افزايش قيمت دارو به اسم اصلاح قيمت!

افزايش قيمت دارو به اسم اصلاح قيمت!

۱۴۰۳/۱۱/۲۸ - ۰۱:۳۴:۳۵
|
کد خبر: ۳۳۴۲۸۳

گزارش‌هاي مردمي حاكي از افزايش چند برابري قيمت دارو در مراجعه به داروخانه‌ها است. اين در حالي است كه وزير بهداشت از اصلاح قيمت‌هاي دارو به جاي افزايش قيمت دارو سخن مي‌گويد كه در اصلاح قيمت داروها تاكيد بر افزايش پوشش بيمه‌ها و عدم پرداختي از جيب مردم است.

گزارش‌هاي مردمي حاكي از افزايش چند برابري قيمت دارو در مراجعه به داروخانه‌ها است. اين در حالي است كه وزير بهداشت از اصلاح قيمت‌هاي دارو به جاي افزايش قيمت دارو سخن مي‌گويد كه در اصلاح قيمت داروها تاكيد بر افزايش پوشش بيمه‌ها و عدم پرداختي از جيب مردم است. در اين راستا «محمد رضا واعظ مهدوي» رييس انجمن اقتصاد سلامت ايران در گفت‌وگو با ايلنا در پاسخ به اين سوال كه ارزيابي شما از روند موجود و تصميمات در حوزه قيمت دارو چيست؟ گفت: اقتصاددانان بزرگي مانند جان مينارد كينز مي‌گويند؛ بدترين اتفاقي كه ممكن است براي يك ملت رخ بدهد، كاهش ارزش پول ملي است. كاهش ارزش پول ملي موجب مي‌شود كه همه مناسبات اقتصادي مختل شود. مهم‌ترين وظيفه بانك‌هاي مركزي در كشورها، حفظ ارزش پول ملي است.

 

اصلاح قيمت يا بي‌ارزش شدن پول ملي؟!

وي ادامه داد: جاي تأسف بسيار است كه در كشور ما كاهش ارزش پول ملي را به نام اصلاح قيمت‌ها برچسب مي‌زنند. به جاي اينكه وزرا و مسوولان هشدار بدهند و از كاهش ارزش پول ملي تبري بجويند، آن را اصلاح قيمت مي‌نامند. اين در حقيقت اصلاح قيمت نيست، بلكه كاهش ارزش پول ملي ماست كه باعث مي‌شود قيمت‌ها يكي پس از ديگري افزايش يابد و يكي از آن حوزه‌ها حوزه دارو است. او تصريح كرد: به‌طور متوسط تقريبا بين ۱۸ تا ۳۰ درصد قيمت تمام‌شده انواع داروها، مواد اوليه دارويي است و از طرفي ديگر حدود ۳۰ درصد هزينه‌هاي مواد جانبي توليد دارو است و حدود يك سوم نيز هزينه بسته‌بندي است. مواد اوليه دارويي تا قبل از دولت شهيد رييسي به قيمت ۴۲۰۰ تومان عرضه و تأمين مي‌شد. متأسفانه در دولت گذشته اين ۴۲۰۰ تومان به ۲۸ هزار تومان افزايش پيدا كرد و همه دلسوزان اين را اخطار دادند كه افزايش قيمت ارز را ناديده نگيريد، كاهش ارزش پول ملي را ناديده نگيريد، چرا كه اثراتش را بر كل قيمت تمام‌شده باقي مي‌گذارد، اما دولت گذشته متأسفانه اين كار را كرد. دولت فعلي نيز نرخ ارز را از ۲۸ هزار تومان به ۳۸ هزار تومان افزايش داده است، بنابراين افزايش قيمت تمام‌شده در اينجا دارد رخ مي‌دهد. واعظ مهدوي يادآور شد: مواد جانبي و مواد بسته‌بندي با دلار نيمايي تهيه مي‌شد كه ۴۸ هزار تومان بوده و حالا دولت فعلي دوباره در راستاي همين سياست غلط و منحوس كاهش ارزش پول ملي، اين ۴۸ هزار تومان را به ارز آزاد رسانده است؛ يعني اولش به ۵۶ هزار تومان، بعد ۶۰ هزار تومان، سپس حدود ۸۰ هزار تومان و الان حدود ۹۰ هزار تومان است.

 

وزارت بهداشت ظاهرا در جناح  شركت‌ها و كمپاني‌ها قرار گرفته است

او افزود: طبيعتا اينها خودش قيمت تمام‌شده را افزايش مي‌دهد و وزارت بهداشت هم عملاً به جاي اينكه بيايد و براي منافع مصرف‌كننده اقداماتي انجام دهد و تلاش‌هايي كند، ظاهراً در جناح و جريان شركت‌ها و كمپاني‌ها قرار گرفته و دارد بر كوس افزايش قيمت‌ها مي‌كوبد و روز به روز افزايش قيمت‌ها را تسهيل مي‌كند، بدون اينكه اقداماتي براي كاهش قيمت انجام بدهد. وي اظهار داشت: البته شركت‌هاي دارويي، اعم از واردكنندگان و توليدكنندگان بايد قيمت تمام‌شده‌شان محاسبه شود و مبناي قيمت‌گذاري قرار بگيرد. نمي‌تواند يك شركت بخش خصوصي سوبسيد بدهد و جنسش را كمتر از قيمت تمام‌شده عرضه كند، اما وزارت بهداشت به جاي اينكه افزايش قيمت‌ها را در دستور كار قرار بدهد، بايد كاري كند كه قيمت تمام‌شده كارخانجات كاهش پيدا كند؛ يعني بايد ترتيباتي بدهد كه ارز را با قيمت ارزان‌تر از دولت بخواهد. از بانك مركزي بخواهد كه ارز ارزان در اختيار كارخانجات قرار دهد براي تعمير خطوط توليد، به اصطلاح ارزهاي حمايتي در اختيارشان قرار بدهد و از توليد حمايت كند تا توليدكننده بتواند با قيمت ارزان كالاي خود را عرضه كند.

 

شرايط كنوني را حتي در دوران جنگ

شاهد نبوديم

رييس انجمن اقتصاد سلامت ايران با اشاره به افزايش قيمت‌هاي كنوني بيان كرد: متأسفانه افزايش قيمت‌ها روز به روز شديدتر مي‌شود و شرايطي را شاهد هستيم كه حتي در دوران جنگ شاهد آن نبوديم. در دوره جنگ ۱۶ كشور عليه ما مي‌جنگيدند، ناوگان ۱۶ كشور در خليج فارس كشتي‌هاي ما را مي‌زدند، واردات را مختل كرده بودند و شهرها را بمباران مي‌كردند. در واقع بخش مهمي از بودجه ما صرف جنگ مي‌شد، ولي اين گونه قيمت‌ها افزايش پيدا نمي‌كرد. چون دولت وقت براي حفظ قدرت خريد آنها تلاش مي‌كرد. وي افزود: متأسفانه دولت فعلي وضعيت معيشت و سفره مردم را مد نظر قرار نداده و به اسم اصلاح قيمت‌ها، اقداماتي انجام مي‌دهد، كه به نظر مي‌رسد در نهايت سرمايه‌داران، ثروتمندان و صادركنندگاني كه از افزايش نرخ ارز سود مي‌برند، از آن نفع خواهند برد و آنگونه كه بايد و شايد به فكر مردم نيست.

 

در صورت تداوم وضع موجود هر روز قيمت دارو افزايش پيدا مي‌كند

واعظ مهدوي در پاسخ به اين سوال كه در سال آينده در زمينه قيمت داروها با چه وضعيتي روبرو خواهيم شد؟ گفت: به‌طور كلي اين خط‌مشي كه دولت و وزارت بهداشت در پيش گرفته، خط‌مشي غلطي است. يك خط مشي بحران‌آفرين است و روز به روز مشكلات وزارت بهداشت و دولت را افزايش مي‌دهد. اين خط‌مشي نتيجه‌اش هم اين است كه هر روز قيمت‌ها افزايش پيدا مي‌كند. قيمت دارو افزايش پيدا مي‌كند.

 

فشار مالي به بيماران را دوچندان نكنيد

وي تاكيد كرد: طبيعتاهيچ‌كسي اين كار را نمي‌پذيرد؛ يعني داروخانه‌ها، آزمايشگاه‌ها و بيمارستان‌ها به اين سمت مي‌روند كه يكي‌يكي قراردادهايشان را با بيمه‌ها لغو كنند يا از پذيرش بيماران بيمه‌شده خودداري كنند. اين خودش باعث مي‌شود كه عملا فشار مالي كه به مردم وارد مي‌شود، دوچندان و چند برابر شود.