توقف پروازهاي ايران به لبنان و شرايط تازه منطقه

۱۴۰۳/۱۱/۲۸ - ۰۰:۵۰:۰۲
|
کد خبر: ۳۳۴۲۳۳

عدم اجازه فرود به هواپيماهاي ايراني در لبنان و قطع ارتباط هوايي بيروت- تهران، طي روزهاي اخير بازخوردهاي فراواني در داخل كشور و منطقه پيدا كرده است؛ رخدادهايي كه مي‌توان آن را در امتداد تحولات اخير منطقه‌اي دسته‌بندي كرد. روشن است كه شرايط تازه‌اي بر منطقه سايه انداخته و وضعيت خاورميانه به نسبت قبل متفاوت شده است.

حسن هاني‌زاده

عدم اجازه فرود به هواپيماهاي ايراني در لبنان و قطع ارتباط هوايي بيروت- تهران، طي روزهاي اخير بازخوردهاي فراواني در داخل كشور و منطقه پيدا كرده است؛ رخدادهايي كه مي‌توان آن را در امتداد تحولات اخير منطقه‌اي دسته‌بندي كرد. روشن است كه شرايط تازه‌اي بر منطقه سايه انداخته و وضعيت خاورميانه به نسبت قبل متفاوت شده است. بازيگران منطقه نقش‌هاي تازه‌اي پذيرفته و كنشگري‌هاي متفاوتي را در پيش گرفته‌اند. هنوز نمي‌توان براي اين تحولات برنده يا بازنده‌اي تعيين كرد و استقرار كشورها در ادامه است كه جايگاه و نقش تازه آنها را تعيين مي‌كند. طبيعي است كه سقوط دولت بشار اسد در سوريه و قدرت گرفتن هيات تحرير شام، به مفهوم خارج شدن سوريه از محور مقاومت است‌. با توجه به اينكه سوريه طي دهه‌هاي اخير در حكم‌ ستون فقرات پر قدرت محور مقاومت عمل مي‌كرد، سقوط دولت سابق سوريه و حاكميت جديد هيات تحرير شام به رهبري ابومحمد جولاني شرايط جديدي را در سوريه ايجاد كرده است‌، اين شرايط جديد در تقابل با محور مقاومت به خصوص حزب‌الله خواهد بود. در واقع اساس حاكميت جديد سوريه، تقابل با حزب‌الله و نفوذ ايران در منطقه است.
طي ماه‌هاي گذشته هيات تحرير شام بارها به مناطق مرزي سوريه- لبنان نفوذ كرده و نسبت به اخراج ساكنان لبناني كه نزديك مرز مشترك با سوريه هستند، اقدام كرده است. هزاران نفر از لبناني‌هاي ساكن سوريه در بعلبك و ساير مناطق از سوريه اخراج شده‌اند و اين روند همچنان ادامه دارد. هدف هيات تحرير شام اين است كه به نوعي ساختارهاي جغرافيايي لبنان را تغيير دهند. اين جابه‌جايي‌ها با هدف تضعيف ظرفيت‌ها مقاومت و تحكيم ستون‌هاي نفوذ تحرير شام صورت مي‌گيرد. با اين حال، مقاومت اسلامي در لبنان و گروه حزب‌الله در حال بازيابي خود و كنشگري متناسب با شرايط است. بر اساس شرايط جديد حزب‌الله راهبردهاي تازه‌اي را تعريف كرده و آن را اجرايي مي‌كند. نقشه راهي كه در آن با تكيه بر ظرفيت‌هاي موجود اقدام را ترسيم نقشه راه مناسب مي‌شود.

با توجه به شرايط فعلي حزب‌الله در حال باز تنظيم خود است. حزب‌الله دنقش ويژه‌اي در تحولات لبنان دارد و تلاش مي‌كند ضمن بازيابي خود، مطابق با ظرفيت‌هاي خود در عرصه سياسي لبنان نقش آفريني كند. البته در داخل لبنان هم تحولات ريشه داري در حال وقوع است. از جمله انتخاب جوزف عون به عنوان رييس‌جمهور و نواف سلام به عنوان نخست‌وزير لبنان. اين دو شخصيت لبناني به نسبت ساير روساي جمهور و نخست‌وزيران لبناني، مشكلات ريشه‌دارتري با حزب‌الله دارند. به همين دليل است كه مشكلات اخير بر سر راه هواپيماهاي ايراني براي سفر به بيروت ايجاد شده است. به دليل اين مشكلات است كه اجازه فرود به هواپيماهاي ايراني در فرودگاه رفيق حريري بيروت داده نشده است.

در واقع مسوولان لبناني در حال ترسيم حدود فعاليت‌هاي خود و ديدگاه‌هايشان در خصوص مسائل منطقه‌اي هستند. اين روند نشانه وجود اختلاف بين حاكميت جديد لبنان و حزب‌الله است. اما به نظر مي‌رسد همه اين تلاش‌ها و دگرگوني‌ها باعث تضعيف مقاومت نخواهد شد. چرا كه اين ساختار بر بلنداي انديشه و باور مردم لبنان بارور شده است. بدون ترديد محور مقاومت دوباره خود را بازسازي كرده و دوباره كنشگري‌هاي خود در سطح منطقه را از سر مي‌گيرند. امروز هم رژيم صهيونيستي، هم امريكا و هم حاكميت‌هاي جديد سوريه، لبنان و ساير كشورهاي منطقه به دنبال تضعيف محور مقاومت هستند، اما ايران و محور مقاومت تلاش خواهند كرد سازو كارهاي جديدي را تدارك خواهند ببینند كه مي‌تواند تحركات دشمنان محور مقاومت را نهايتا خنثي سازد.