هشدار رييس سابق گوگل درمورد لزوم تمركز بر رويكرد متن‌باز

۱۴۰۳/۱۱/۲۵ - ۰۱:۱۲:۱۹
|
کد خبر: ۳۳۳۹۷۲

اريك اشميت، رييس سابق گوگل، كه به تازگي در اجلاس بين‌المللي هوش صمنوعي در پاريس حاضر شده است، درمورد لزوم تمركز بر رويكرد متن‌باز و تغيير رويه جاري به كشور‌هاي غربي هشدار داد.

اريك اشميت، رييس سابق گوگل، كه به تازگي در اجلاس بين‌المللي هوش صمنوعي در پاريس حاضر شده است، درمورد لزوم تمركز بر رويكرد متن‌باز و تغيير رويه جاري به كشور‌هاي غربي هشدار داد. اشميت معتقد است كه كشور‌هاي غربي در صورت عدم تمركز بر توسعه مدل‌هاي هوش مصنوعي متن‌باز، در رقابت جهاني از چين شكست مي‌خورند. به گزارش پيوست به نقل از فايننشال تايمز، اشميت در حالي به غرب هشدار مي‌دهد كه استارت‌آپ چيني ديپ‌سيك ماه گذشته با مدل متن‌باز استدلال‌گر R1 جهان را شوكه كرد. ديپ‌سيك مدعي است كه اين مدل را بهينه‌تر از رقباي امريكايي خود توسعه داده است.در صورت بي‌تفاوتي غرب، چين به رهبر متن‌باز جهان تبديل مي‌شود. عرضه مدل‌هاي ديپ‌سيك نشان داد كه حتي با وجود تحريم‌هاي غرب و عدم دسترسي به پردازنده‌هاي پيشرفته نيز فعالان اين كشور قادر به توسعه مدل‌هاي قدرتمند و رقابت با همتايان غربي خود هستند. از آنجايي كه ديپ‌سيك و چندين فعال چيني برخلاف همتايان غربي خود رويكرد متن‌باز را اتخاذ كرده‌اند، اشميت معتقد است در صورت بي‌تفاوتي كشور‌ها و شركت‌هاي غربي، چين به پيشتاز متن‌باز جهان تبديل مي‌شود و ديگر بخش‌هاي جهان در همان رويكرد متن‌بسته يا اختصاصي خود گير مي‌كنند. اشميت، سرمايه‌گذار و يكي از حاميان بزرگ فناوري، مي‌گويد بيشتر مدل‌هاي بزرگ زباني امريكا متن‌بسته يا اختصاصي هستند كه يعني دسترسي آزاد به آنها ممكن نيست و اين ليست مدل‌هاي پيشتاز هوش مصنوعي از جمناي گوگل گرفته تا 4 - GPT اوپن‌اي‌آي را شامل مي‌شود و شركت متا تنها بازيگر بزرگ امريكايي است كه رويكرد متن‌باز را اتخاذ كرده است. مدل‌هاي متن‌باز ابزار مناسبي براي فعالان فناوري در كشور‌هاي كمتر توسعه يافته و با منابع محدود هستند، پيشروي چين در اين مسير مي‌تواند نفوذ مدل‌هاي ساخته اين كشور را در اين بازارها نيز افزايش دهد. اشميت در مصاحبه با فايننشال تايمز گفت: «اگر كاري در اين باره نكنيد، چين در نهايت به رهبر متن‌باز تبديل مي‌شود و ديگر بخش‌هاي جهان متن بسته خواهند شد.» اشميت مي‌گويد عدم سرمايه‌گذاري روي فناوري‌هاي متن‌باز جلوي اكتشاف علمي را در دانشگاه‌هاي غربي كه شايد توان مالي توسعه مدل‌هاي متن بسته را ندارند، مي‌گيرد.

آيا اوپن‌اي‌آي در سمت اشتباه تاريخ

باقي مي‌ماند؟

سم آلتمن، مديرعامل اوپن‌اي‌آي، ماه گذشته پس از عرضه مدل متن‌باز ديپ‌سيك اعتراف كرد كه شركتش در زمينه مدل‌هاي متن باز در «سمت اشتباه تاريخ» بوده‌اند و اوپن‌اي‌آي بايد استراتژي تازه‌اي براي ادامه روند خود در نظر بگيرد كه البته در اولويت اصلي شركت نيست. اوپن‌اي‌آي به عنوان توسعه‌دهنده قدرتمندترين مدل‌هاي هوش مصنوعي جهان، يكي از دلايل اصلي پيشتازي امريكا در اين صنعت و در حال حاضر همكاري نزديكي را با دولت جديد ايالات متحده در پيش گرفته است. با اين حال گفته‌هاي آلتمن نشان مي‌دهد كه حتي با وجود اعتراف به اشتباه نيز اين شركت رويكرد متن‌باز را همچنان در اولويت خود ندارد. به نظر مي‌رسد كه از نگاه اوپن‌اي‌آي رويكرد اختصاصي همچنان براي اين شركت بهترين استراتژي است. شركت تحت رهبري آلتمن به جذب سرمايه بيشتر مشغول است و براساس گزارش‌هاي اخير به دنبال جذب حدود ۴۰ ميليارد دلار از سافت‌بنك ژاپن با ارزش‌گذاري ۳۰۰ ميليارد دلاري است. ديگر شركت‌هاي بزرگ امريكايي از جمله گوگل و آمازون نيز ميليارد‌ها دلار روي مدل‌هاي اختصاصي يا بسته سرمايه‌گذاري كرده‌اند و باور دارند كه چنين رويكردي بهترين راه براي تضمين بازدهي سرمايه است. اشميت با اشاره به اينكه آينده سلطه بر هوش مصنوعي از تركيب رويكرد متن‌باز و اختصاصي تشكيل مي‌شود، گفت: «به نظرم [آلتمن] كمي عجله كرد.»

 

تمركز اروپا بر لايه اپليكيشني  و لزوم همكاري در زمينه امنيت

با اينكه ايالات متحده با ساخت مدل‌هاي قدرتمند هوش مصنوعي از جمله 4 - GPT بر اولين مرحله هوش مصنوعي مسلط بود، اما به گفته اشميت اروپا با پرداختن به بحث نحوه استفاده از هوش مصنوعي و ساخت اپليكيشن‌هاي مبتني بر اين فناوري جهشي را رقم زده است. او مي‌گويد: «اروپا بايد خودش را جمع و جور كند. لايه اپليكيشن بسيار قدرتمند است و اروپا را بهينه‌تر خواهد كرد.» اشميت روز چهارشنبه گذشته اعلام كرد كه ۱۰ ميليون دلار از طريق بنياد خيريه Schmidt Sciences با همراهي همسرش وندي راه‌اندازي كرده است.