وقتي عرضه و تقاضا به اختلاف برمي‌خورند!
«تعادل» از ناترازي انرژي در كشور گزارش مي‌دهد

وقتي عرضه و تقاضا به اختلاف برمي‌خورند!

۱۴۰۳/۱۱/۲۸ - ۰۰:۵۶:۳۶
|
کد خبر: ۳۳۴۲۴۰

انرژي، موتور محرك تمدن بشري است. از سوخت‌هاي فسيلي گرفته تا انرژي‌هاي تجديدپذير، هيچ صنعتي بدون انرژي دوام نمي‌آورد. اما در سال‌هاي اخير، جهان با يك چالش جدي روبه‌رو شده است؛ ناترازي انرژي. اين ناترازي زماني رخ مي‌دهد كه عرضه و تقاضاي انرژي با هم همخواني نداشته باشند؛ يا به عبارتي، تعادل بين توليد و مصرف به هم بخورد. اما اين عدم تعادل چگونه به وجود مي‌آيد و چه پيامدهايي دارد؟

گلناز پرتوي مهر|

انرژي، موتور محرك تمدن بشري است. از سوخت‌هاي فسيلي گرفته تا انرژي‌هاي تجديدپذير، هيچ صنعتي بدون انرژي دوام نمي‌آورد. اما در سال‌هاي اخير، جهان با يك چالش جدي روبه‌رو شده است؛ ناترازي انرژي. اين ناترازي زماني رخ مي‌دهد كه عرضه و تقاضاي انرژي با هم همخواني نداشته باشند؛ يا به عبارتي، تعادل بين توليد و مصرف به هم بخورد. اما اين عدم تعادل چگونه به وجود مي‌آيد و چه پيامدهايي دارد؟

به گزارش «تعادل»، ناترازي انرژي پديده‌اي نيست كه يك‌شبه به وجود بيايد، بلكه ريشه در عوامل مختلفي دارد جمعيت جهان رو به افزايش است و با رشد اقتصادي، نياز به انرژي بيشتر مي‌شود. در كشورهاي در حال توسعه، مصرف انرژي با سرعت بيشتري بالا مي‌رود، زيرا صنايع رشد مي‌كنند و استانداردهاي زندگي بهبود مي‌يابند. اين افزايش تقاضا در بسياري از مواقع سريع‌تر از رشد عرضه انرژي رخ مي‌دهد و باعث ناترازي مي‌شود.

مشكلاتي مانند كمبود سرمايه‌گذاري در زيرساخت‌هاي انرژي، كاهش توليد ميادين نفت و گاز و سياست‌هاي زيست‌محيطي كه برخي منابع انرژي را محدود مي‌كنند، مي‌توانند عرضه را كاهش دهند. براي مثال، تعطيلي نيروگاه‌هاي زغال‌سنگي در بسياري از كشورهاي اروپايي به دليل قوانين زيست‌محيطي، يكي از دلايل ناترازي انرژي در اين مناطق بوده است.

جنگ‌ها، تحريم‌ها و تنش‌هاي بين‌المللي از ديگر عواملي هستند كه بر عرضه انرژي تاثير مي‌گذارند. تحريم‌هاي اعمال‌شده بر برخي كشورهاي توليدكننده نفت و گاز، مانند ايران و روسيه، باعث كاهش عرضه در بازارهاي جهاني شده است. همچنين، جنگ اوكراين نشان داد كه چگونه يك بحران ژئوپليتيكي مي‌تواند تامين انرژي اروپا را مختل كند.

تغييرات اقليمي نيز بر تعادل انرژي تاثيرگذار هستند. كاهش ميزان بارندگي در برخي مناطق، توليد برق‌آبي را كاهش مي‌دهد. امواج گرمايي و سرماي شديد نيز باعث افزايش ناگهاني مصرف برق مي‌شوند، درحالي كه توليد برق ممكن است نتواند با اين افزايش هماهنگ شود.

عدم تعادل در عرضه و تقاضاي انرژي مي‌تواند پيامدهاي گسترده‌اي داشته باشد كه بر همه ابعاد زندگي تاثير مي‌گذارد. وقتي تقاضا بيشتر از عرضه باشد، قيمت‌ها افزايش مي‌يابند. افزايش قيمت نفت، گاز و برق، هزينه‌هاي توليد را بالا مي‌برد و درنهايت باعث افزايش قيمت كالاها و خدمات مي‌شود. اين موضوع به ويژه براي كشورهاي واردكننده انرژي چالش‌برانگيز است. يكي از نشانه‌هاي واضح ناترازي انرژي، قطع برق و خاموشي‌هاي سراسري است. در كشورهايي كه توليد برق كمتر از مصرف است، خاموشي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده يا ناگهاني رخ مي‌دهد. نمونه‌هاي آن را در كشورهاي مختلف، از آفريقاي‌جنوبي گرفته تا برخي ايالت‌هاي امريكا، مي‌توان مشاهده كرد.

صنايع، به ويژه آنهايي كه انرژي‌بر هستند (مانند فولاد، سيمان و پتروشيمي)، به‌شدت تحت تاثير ناترازي انرژي قرار مي‌گيرند. كاهش عرضه انرژي باعث افت توليد و حتي تعطيلي برخي كارخانه‌ها مي‌شود. اين موضوع مي‌تواند به كاهش رشد اقتصادي، افزايش بيكاري و نارضايتي عمومي منجر شود.

كشورهايي كه منابع داخلي انرژي كافي ندارند، مجبورند انرژي را از كشورهاي ديگر وارد كنند. اين وابستگي مي‌تواند به يك نقطه ضعف استراتژيك تبديل شود، زيرا هرگونه بحران بين‌المللي يا تغيير سياست‌هاي كشورهاي صادركننده، امنيت انرژي آنها را تهديد مي‌كند. براي جلوگيري از ناترازي انرژي و كاهش پيامدهاي آن، دولت‌ها و شركت‌ها بايد راهكارهاي مختلفي را به كار بگيرند. يكي از مهم‌ترين اقدامات براي جلوگيري از ناترازي انرژي، توسعه زيرساخت‌هاي توليد و انتقال انرژي است. احداث نيروگاه‌هاي جديد، به‌روزرساني شبكه‌هاي برق و توسعه ذخاير سوختي مي‌تواند به تعادل عرضه و تقاضا كمك كند. وابستگي بيش‌ازحد به سوخت‌هاي فسيلي، ناترازي انرژي را تشديد مي‌كند. انرژي‌هاي خورشيدي، بادي و هيدروژني مي‌توانند بخشي از نياز انرژي را تامين كنند و از شدت بحران بكاهند. البته، چالش‌هايي مانند ذخيره‌سازي انرژي‌هاي تجديدپذير هنوز وجود دارد كه بايد براي آن راهكار پيدا كرد. كاهش مصرف انرژي از طريق بهره‌وري بالاتر و مديريت تقاضا يكي از راه‌هاي موثر در مقابله با ناترازي انرژي است. هوشمندسازي شبكه‌هاي برق، توسعه فناوري‌هاي كم‌مصرف و تشويق مردم و صنايع به صرفه‌جويي در مصرف انرژي مي‌تواند تاثير قابل‌توجهي داشته باشد. كشورهايي كه به يك منبع انرژي خاص وابسته هستند، در برابر ناترازي انرژي آسيب‌پذيرترند. تنوع‌بخشي به منابع تامين، مانند افزايش واردات گاز طبيعي مايع (LNG)، استفاده از انرژي هسته‌اي و توسعه نيروگاه‌هاي هيبريدي، مي‌تواند ريسك‌هاي ناشي از كمبود انرژي را كاهش دهد.

ناترازي انرژي يكي از چالش‌هاي بزرگ دنياي امروز است كه اگر به‌درستي مديريت نشود، مي‌تواند بحران‌هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي گسترده‌اي به همراه داشته باشد. بااين‌حال، با سياست‌گذاري هوشمندانه، سرمايه‌گذاري در فناوري‌هاي نوين و همكاري بين‌المللي، مي‌توان اين چالش را به فرصتي براي تحول در سيستم انرژي جهاني تبديل كرد. در نهايت، تعادل در بازار انرژي يك هدف متحرك است كه نيازمند برنامه‌ريزي دقيق و هماهنگي بين تمام بازيگران اين عرصه است. اگرچه رسيدن به يك تعادل پايدار دشوار است، اما غيرممكن نيست؛ به شرط آنكه تصميم‌گيران، هم توليدكنندگان و هم مصرف‌كنندگان، نقش خود را در اين مسير به درستي ايفا كنند.