اطمينان رييس‌جمهور به مجلس و مردم
براي ارز و مشكلات اقتصادي، همه كنار هم خواهيم بود

اطمينان رييس‌جمهور به مجلس و مردم

۱۴۰۳/۱۲/۰۱ - ۰۰:۴۸:۱۱
|
کد خبر: ۳۳۴۶۵۴

چند روز پس از مطرح شدن شايعاتي درباره احتمال استيضاح وزير اقتصاد يا بركناري رييس كل بانك مركزي، رييس‌جمهور در يك روز پر فشار كاري ابتدا به مجلس رفت تا به نمايندگان اين اطمينان خاطر را بدهد كه دولت براي مديريت بازار ارز تمام تلاش خود را به كار بسته و سپس در بانك مركزي حاضر شد تا ضمن دريافت آخرين گزارش‌ها از عملكرد اين بانك، اعلام كند كه خبري از جابه‌جايي و عزل نيست و تيم فعلي با قدرت به كار خود ادامه مي‌دهد.

چند روز پس از مطرح شدن شايعاتي درباره احتمال استيضاح وزير اقتصاد يا بركناري رييس كل بانك مركزي، رييس‌جمهور در يك روز پر فشار كاري ابتدا به مجلس رفت تا به نمايندگان اين اطمينان خاطر را بدهد كه دولت براي مديريت بازار ارز تمام تلاش خود را به كار بسته و سپس در بانك مركزي حاضر شد تا ضمن دريافت آخرين گزارش‌ها از عملكرد اين بانك، اعلام كند كه خبري از جابه‌جايي و عزل نيست و تيم فعلي با قدرت به كار خود ادامه مي‌دهد.

در روزهاي گذشته، برخي از نمايندگان مجلس همزمان با گروه‌هايي از جامعه نگراني‌هايي را نسبت به آينده بازار ارز اعلام كرده و در اين ميان شايعاتي مبني بر احتمال استيضاح وزير اقتصاد نيز مطرح شده بود و به همين دليل جلسه غير علني روز گذشته رييس‌جمهور با نمايندگان از اهميت بالايي برخوردار بود، جلسه‌اي كه اخبار منتشر شده از آن اميدوار‌كننده است.

مسعود پزشكيان رييس‌جمهور بعد از پايان جلسه غيرعلني مجلس گفت: قدم اول معيشت مردم است كه با تصميماتي كه گرفته شده در حال برنامه‌ريزي است و مقام معظم رهبري اجازه دادند نزديك يك ميليارد دلار از صندوق توسعه ملي برداشت شود، اين اعتبار به كالابرگ تبديل خواهد شد و به 7 دهك مردم داده مي‌شود و اين ادامه پيدا مي‌كند. وي افزود: مشكلاتي وجود دارد اما يك مقدار تحمل كنيم و دست به دست هم دهيم؛ باور داريم قادر به حل مشكلات هستيم. رييس‌جمهور تاكيد كرد: مي‌گويند ما را تحريم كرده و ما را مستاصل مي‌كنند، اما خواب آن را خواهند ديد. وي در پاسخ به اين پرسش كه سياست مشخص دولت براي مقابله با تندروي‌ها و قلدري‌ها چيست؟ گفت: وقتي ما در داخل با هم و با قدرت باشيم آنها هر چقدر داد بزنند، به جايي نمي‌رسند؛ ما به جاي اينكه حرف بزنيم، بايد عمل كنيم. رييس‌جمهور افزود: ما به جاي اينكه در مقابل آنها حرف بزنيم، بايد ثابت كنيم كه آنها خواب عملي شدن توطئه‌هايي كه عليه جامعه، مملكت و ايران ما طراحي مي‌كنند را خواهند ديد.

همچنين محمدباقر قاليباف در ابتداي جلسه علني مجلس در توضيح نشست غيرعلني مجلس با موضوع بررسي نوسانات بازار ارز گفت: مجلس از ساعت ۸ صبح جلسه‌اي با حضور رييس‌جمهور، وزرا و معاونان اقتصادي و مشاوران ايشان داشت. وي توضيح داد: در اين جلسه موضوعات اقتصادي به‌طور دقيق و مفصل بحث شد و تصميمات خوبي مخصوصا در حوزه مسائل و معيشت و موضوعات اقتصادي در بازار ارز و بورس گرفته شد. قاليباف افزود: اميدواريم تصميمات امروز بتواند از مشكلات اقتصادي در عرصه‌هاي مختلف گره‌گشايي كند.

گزارش‌هايي كه نمايندگان مجلس نيز از اين جلسه ارايه كرده‌اند نشان مي‌دهد كه رييس‌جمهور توانسته نمايندگان را قانع كند. عباس گودرزي، سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي پيش از ظهر روز سه‌شنبه و پس از پايان جلسه سه ساعته غير علني صحن مجلس كه با حضور رييس‌جمهور و اعضاي تيم اقتصادي دولت برگزار شد، در جمع خبرنگاران به بيان توضيحاتي درباره جزييات اين جلسه پرداخت و گفت: امروز در صحن مجلس جلسه‌اي سه ساعته با حضور رييس محترم جمهور و تيم اقتصادي ايشان شامل رييس سازمان برنامه و بودجه، وزير امور اقتصادي و دارايي و رييس كل بانك مركزي برگزار شد و نقطه نظراتي از سوي نمايندگان دولت و همچنين تعدادي از نمايندگان مجلس مطرح شد. همچنين در پايان اين جلسه رييس مجلس شوراي اسلامي مطالب بسيار مهم و اميدبخشي را بيان كردند.

وي افزود: در ابتداي جلسه، مركز پژوهش‌هاي مجلس عوامل داخلي و بيروني تاثيرگذار در آشفتگي بازار ارز را بيان كردند و راهكارهاي بسيار ارزشمند و قابل استفاده و اجرايي را ارايه دادند. همچنين رييس‌جمهور، رييس سازمان برنامه و بودجه، وزير اقتصاد و رييس كل بانك مركزي نكاتي از جمله برخي اقدامات صورت گرفته در خصوص رفع مشكلات جامعه هدف و اقشار مختلف جامعه را مطرح كردند و گزارش‌هاي اميدبخشي ارايه شد كه اعتقاد ما بر اين است كه دولت محترم بايد گزارش اقدامات انجام شده را به صورت علني حتمابا مردم در ميان بگذارد چرا كه نقاط اميدبخشي در گزارشي كه در صحن غير علني مطرح شد، وجود دارد كه لازم است مردم آنها را مستقيما از دولت بشنوند.

سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي عنوان كرد: در جلسه امروز برخي از نمايندگان انتقادات و گلايه‌هايي داشتند كه به دور از تعارفات كليشه‌اي و ملاحظات مرسوم مطالب خود را محكم بيان كردند كه اين از بركات انقلاب اسلامي است كه نمايندگان ملت تذكرات لازم را صريحابه رييس محترم جمهور و تيم اقتصادي ايشان دادند.

گودرزي همچنين گفت: در توضيحات دولت علاوه بر گزارش برخي از اقدامات انجام شده در جهت حل مشكلات اقشار مختلف مردم، مطرح شد كه با اتخاذ سياست‌هاي كارآمد در حوزه فروش نفت و با به كارگيري راهكارها و ظرفيت‌هاي موجود، تهديدهاي خارجي در مراودات و مبادلات پولي و اقتصادي و فروش نفت تاثير بسزايي نخواهد داشت. در خصوص توسعه تجارت با كشورهاي همسايه و برنامه‌ريزي براي پيشگيري از هرگونه كسري بودجه، ذخاير كافي ارز و طلا و آسودگي خاطر آينده كشور در شرايط مختلف، تلاش براي تضعيف جايگاه دلار در مبادلات پولي و بانكي با گسترش همكاري بين كشورهاي دوست و همسايه از ديگر مباحث مطرح شده در گزارش دولت بود. وي طرح مباحثي درباره ميزان رضايت موجود از فروش نفت، حمايت سرمايه‌گذاران و مشاركت اين بخش پيشران و برنامه‌ريزي جهت رشد بازار سرمايه و كمك به بهبود وضعيت سهامداران در بازار بورس را از ديگر عناوين مطرح شده در جلسه غيرعلني دولت و مجلس عنوان و اظهار كرد: سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي ظرفيت‌هاي قابل توجه و ارزشمندي دارند و دولت نيز برنامه خوبي براي استفاده از آنها دارد.

سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: علاوه بر رييس‌جمهور و مقامات دولتي، ۱۰ نفر از نمايندگان و روساي كميسيون‌هاي تخصصي مطالب و مسائل مربوط به مردم را بيان كردند؛ البته به برخي از گفته‌هاي دولت محترم نقدهايي داشتند كه به گفت‌وگو نشستيم و صحبت‌ها گفته شد و تذكرات لازم داده شد. در اين جلسه راهكارها، ظرفيت‌ها و نقاط قوت كه اميد بخش است و مي‌تواند ما را از گذرگاه عبور دهد مورد بحث و بررسي قرار گرفت. تاكيد مجلس و رييس محترم جمهور اين بود كه مردم گلايه‌مندند و چپ و راست و جريانات مختلف و سلايق متعدد امروز از وضعيت معيشتي و اقتصادي راضي نيستند اما مردم پاي كار انقلاب خود هستند و در راهپيمايي ۲۲ بهمن اين موضوع را نشان دادند. مسوولان در كنار تبيين وضعيت كشور حتمادر حوزه تصميم‌گيري نيز بايد جهاد كنند و بر اين مساله تاكيد شد كه در قوانين تامين مالي ظرفيت‌هايي را پيش بيني كرديم كه امكان افزايش بهره‌وري از ۲.۸ به ۵ وجود دارد. و دولت در برنامه هفتم و قوانين ديگر متعهد و مكلف شده است كه آيين نامه‌هاي اجراي اين قوانين را تدوين كند. گودرزي اظهار كرد: جمع‌بندي رييس محترم مجلس حاكي از اين بود كه در كشور نقاط مثبت و اميدبخشي وجود دارد كه بايد در كنار اختلاف نظرها، با استفاده از همه سلايق و استفاده از ابزارهاي مختلف، دولت در سياست‌هاي اجرايي و مجلس در سياست‌هاي نظارتي خود اما با وفاق و همدلي بتوانيم آينده بهتر را براي مردم عزيز رقم بزنيم و همانطور كه رهبر معظم انقلاب فرمودند موفقيت دولت، موفقيت نظام است، مجلس نيز اين نگاه را دارد و هيچ گونه اختلاف و دعوايي بين مجلس و دولت محترم وجود ندارد؛ البته اين نافي نظارت مجلس بر عملكرد دولت محترم نيست و حتما هر كجا كه لازم باشد، مجلس از ابزار و ظرفيت‌هاي نظارتي خود استفاده خواهد كرد.

وي در ادامه در پاسخ به پرسش ايسنا مبني بر اينكه آيا در جلسه امروز صحبتي در مورد استيضاح وزير اقتصاد مطرح شد؟ تاكيد كرد: جلسه امروز ارتباطي به بحث استيضاح نداشت و جلسه‌اي در ادامه نشست‌ها و جلسات قبل دولت و مجلس بود؛ ما چنين جلساتي را در طول سال‌هاي گذشته و به ويژه در دوره‌هاي اخير بين مجلس دوازدهم و دولت چهاردهم به صورت متعدد داشته‌ايم و هيچ ارتباطي به بحث استيضاح نداشت. استيضاح يك فرآيند قانوني دارد كه ظرفيت‌ها و مراحل آن در قانون پيش‌بيني شده است. سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينكه آيا گزارشات مثبت ارايه شده از سوي دولت در جلسه غير علني، تاثيري بر نظر نمايندگان خواستار استيضاح وزير اقتصاد داشته است؟ عنوان كرد: همانطور كه گفتم جلسه امروز نشستي در ادامه نشست‌هاي قبلي دولت و مجلس و تعامل، همدلي، هم انديشي و هماهنگي بين دولت و مجلس و بيان ديدگاه‌ها و شنيدن نقد و نظرها و بيان نقاط قوت دولت بود. در اين نشست‌ها ضمن تبيين بدون تعارف و رودربايستي، حتما راهكارهايي نيز مطرح مي‌شود.

گودرزي در پاسخ به پرسش ديگر ايسنا مبني بر اينكه نقطه اميد بخش گزارش وزير اقتصاد در جلسه غير علني امروز چه بود؟ گفت: وزير اقتصاد گزارش سفر خود به عربستان و نشست با كشورهاي اقتصادي نوظهور داشتند و با توجه به ابعاد مختلفي كه بيان كردند اين اميد وجود دارد كه كشور در شرايط سخت، با اتكا به ظرفيت‌هاي داخل بتواند به راحتي و بدون وابستگي به قدرت‌هاي خارجي مسير پيشرفت را طي كند. البته امروز دنيا هم راغب مذاكره با ايران است؛ امروز نه تنها ايران به دنبال مذاكره با كشورهاي همسايه است بلكه كشورهاي همسايه نيز مذاكره با ايران را فرصتي براي خود مي‌دانند و اين فرصت مشترك باعث خواهد شد كه كشورها منافع متقابل خود را تامين كنند؛ البته اين موضوع منهاي امريكا است چرا كه امريكا هيچگاه به توافقات و تعهدات خود پايبند نبوده است و تجربه نشان داده است كه به كمتر از نابودي ملت ايران راضي نيست؛ امريكا كشوري است كه در اصطلاح آزموده است و آزموده را نيز آزمودن خطاست. وي در پايان در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبني بر اينكه آيا برگزاري چنين جلساتي تاثيري در كاهش قيمت ارز دارد؟ تاكيد كرد: علاوه بر سخنگوي هيات رييسه به عنوان نماينده مردم در مجلس مي‌گويم كه اين نشست‌ها في‌نفسه داراي خير و بركت است و باعث هم افزايي بين دولت و مجلس مي‌شود و افق را براي آينده اقتصادي كشور روشن مي‌كند. ما مطمئن هستيم كه با ظرفيت‌هايي كه در كشور وجود دارد، حتما خواهيم توانست كه مشكلات را پشت سر بگذاريم؛ البته جمع قابل توجهي از نمايندگان نيز اين ديدگاه را دارند كه از جلسات گذشته تاكنون تدابيري براي كنترل قيمت ارز صورت نگرفته است و معتقدند كه حوزه آشفتگي بازار ارز را وزير اقتصاد بايد مديريت كند و از همين باب نيز دست به استيضاح زده‌اند.

عضو كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي گفت: در جلسه امروز رييس‌جمهور بيان داشت كه با تغيير وزير اقتصاد مشكل حل نمي‌شود بلكه همه بايد براي عبور از اين شرايط سخت تلاش كنيم. فضل‌الله رنجبر در توضيح جلسه غيرعلني مجلس با حضور رييس‌جمهور با محوريت نوسانات بازار ارز گفت: درخواست رييس‌جمهور در اين جلسه اين بود كه الان شرايط براي استيضاح وزير نيست و با تغيير آقاي همتي وزير اقتصاد، مشكل حل نمي‌شود. وي افزود: در اين جلسه رييس‌جمهور بيان كرد كه با رفتن يك فرد از وزارت‌خانه مشكل حل نمي‌شود بلكه همه بايد تلاش كرده و دست در دست هم داده تا از اين شرايط سخت عبور كنيم. اين نماينده مجلس شوراي اسلامي گفت: تاكيد آقاي رييس‌جمهور اين بود كه «ما مي‌توانيم» اين فضا و اين شرايط را تغيير دهيم تا دشمن سوار بر كار نشود.

رنجبر افزود: رييس‌جمهور تاكيد داشت كه بايد براي حل مشكلات هماهنگ و همدل باشيم. وي اضافه كرد: صحبت‌هاي آقاي رييس‌جمهور و آقاي دكتر قاليباف در جلسه غير علني امروز كارگشا و كاربردي بودند و صحبت‌ها به سمت ارايه راهكارهايي براي برون رفت از مشكلات كنوني رفت. رنجبر در پاسخ به اين پرسش كه آيا امكان دارد براساس مطالب مطرح شده در جلسه غيرعلني امروز، نظر نمايندگان متقاضي استيضاح وزير اقتصاد تغيير كند؟ گفت: اين جلسه اميدوار‌كننده بود.

 

تكذيب رفتن فرزين

پس از انجام اين جلسه، رييس‌جمهور به بانك مركزي رفت تا مستقيما در جريان آخرين وضعيت مديريت نظام ارزي كشور قرار بگيرد. مسعود پزشكيان كه روز سه‌شنبه به منظور بررسي و حمايت از اقدامات كنترلي بانك مركزي بر بازار طلا و ارز، در نشست رييس كل و مديران بانك مركزي حضور يافته بود، در پايان اين نشست در گفت‌وگو با خبرنگار واحد مركزي خبر، در واكنش به شايعات جابه‌جايي و بركناري دكتر فرزين اظهار داشت: شايعاتي ساخته و در رسانه‌ها منتشر كرده‌اند؛ در اين شايعات افرادي را عزل مي‌كنند و بر مي‌دارند و افرادي را هم منصوب مي‌كنند. ما امروز هم در مجلس و هم اينجا از طريق رسانه‌ها اعلام مي‌كنيم كه دست به دست هم خواهيم داد و با كمك هم مشكلات مختلفي را كه مردم در كشور با آن مواجه هستند، حل مي‌كنيم.

رييس‌جمهور با بيان اينكه «طبيعتا راه‌حل بحث‌هاي اجتماعي و رفتاري زمان‌بر است و نمي‌شود با يك تصميم فوري آنها را حل كرد»، تصريح كرد: براي خدمت به مردم عزيز كشورمان، مصمم هستيم با همدلي و همياري و همفكري و با استفاده از كمك نخبگان و كارشناسان و مجموعه سياسيون، بر اساس سياست‌هاي مقام معظم رهبري، در يك جهت و به سوي يك قبله حركت كنيم؛ ما در برابر تهديدها و مشكلات دست به دست هم، به حول و قوه خدا قادريم مسائل خود ر ا حل كنيم.

پزشكيان با تاكيدبر ضرورت مقابله با عزم دشمن براي نااميدسازي مردم اظهار داشت: يكي از كارهايي كه در فضاي مجازي انجام مي‌دهند، نااميد كردن مردم است، ما مي‌خواهيم بگوييم با تمام وجود براي حل مشكلات مردم ايستاده‌ايم و تا پاي جان دست از تلاش نخواهيم كشيد. رييس‌جمهور درباره اقدامات بانك مركزي براي مقابله با نوسانات بازار سكه و ارز خاطرنشان كرد: آنچه اينجا درباره آن با عزيزان گفت‌وگو كرديم اين است كه بايد اجازه دهيم كارشناسان بانكي، پولي و مالي، در كنار هم و با همكاري هم، راه‌حل مشكلات را پيدا كنند تا آنها را با اطلاع‌رساني و با همراهي مردم و مجلس و دولت پياده كنيم، بايد اجازه دهيم كارشناسان و خبرگان راه‌حل‌ها را پيدا كنند.

همچنين رييس كل بانك مركزي از ادامه پيش‌فروش سكه تا زمان داشتن تقاضا از سوي مردم خبر داد و با اشاره به اخبار مطرح شده درباره ذخاير بانك مركزي، اعلام كرد: بانك مركزي از منابع و ذخاير كافي ارز و طلا برخوردار است. محمدرضا فرزين روز (سه‌شنبه) در حاشيه بازديد رييس‌جمهور از بانك مركزي گفت: براي ايجاد آرامش در بازار، اقدامات مختلفي طراحي كرده‌ايم. بانك مركزي از منابع و ذخاير كافي برخوردار است. متاسفانه هر روز اخبار منفي درباره بازار ارز و طلا منتشر مي‌شود كه صحت ندارد. با اين حال، ما اقدامات مختلفي را در بازار آغاز كرده‌ايم و اولين اقدام ما، حضور در بازار طلا بود كه قصد آن علامت‌دهي به مردم براي حفظ ارزش پول آنها بود.

وي افزود: همچنان تا زماني كه مردم متقاضي باشند، فروش سكه طلا به صورت پيش‌فروش را ادامه خواهيم داد تا براساس آن، بتوانيم علائم قيمتي مناسبي را به بازار بدهيم. رييس كل بانك مركزي خاطرنشان كرد: همچنين مقرر است كه اوراق گواهي سكه منتشر كنيم و علاوه بر آن نيز ساير اوراق هم در حال بررسي است تا بتوانيم سود لازم را با توجه به ميزان توجه به مردم ارايه دهيم و اين نيز يكي ديگر از سياست‌هاي ما در بانك مركزي است تا مردم نگران مسائل تورمي نباشند، چراكه مشاهدات نشان مي‌دهد كه در ماه‌هاي اخير، انتظارات تورمي افزايش يافته است. براي اين موضوع در بازار حضور پيدا خواهيم كرد و بي‌شك از ابزارهاي عملياتي براي كاهش انتظارات تورمي استفاده مي‌كنيم. فرزين گفت: در اين شرايط به‌طور معمول، سفته بازي گسترش پيدا مي‌كند. به عبارتي سفته بازي بين دارايي‌هاي مختلف از جمله رمز ارز، طلا، دلار و ارز افزايش پيدا مي‌كند. براين اساس، بانك مركزي در روزهاي اخير عمليات مبارزه با پولشويي را تشديد كرده و حدود ۶۰۰ حساب بررسي شدند و كساني كه ميزان تراكنش‌هاي آنها بسيار بالا و در حوزه رمز ارز و طلا فعال بوده را رصد كرديم و اين عمليات را به‌طور پيوسته ادامه خواهيم داد و ريال را به صورت كامل رصد خواهيم كرد.

اين سياست‌گذار پولي خاطرنشان كرد: يكي ديگر از اقداماتي كه در حال انجام آن هستيم، اين است كه رشد و تامين مالي رشد اقتصادي متوقف نشود و براين اساس در حال انتشار ۲۵۰ همت گواهي سپرده خاص هستيم كه نزديك به ۲۰ همت آن با همكاري وزارت جهاد كشاورزي آغاز شده و وزارتخانه‌هاي صمت، گردشگري و بهداشت و درمان نيز از ذي نفعان اين اقدام هستند كه اين تامين مالي براساس طرح‌هايي كه اين دستگاه‌ها تاييد كنند صورت مي‌گيرد. از سوي ديگر در حال انجام سپرده‌پذيري ارزي در بانك‌ها هستيم كه تا ۱.۴ ميليارد دلار سپرده در بانك‌ها گذاشته‌ايم تا تامين مالي در بنگاه‌ها بهتر انجام شود. فرزين ادامه داد: هيچ كالاي اساسي با نرخ بازار آزاد تامين نمي‌شود. كالاهاي اساسي با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تامين مي‌شوند. از ابتداي سال جاري تا امروز بيش از ۱۲ ميليارد دلار كالا با ارز ترجيحي تامين شده است. همچنين، در مركز مبادله، سامانه ارز تجاري از ابتداي دي ماه شروع شد و طي دو ماه بيش از ۳.۵ ميليارد دلار ارز از سوي بازار ارز تجاري مركز مبادله تامين شده است كه خوشبختانه طي اين مدت اين بازار عمق بيشتري پيدا كرده و روال تامين ارز صورت گرفته و در حال حاضر در حال انجام است.