بهمن پرحاشيه بورس

۱۴۰۳/۱۲/۰۱ - ۰۰:۴۳:۳۱
|
کد خبر: ۳۳۴۶۵۳

آخرين روز كاري بهمن ماه سخت را در حالي پشت سر گذاشتيم كه بازار شروع خوبي داشت، اما خوب تمام نكرد و بازار مجددا وارد فاز شك و ترديد شد و طبيعي است كه در برخي سهام پس از چندين روز صف فروش قفل معاملات آنها به اين نحو باشد.

هابيل خاوري

آخرين روز كاري بهمن ماه سخت را در حالي پشت سر گذاشتيم كه بازار شروع خوبي داشت، اما خوب تمام نكرد و بازار مجددا وارد فاز شك و ترديد شد و طبيعي است كه در برخي سهام پس از چندين روز صف فروش قفل معاملات آنها به اين نحو باشد. بازار ديروز و امروز با تقاضاي خوبي در كليت بازار در جريان بود و جمع شدن صفوف فروش اكثر نماد‌ها نشان داد كه بازار عزم خود را براي تغيير روند جزم كرده است و انصافا بازار را در ساعات اوليه خوب خريدند . انتشار خبر مشخص‌تر شدن تجديد ارزيابي دارايي‌هاي خودرو و انتشار آن تا پايان سال، مجددا تقاضا را به نماد خودرو و پس از آن به كليت بازار برگرداند . هر چند در اين خبر كمي شيطنت نهفته بود و با تغيير در حجم صف خودرو، اين نكته بيشتر نمايان شد، البته ناگفته نماند كه آپشن‌هاي در جريان بلاي جان اين نماد شده‌اند!

بايد توجه كرد كه هر صفي و هر خبري در تايم بازار، صرفا نبايد به معني تغيير روند كلي بازار و مبناي خريد و فروش قلمداد شود .

با توجه به افزايش عرضه‌ها در نيمه دوم بازار ديروز و امروز و رنج‌هاي منفي در كليت بازار و همچنين عرضه صفوف خريد، احتمالا دقايق ابتدايي بازار فردا با افزايش عرضه‌ها همراه خواهد بود و پس از آن شاهد تعادل نسبي در بازار خواهيم بود .

تعادلي كه اگر به دست نيايد و از آن حمايت نشود، مي‌تواند به تداوم اصلاح بازار منجر شود . شايد مهم‌ترين خبر براي بازار امروز حضور وزير اقتصاد در مجلس بود. نكته ديگر نرخ دلار توافقي و تحولات سياسي منطقه طي روزهاي پيش‌رو است . در صورتي كه رخداد سياسي خاصي اتفاق نيفتد و بازار در سكوت اخبار سياسي پيش برود، خيلي زود فعالان بازار سرمايه از وزن تحولات سياسي خواهند كاست و مجددا شاهد افزايش تقاضا در كليت بازار خواهيم بود .

از اين رو بر اين باوريم كه اگر خبر نااميد‌كننده‌اي به بازار مخابره نشود، مسير برگشت بازار از همين محدوده تا حدودي هموار‌تر از مسير اصلاح آن است.

در كل وضعيت معاملاتي امروز نسبت به روزهاي گذشته بسيار بهتر بود و در نهايت 50 درصد نمادها مثبت بسته شدند. البته كماكان عارضه بالا آمدن شاخص كل با تعداد كمي نماد جاري است و باز هم شاهد جاماندن اكثريت شركت‌ها از روند شاخص كل هستيم. ارزش معاملات كم بلاي جان بازار است. از مجلس خبر بدي بيرون نيامد و نتيجه جلسه غيرعلني نيز ظاهرا فعلا مصالحه شده است. در سمت ديگر اما دلار آزاد نامحسوس در حال حركت به سمت سقف اخير خودش است تا مجددا آن را تست كند. افزايش نرخ دلار در بازار آزاد، نگراني سياستگذار در مورد به وجود آمدن تورم انتظاري را افزايش مي‌دهد. از طرف ديگر با افزايش نرخ دلار، به نوعي تقاضا براي پول هم حداقل موقتا افزايش پيدا مي‌كند. اين دو باعث مي‌شود هم سياستگذاري به نوعي باعث افزايش نرخ بهره بشود و هم تقاضاي پول نيز آن را تشديد مي‌كند. در نتيجه يك رقابتي بين دلار و نرخ بهره شكل گرفته است. حالا ممكن است بسياري مثلا به صندوق‌هاي درآمد ثابت يا غيره انتقاد كنند كه سود بدون ريسك بالايي پرداخت مي‌كنند. در واقع منشا اين سود بدون ريسك بالا، دو دليل ذكر شده است و سود صندوق‌هاي درآمد ثابت معلول است و نه علت. و در نهايت در مورد افسانه‌اي كه از سال 97در مورد همتي وزير اقتصاد شكل گرفته است كه ايشان نوسانگير افسانه‌اي بازارها هستند؛ اين روزها از دوست و آشنا گرفته تا هر كارشناس و كارناشناسي هم چنين نظري دارد.

يك موردش ريشه در مهر 97 دارد و آن افت (البته موقت) دلار از حدود 20 تا 12.

و بعدتر رشد بورس 99 و اخيرا هم نرخ دلار توافقي (همه چيز هست غير از توافقي) .

رشد فوق‌العاده شديد دلار 97 ناشي از مشكلات جدي درهم بود كه با حل شدنش بازار ريخت و البته استفاده به موقع بانك مركزي و جو رسانه‌اي همراهش باعث شد كه به عنوان موفقيت نوسانگيري دولت به خلق‌الله فروخته شود.

رشد بورس در 98 و 99 دلايل متعدد داشت كه همتي و بانك مركزي درصد كمي در آن دخالت داشتند. تركيبي از عوامل زمينه‌اي و بنيادي و البته جوي كه دولت وقت راه انداخته بود تاثير اصلي را داشتند.

در اين دور مشخصا همتي معتقد بوده و هست كه نرخ دلار دولتي- نيمايي و ... نبايد فاصله زيادي با دلار آزاد داشته باشد. سعي‌اش را هم كرد و با صراحت هم گفت. درست يا غلط هنوز نتوانسته كاهش معناداري در فاصله ايجاد كند و صرفا گران شد و نه اينكه هدف اصلي كه كاهش درصدي و معنادار فاصله باشد، اتفاق بيفتد.

فاصله حدود 35 تا 40درصدي روزهاي اخير از اوج 52درصد دوران چند ماه پيش كمتر است ولي مشكلي را حل نكرده و نمي‌كند.

حالا البته دعواي پشت‌پرده در مجلس و دولت و بانك مركزي و هزار جاي ذي‌نفع ديگر هم هست.

اينكه در روزهاي آينده فرزين برود، همتي بماند يا همتي برود و فرزين بماند يا هر دو بروند يا بمانند خودش داستاني است براي بازار كه به نتيجه طناب‌كشي‌هاي پشت‌پرده بيشتر ارتباط دارد تا توان همتي. در نهايت شرايط بنيادي (وضع برق و آب و گاز و جنگ و...) بر اين به اصطلاح نوسانگيري‌ها غلبه كرده و باز هم خواهد كرد.