رفتار در بازار مسكن، سوال برانگيز شده است. به اين ترتيب، در شرايطي كه بازار مسكن همچنان در ركود به سر مي‌برد، آيا معاملات شب عيد مي‌تواند رونق سال‌هاي گذشته را بازگرداند يا شاهد تغيير الگوي رفتاري خريداران خواهيم بود؟

آن‌طور كه واسطه‌هاي ملكي مي‌گويند با نزديك شدن به هفته‌هاي پاياني سال، ميزان مراجعات به بنگاه‌هاي املاك و تمايل براي خريد آپارتمان در مقايسه با ماه‌هاي قبل افزايش نسبي دارد، اما افزايشي كه به گفته رييس اتحاديه مشاوران املاك به هيچ عنوان با رشد قيمت همراه نيست.

فرشيد ايلاتي، كارشناس بازار مسكن در اين باره مي‌گويد: تعداد معاملات در بازار مسكن نسبت به سال‌هاي گذشته كاهش يافته و ركود بازار مسكن همچنان ادامه‌دار است.

او تاكيد مي‌كند: اكنون فرصت خريد خانه فراهم شده است و با وجود آنكه معاملات در هفته‌هاي اخير رشد كرد، اما در مجموع از سال‌هاي گذشته كمتر بود.

ايلاتي در گفت‌وگو با تجارت‌نيوز تصريح مي‌كند: بحث معاملات شب عيد هميشه به عنوان يك سنت در بازار مسكن مطرح بوده، اخيرا نيز افزايش تعداد معاملات مسكن، تاييدكننده همين روند سابق است.

او مي‌افزايد: با اين حال، با وجود اينكه طي هفته‌هاي گذشته معاملات افزايش يافته، اما در مجموع نسبت به سال‌هاي قبل شاهد كاهش تعداد معاملات هستيم و ركود بازار مسكن همچنان ادامه دارد. اين كارشناس بازار مسكن درباره افزايش تعداد معاملات در ماه اخير نسبت به ماه‌هاي ديگر سال توضيح مي‌دهد و اضافه مي‌كند: اين ركود نسبت به ماه‌هاي ديگر، يعني از ابتداي سال تا انتهاي سال افزايش پيدا كرده و شاهد رشد معاملات در بازار مسكن هستيم.

ايلاتي درباره روند قيمت‌ مسكن در شرايط فعلي مي‌گويد: در خصوص قيمت‌ها، شرايط كنوني بازار به‌نوعي تعادلي است. بنابراين افزايش قيمت‌هاي اخير و نوسانات نرخ ارز تاثير چنداني بر بازار نگذاشته است.

او اضافه مي‌كند: بر همين اساس، فرصت خوبي براي خريداراني است كه نقدينگي دارند تا بتوانند چانه‌زني كنند و شرايط خريد مناسبي را براي خود فراهم آورند، چون سال آينده فاصله بين قيمت مسكن و نرخ ارز اصلاح مي‌شود.

اين كارشناس بازار مسكن پيش بيني مي‌كند: احتمال مي‌رود بعد از تعطيلات عيد شرايط كمي متفاوت خواهد بود. بنابراين احتمالا پس از عيد و در سال آينده دوباره با افزايش قيمت مواجه خواهيم بود.

ايلاتي مي‌افزايد: به نظر مي‌رسد فاصله بين قيمت مسكن و نرخ ارز اصلاح شود و همين موضوع مي‌تواند به افزايش قيمت مسكن بينجامد.

تعداد پروانه‌هاي ساخت

از تعداد معاملات مهم‌تر است

اين كارشناس بازار مسكن به اهميت صدور پروانه‌هاي ساخت اشاره مي‌كند و مي‌گويد: موضوعي كه بايد بازگو كرد، فرآيند معاملات است كه بخشي از بازار را تشكيل مي‌دهد، اما مهم‌تر از آن، بحث پروانه‌هاي ساختماني و تعداد پروانه‌هاي صادرشده است كه نسبت به سال گذشته افت داشته است. در حالي كه سال گذشته رشد خوبي در اين زمينه داشتيم، روند ساخت‌وساز اكنون نزولي شده است.

ايلاتي اضافه مي‌كند: به‌ نظر مي‌رسد در كنار بحث تعداد معاملات، اين موضوع مهم‌تر است و هرچه بيشتر بتوانيم حوزه ساخت‌وساز را تقويت و واحدهاي نوساز بيشتري را به بازار عرضه كنيم، مشوقي براي فروش خواهد شد و احتمال فروش واحدها نيز افزايش خواهد يافت.

اين كارشناس بازار مسكن ادامه مي‌دهد: اما در حال حاضر، روند نزولي تعداد پروانه‌هاي ساختماني، پالس مثبتي به بازار نمي‌دهد. از اين رو لازم است از سمت دولت، محرك و اقداماتي صورت گيرد تا بازار رونق پيدا كند.

او تاكيد مي‌كند: قدرت خريد مسكن بايد تحريك و تقويت و همچنين به عرضه مسكن نيز توجه شود.

حالا سوال اين است كه در سال آينده چه سناريوهايي براي بازار مسكن محتمل است؟ اگر سياست‌هاي دولت در كنترل تورم و تسهيل ساخت‌وساز موفق باشد، بازار مي‌تواند به ثبات نسبي برسد.

البته از طرف ديگر در صورتي كه قدرت خريد مردم همچنان كاهش يابد، حتي با افزايش قيمت‌ها تقاضاي موثر كاهش پيدا خواهد كرد و ركود بازار مسكن ادامه مي‌يابد.

در حال حاضر معاملات بر اساس مشاهدات ميداني و پرس‌وجو از دفاتر املاك نسبت به ماه‌هاي گذشته مقداري افزايش يافته است (اگرچه آمار رسمي به عنوان مرجع بررسي دقيق بازار مسكن از دسترس خارج شده است) در چنين شرايطي معمولا واسطه گران ملكي تلاش مي‌كنند كه قيمت‌هاي پيشنهادي را افزايش دهند، اما مشتري براي اين نوع واحدها كمتر پيدا مي‌شود، درواقع اين امكان وجود دارد كه برخي واسطه‌ها شرايط تورمي را به خريداران القا كنند.