اتفاقاتي كه سهام را از سكه انداخت!

۱۴۰۳/۱۲/۰۱ - ۰۱:۰۵:۳۷
|
کد خبر: ۳۳۴۶۷۰

الناز افشار، كارشناس بازارهاي مالي در خصوص دليل منفي‌هاي چند هفته اخير بازار سهام بيان كرد: در يك ماه اخير شاهد روند نزولي در بازار سرمايه بوده‌ايم. عوامل متعددي از جمله تنش و ريسك سياسي و ناامني اقتصادي منطقه و ورود پول به بازارهاي موازي از جمله طلا و دلار، عدم كاهش نرخ بهره، پيش فروش سكه توسط بانك مركزي دلايل اصلي افت شاخص بورس در روزهاي اخير بوده‌اند.

بيدار بورس| الناز افشار، كارشناس بازارهاي مالي در خصوص دليل منفي‌هاي چند هفته اخير بازار سهام بيان كرد: در يك ماه اخير شاهد روند نزولي در بازار سرمايه بوده‌ايم. عوامل متعددي از جمله تنش و ريسك سياسي و ناامني اقتصادي منطقه و ورود پول به بازارهاي موازي از جمله طلا و دلار، عدم كاهش نرخ بهره، پيش فروش سكه توسط بانك مركزي دلايل اصلي افت شاخص بورس در روزهاي اخير بوده‌اند.

او افزود: يكي از دلايل نزولي بودن بازار و فرسايشي بودن آن در ماه اخير به روي كار آمدن ترامپ و غير قابل پيش‌بيني بودن اوضاع سياسي بوده؛ چرا كه ترامپ با امضاي يادداشت امنيتي عليه ايران و واكنش رهبر جمهوري اسلامي مبني بر عاقلانه نبودن مذاكره با امريكا، باعث رشد هيجاني قيمت دلار و كاهش ارزش پول ملي شد و همين امر موجب شد پول از بازار سرمايه خارج شود و به سمت بازار طلا و دلار سوق پيدا كند به‌طوري كه در بازار سرمايه ورود نقدينگي به صندوق‌هاي طلا ركورد جديدي را ثبت كرد. در اين ميان اخباري پيرامون استيضاح وزير اقتصاد و تغيير رياست بانك مركزي، فضاي نااطميناني بيشتري در اقتصاد كشور ايجاد كرد كه خود تاثير بسزايي بر بي‌ثباتي سياست‌هاي اقتصادي و ريزش بيشتر بازار سرمايه داشت. حال اخباري غير رسمي منتشر شده است كه ترامپ در حال پيگيري مذاكره‌اي محرمانه تا قبل از فرارسيدن ماه اكتبر (تاريخ سررسيد توافق برجام) است و عربستان هم اعلام كرده كه آماده ميانجيگري بين ايران و امريكا است. با توجه به اين خبرها و غير قايل پيش‌بيني بودن مذاكرات بين ايران و امريكا، تصميم‌گيري را براي سرمايه‌گذاران در بازار سرمايه بسيار دشوار است و شرايط نابسامان اقتصادي و ريسك سيستماتيك و ابهامات سياسي و مديريتي، آنها را به سمت سرمايه‌گذاري در بازار طلا و ارز سوق مي‌دهد. رشد قيمت طلا و امنيت آن، باعث شده است صندوق‌هاي طلا موفق به جذب نقدينگي شوند و بورس در اين شرايط فرسايشي شده است.

كارشناس بازار سرمايه ادامه داد: يكي ديگر از دلايل ريزش بورس عدم كاهش نرخ بهره بانكي به ۲۵ درصد بوده و همچنان نرخ بهره اوراق بين ۳۰ تا ۳۴ درصد مي‌باشد كه اين خود فضا را براي رشد بورس دشوار مي‌كند. نرخ دلار در بازار آزاد ۹۰ هزار تومان و نرخ دلار محاسباتي براي صنايع صادرات‌محور حدود ۶۷‌هزار تومان است كه همچنان با انتقال ارز از سامانه نيما به سامانه ارز توافقي، نرخ ارز يكسان‌سازي نشده و اين شكاف، بازار را تحت تاثير قرار مي‌دهد. 

افشار با انتقاد از طرح پيش فروش سكه توسط بانك مركزي، گفت: از ديگر عوامل ريزش بازار مي‌توان به پيش فروش سكه توسط بانك مركزي اشاره داشت كه باعث جذب نقدينگي مي‌شود و انتظارات تورمي را به سال بعد منتقل مي‌كند و سودي با ريسك پايين‌تر را نصيب سرمايه‌گذاران خود مي‌كند. در نتيجه اين رويداد، جذابيت سهم‌هاي بورسي كاهش مي‌يابد و موجب تضعيف بازار سرمايه خواهد شد.

او ضمن تاكيد بر ارزندگي بازار سهام، تصريح كرد: با تو جه به افت  اخير شاخص بورس و افزايش قيمت ارز، بازار سهام به نقطه اوج ارزندگي خود رسيده است؛ چرا كه ارزش دلاري بازار به كف آبان ماه خود رسيده است! به عبارت ديگر تمامي رشد قيمت‌ها در بازار از لحاظ دلاري با توجه به اصلاح اخير بورس و رشد نرخ ارز پس گرفته شد و بازار سرمايه دوباره به نقطه حمايتي و كف ارزش دلاري خود قرار گرفته است. با توجه به رشد تورم و نقدينگي بازار سرمايه در شرايط بهتري نسبت به بازار‌هاي رقيب خود قرار دارد و بسياري از سهم‌ها در كف قيمتي خود قرار گرفته‌اند و با توجه به نرخ ارز و اصلاح اخير از لحاظ بنيادي و تكنيكالي در قيمت‌هاي بسيار جذابي قرار دارند. ارزش دلاري بازار سرمايه بايد به يكي از اولويت‌هاي تحليلگران و فعالان بازار سرمايه در جهت سرمايه‌گذاري و مديريت ريسك قرار گيرد.

او تاكيد كرد: اگر وضعيت سياسي و اقتصادي كشور به ثبات برسد و اتفاق جديدي رخ ندهد، افت بيشتري براي بازار سرمايه متصور نيستم و انتظار مي‌رود وضعيت بهتري پيدا كند و با آغاز سال ۱۴۰۴ به روند صعودي و افزايشي خود بازگردد.

افشار در رابطه با راهكارهاي بازگرداندن ثبات و آرامش به بازار سرمايه، اظهار كرد: اظهارات ضد و نقيض مسوولان در شرايط فعلي اقتصادي و سياسي كشور تنها باعث سردرگمي سرمايه‌گذاران در تصميم‌گيري جهت سرمايه‌گذاري و فرار سرمايه از بازار سهام و از بين بردن اعتماد عمومي نسبت به اين بازار خواهد شد كه اين خود باعث مي‌شود مردم براي حفظ ارزش پول خود به سمت بازار طلا و ارز بروند و سود كم‌ريسك‌تري را نصيب خود كنند. براي برون رفت از شرايط فعلي كه قيمت سهم شركت‌ها با واقعيت‌هاي اقتصادي فاصله زيادي دارد (ارزش دلاري بازار) مستلزم رفتار معقولانه سياسي و اقتصادي با هدف حفظ آرامش و جلوگيري از رفتار هيجاني در بازار سرمايه است. براي نمونه دعوت از رييس سازمان بورس در برنامه‌هاي زنده صدا سيما با موضوع ارزندگي بازار سرمايه و عدم استيضاح آقاي همتي وزير محترم اقتصاد در شرايط فعلي مي‌تواند تاثير بسزايي در بازار سرمايه داشته باشد. 
او در خاتمه اذعان داشت: بازار سرمايه و ابزارهاي مالي نوين آن همانند تمام بازارها نيازمند تبليغات گسترده با هدف جذب سرمايه‌گذاري علي‌الخصوص نقدينگي سرگردان است. جاي تعجب دارد اكثر بيلبوردهاي سطح شهر مملو از تبليغ خريد طلاست، اما هيج جايي صحبت از اين نيست كه سهام در بازار سرمايه به قيمت سال ۹۸ در صف فروش حراج شده است!! بي‌شك اطلاع‌رساني عمومي باعث افزايش سطح آگاهي عموم مردم از فرصت سرمايه‌گذاري با هدف افزايش توليد ملي در كف قيمتي است.