![تناقضگوييهاي حادثه اتوبوس دانشآموزان كرماني تناقضگوييهاي حادثه اتوبوس دانشآموزان كرماني](/files/fa/news/1403/11/24/78195_672.jpg)
تناقضگوييهاي حادثه اتوبوس دانشآموزان كرماني
نقص فني سيستم ترمز اتوبوس دانشآموزان دختر مدرسه سمپاد كرمان كه هفته گذشته جهت برگزاري اردوي تفريحي به شهداد اعزام شده بودند منجر به واژگوني اتوبوس و جان باختن ۴ دانشآموز شد؛ هرچند مسوولان وزارت آموزش و پرورش با ابراز تاسف از اين حادثه اعلام كردند برخورد جدي با خاطيان صورت ميگيرد و حتي صورت وضعيت اتوبوس را اعلام كردند، اما به گفته رييس پليس راهور فراجا، نه تنها صورت وضعيتي مربوط به اردوي دانشآموزي تنظيم نشده و اتوبوس داراي نقص فني مستمر بوده، بلكه آييننامه اجرايي اردوها ازسوي آموزش و پرورش رعايت نشده است! به گزارش ايسنا، اردو و فعاليتهاي اردويي بخشي از جريان تعليم وتربيت است كه دانشآموزان براساس علايق و رغبتهاي خود در آن شركت ميكنند.
نقص فني سيستم ترمز اتوبوس دانشآموزان دختر مدرسه سمپاد كرمان كه هفته گذشته جهت برگزاري اردوي تفريحي به شهداد اعزام شده بودند منجر به واژگوني اتوبوس و جان باختن ۴ دانشآموز شد؛ هرچند مسوولان وزارت آموزش و پرورش با ابراز تاسف از اين حادثه اعلام كردند برخورد جدي با خاطيان صورت ميگيرد و حتي صورت وضعيت اتوبوس را اعلام كردند، اما به گفته رييس پليس راهور فراجا، نه تنها صورت وضعيتي مربوط به اردوي دانشآموزي تنظيم نشده و اتوبوس داراي نقص فني مستمر بوده، بلكه آييننامه اجرايي اردوها ازسوي آموزش و پرورش رعايت نشده است! به گزارش ايسنا، اردو و فعاليتهاي اردويي بخشي از جريان تعليم وتربيت است كه دانشآموزان براساس علايق و رغبتهاي خود در آن شركت ميكنند. برگزاري هدفمند، ايمن و با برنامه اردوها، ضمن كيفيت بخشي به برنامههاي رسمي و غنيسازي اوقات فراغت دانشآموزان، ميتواند بستر لازم را براي شناسايي و رشد متوازن استعداد دانشآموزان در ساحتهاي ششگانه تعليم و تربيت فراهم آورد؛ اما زماني محقق ميشود كه تمام جوانب برگزاري اردو رعايت شود. اين اردوها زماني اهداف خود را محقق ميكنند كه ضوابط قانوني ازجمله امنيت سفر براي دانشآموزان كه يكي از دغدغههاي خانوادهها در طول سال تحصيلي است را رعايت كرده باشد. ايمني اردوها از اهميت بالايي برخوردار است زيرا با جان تكتك دانشآموزان و افراد مشمول نظام آموزشي مرتبط است.
تصادفات دانشآموزي و لزوم رسيدگي مسوولان
بحثهاي مطرح شده زماني رنگ و بوي مهم بودن به خود ميگيرند كه اتفاق و حادثهاي رخ دهد. از سال تحصيلي گذشته تا به امروز چندين تصادف دانشآموزي در اردوها و سرويسهاي دانشآموزي رخ داده كه آخرين آن تصادف اتوبوس دانشآموزان دختر دبيرستان فرزانگان (تيزهوشان) شهر كرمان بود كه به دليل نقص فني ۴ دانشآموز به همراه سرايدار و فرزند ۹ سالهاش جان خود را از دست دادند. اتفاقاتي اينچنيني سالهاست در اردوها و مسير تردد دانشآموزان در سرويسهاي مدارس رخ داده؛ اما اينكه چه كسي مقصر حوادث اينچنيني است؟ جاي بحث دارد.
دستورالعمل با امضاي رييسجمهور ابلاغ شده است
حسين صادقي، رييس مركز اطلاعرساني و روابط عمومي وزارت آموزش و پرورش در مورد برگزاري اردو و رخ دادن اين حادثه ميگويد: دستورالعمل اردويي با امضاي رييسجمهور به همه ادارات كل آموزش و پرورش ابلاغ و در دسترس همه مدارس قرار گرفته است. بر اساس اين دستورالعمل مدير مدرسه موظف است كه پيش از برگزاري اردو مجوزهاي لازم ازجمله رضايتنامه از اولياي دانشآموزان، معاينه فني خودرو و همچنين بيمه شخص ثالث را دريافت كند كه در اردوي دانشآموزان كرماني، همه آيتمها چك و مشكلي وجود نداشته، اين حادثه در لحظه رخ داده و ترمز خودرو بريده شده و شركت در زمان ارسال، تاييديههاي لازم را صادر و مجوزها را داده است.
براي مقصر شناختن فرد يا افراد در اين حادثه زود است
به گفته حجتالاسلام محمدحسين پورثاني، معاون پرورشي و فرهنگي وزارت آموزش و پرورش فعلا زمان براي مقصر شناختن فرد يا افراد زود است؛ اما اهميت موضوع اين است كه برگه سلامت روان راننده، معاينه فني خودرو و قرارداد مدرسه با شركت تعاوني معتبر حمل و نقل موجود و مجوز اردو و بيمه دانشآموزان نيز برقرار است. صورت وضعيت اردويي كه سازمان حمل و نقل پايانهها صادر و امضاء شده نيز موجود است.
تناقض در اظهارات آموزش و پرورش و رييس پليس راهور
آموزش و پرورش درحالي به وجود صورت وضعيت اتوبوش اشاره كرده كه سردار سيدتيمور حسيني، رييس پليس راهور فراجا اين موضوع را تاييد نميكند و حتي ميگويد: در حادثه تصادف دانشآموزان كرماني صورت وضعيت مربوط به اردوي دانشآموزي تنظيم نشده بود و همين امر موجب شد اين اتوبوس مانند يك وسيله نقليه عمومي معمولي تلقي شود. اتوبوسي كه در اين حادثه استفاده شده، طي دو يا سه سال گذشته صرفا در مسيرهاي كوتاه كمتر از ۷ كيلومتر فعاليت داشته است و انتخاب چنين وسيله نقليهاي براي يك سفر طولاني اقدامي نادرست و ناشي از كوتاهي در رعايت دستورالعملهاي ابلاغي بوده است.
بازداشت راننده و مديرعامل شركت حمل و نقل يك روز پس از حادثه
اما سينا بنياسد، دادستان عمومي و انقلاب ماهان هم ضمن تشريح آخرين وضعيت پرونده واژگوني اتوبوس حامل دانشآموزان كرماني در محور شهداد به كرمان با اشاره به اينكه پرونده اين حادثه دلخراش در دادستاني ماهان در حال رسيدگي است، ميگويد: راننده اتوبوس و مديرعامل شركت حمل و نقل از روز بعد از حادثه تاكنون بازداشت هستند و مدير مدرسه نيز تحت نظارت قضايي است. مديركل آموزش و پرورش استان، مديركل راهداري و حمل و نقل جادهاي استان، مديركل راه و شهرسازي استان و رييس آموزش و پرورش ناحيه دو كرمان براي اداي توضيحات به دادستاني احضار شدهاند. همچنين دفتر شركت حمل و نقل مذكور با دستور قضايي پلمب و كد فعاليت آن غير فعال شده است. بنابر اظهارات دادستان ماهان، اتوبوس براساس نظريه پليس راه داراي نقص فني مستمر بوده به گونهاي كه يكي از چرخهاي عقب از ابتدا فاقد سيستم ترمز بوده است. طبق تحقيقات به عمل آمده فرسودگي ناوگان مشهود است و اتوبوس سانحه ديده ولوو B۱۲ مدل ۱۳۸۲ بوده است. آيين نامه اجرايي اردوهاي دانشآموزي به صورت دقيق و كامل از سوي مدرسه و آموزش و پرورش رعايت نشده است. براي اردوي مدرسه ميبايست با يك شركت حمل و نقل معتبر قرداد منعقد ميشد، اما در اين رابطه مسوولان مدرسه فرزانگان كرمان به صورت شخصي با رانندگان توافق كرده و شركت حمل و نقل هم صورت وضعيت را صرفا براساس اظهارات رانندگان تنظيم كرده است.