چقدر گاز در روزهاي سرد امسال به نيروگاه‌ها تحويل شد؟

چقدر گاز در روزهاي سرد امسال به نيروگاه‌ها تحويل شد؟

۱۴۰۳/۱۱/۲۹ - ۰۱:۰۵:۱۰
|
کد خبر: ۳۳۴۳۸۰

آغاز سرماي زودرس و زمستان سرد سبب ثبت ركوردهاي متعددي در مصرف گاز در بخش خانگي و تجاري شد، با اين حال آمارها نشان مي‌دهد تحويل گاز به نيروگاه‌ها در ماه‌هاي آذر، دي و بهمن با وجود افزايش مشتركان روندي افزايشي داشته است.

آغاز سرماي زودرس و زمستان سرد سبب ثبت ركوردهاي متعددي در مصرف گاز در بخش خانگي و تجاري شد، با اين حال آمارها نشان مي‌دهد تحويل گاز به نيروگاه‌ها در ماه‌هاي آذر، دي و بهمن با وجود افزايش مشتركان روندي افزايشي داشته است. به گزارش ايسنا، روزهاي سرد امسال در ايران با ورود توده سرماي اسكانديناوي در آبان بسيار سريع‌تر از سال‌هاي گذشته آغاز شد؛ سرما و بارش‌هايي كه نسبت به پنج سال گذشته در هفته نخست آبان بي‌سابقه بوده است. از اين‌ رو ۱۱ استان شمالي كشور همزمان با افزايش برودت هوا روبرو شدند. اين افزايش برودت سبب كاهش دما به‌اندازه ميانگين ۱۲ درجه شد، به‌طوري‌ كه حجم مصرف گاز در چهار روز نخست آبان امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۵۵ درصد رشد كرد.
سرماي هوا در ماه‌هاي آذر، دي و بهمن نيز پايدار بود و سردترين هفته سال از ۲۰ بهمن در كشور آغاز شد كه با كاهش دماي هوا در پي بارش برف و باران در اقصي نقاط كشور، گستردگي سرما در ۲۱ استان كشور به اوج رسيد. با اين وجود اما با برنامه‌ريزي، تلاش شبانه‌روزي و آمادگي كامل صنعت نفت براي توليد گاز خام و فرآورش در بالادست و انتقال گاز شيرين در پايين‌دست اين صنعت، شبكه گازرساني به‌طور پايدار حفظ و گرما در خانه‌ها ماندگار شد، مگر قطعي‌هاي كوتاه‌مدتي كه آن هم به‌دليل مشكلات فني رخ داده، اما به سرعت رفع شده است.

در عين حال در كنار حفظ توليد و پايداري شبكه و با وجود افزايش هر ساله مشتركان گاز كشور و رشد مصرف، هفت مرتبه ركوردهايي در توليد گاز شيرين به‌طور متوالي در اين روزهاي سرد ثبت شد كه آخرين ركورد توليد ۸۸۰ ميليون مترمكعب گاز در ۱۳ بهمن بود، همچنين ميانگين تحويل گاز شيرين به شبكه در آذر ۸۵۰ ميليون مترمكعب، در دي ۸۶۳ ميليون مترمكعب و در ۲۰ روز نخست بهمن ۸۷۱ ميليون مترمكعب بوده است.

از آنجايي كه اولويت كشور در روزهاي سرد سال تأمين گاز بخش خانگي است در بعضي از روزها تا ۷۸ درصد گاز شيرين تحويلي به شبكه به بخش خانگي، تجاري و صنايع جزو اختصاص داده مي‌شود؛ بيشترين ركورد مصرف گاز امسال در اين بخش نيز روز ۲۲ بهمن با ۶۸۱ ميليون مترمكعب شكسته شد. وزارت نفت در كنار تأمين گاز بخش خانگي، تمام تلاش خود را به‌كار گرفته تا نياز گاز ديگر بخش‌ها ازجمله نيروگاه‌ها را كه وظيفه مهم تأمين برق مورد نياز كشور را برعهده دارند تأمين كند؛ آمارهاي رسمي وزارت نفت نشان مي‌دهد تحويل گاز به نيروگاه‌هاي كشور در ماه‌هاي آذر، دي و بهمن امسال نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ روند افزايشي داشته است.  براساس اين آمار، ميانگين تحويل روزانه گاز به نيروگاه‌ها در آذر ۱۴۰۱، ۱۳۶ ميليون مترمكعب، آذر ۱۴۰۲، ۱۳۱ ميليون مترمكعب و آذر امسال ۱۴۲ ميليون مترمكعب، دي‌ ۱۴۰۱، ۸۷ ميليون مترمكعب، دي ۱۴۰۲، ۱۲۳ ميليون مترمكعب و دي امسال ۱۲۳ ميليون مترمكعب بوده است، همچنين ميانگين روزانه تحويل گاز به نيروگاه‌ها از يكم تا ۲۰ بهمن در ۱۴۰۱، ۱۱۳ ميليون مترمكعب، در بهمن ۱۴۰۲، ۱۲۱ ميليون مترمكعب و در بهمن امسال ۱۲۳ ميليون مترمكعب بوده است. اين آمار نشان مي‌دهدتحويل گاز به نيروگاه‌ها در آذر، دي و بهمن امسال نسبت به پارسال حدود ۳.۵ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۶ درصد افزايش داشته كه نشان از برنامه‌ريزي دقيق وزارت نفت است.

توسعه زيرساخت‌هاي توليد گاز و افزايش استخراج آن به تنهايي نمي‌تواند پاسخگويي نياز روزافزون به اين منبع انرژي باشد مگر اينكه همزمان مصرف انرژي نيز بهينه شود، در واقع افزايش توليد بدون تغيير الگوي مصرف جوابگو نخواهد بود، از اين‌ رو با توجه به افزايش چشمگير مصرف گاز در بخش‌هاي مختلف اعم از خانگي، صنعتي و نيروگاهي، تأمين پايدار انرژي در اين شرايط بحراني نيازمند مديريت دقيق منابع و اجراي سياست‌هاي بهينه است. همسو با هدف رعايت الگوي مصرف، اقدام‌هاي عمومي همچون پيوستن به پويش «۲ درجه كمتر» مي‌تواند كمك شاياني به كاهش مصرف گاز و مديريت مصرف انرژي داشته باشند؛ كاهش دماي وسايل گرمايشي تنها به اندازه ۲ درجه تأثير مثبتي در روزهاي سرد امسال داشت و توانست حدود ۲۵ تا ۴۰ ميليون مترمكعب در روز از مصرف گاز خانگي و تجاري بكاهد تا افزون بر حفظ گرماي پايدار براي همه مردم در سراسر كشور، چرخ صنايع نيز متوقف نشود و به اقتصاد كشور كمك كنند.