اما و اگرهاي استيضاح
اينكه وزراي اقتصادي دورههاي مختلف را محكوم كنيم و آنها را مقصر مشكلات اقتصادي كشور بدانيم، درست نيست، بلكه اتفاقات اقتصادي كشور مجموعهاي از رفتار نهادهاي مختلف حاكميتي است كه در اقتصاد بروز و ظهور ميكند؛ لذا اگرچه به آقاي همتي نقدهايي داريم، ولي اين استيضاح را نتيجه عملكرد ايشان نميدانيم.
اينكه وزراي اقتصادي دورههاي مختلف را محكوم كنيم و آنها را مقصر مشكلات اقتصادي كشور بدانيم، درست نيست، بلكه اتفاقات اقتصادي كشور مجموعهاي از رفتار نهادهاي مختلف حاكميتي است كه در اقتصاد بروز و ظهور ميكند؛ لذا اگرچه به آقاي همتي نقدهايي داريم، ولي اين استيضاح را نتيجه عملكرد ايشان نميدانيم. فعلا طرح استيضاح اعلام وصول شده ولي اينكه استيضاح راي ميآورد يا خير، هنوز مشخص نيست و بايد تا روز رايگيري منتظر ماند.
موضوع اصلي اين است كه آيا مشكلاتي كه امروز با آن دست به گريبان هستيم مشكلات همين پنج ماهه اخير است؟ اگرچه در همين مدت يعني ۲۰۰ روز اخير اتفاقات بد اقتصادي افتاده است كه در ماههاي آينده اثرات آن را ميبينيم، اما هر سياستگذاري اقتصادي در پنج ماه جواب نميدهد كه بتوانيم ارزيابي كنيم و بگوييم وزيري موفق بوده يا نبوده است. اتفاقاتي كه امروز شاهد آن هستيم نتيجه سياستگذاريهاي ۱۲ ماه پيش است كه نتايج آن امروز مشخص شده است. همچنين از سالهاي گذشته اتفاقاتي رخ داده كه خارج از اداره وزير و دولت بوده است؛ يعني با آغاز جنگ اسراييل و حماس منطقه دچار تحولاتي شده كه در اختيار حاكميت نبوده و دنيا به هم ريخته است و ما نيز آسيب ديدهايم.
تصميمگيري سياست خارجي ما تبعاتي دارد كه در اقتصاد خودش را نشان ميدهد. اينكه وزراي اقتصادي دورههاي مختلف را محكوم كنيم و آنها را مقصر بدانيم، درست نيست، بلكه اتفاقات اقتصادي كشور مجموعهاي از رفتار نهادهاي مختلف حاكميتي است كه در اقتصاد بروز و ظهور ميكند. تصور كنيد وزير اقتصاد امروز استيضاح و سپس بركنار شد. آيا وزير فعلي نسبت به وزراي قبلي و حتي بعدي خود خيلي متفاوت است؟ چنين تصوري نداريم؛ يعني نه وزير قبلي بسيار قويتر از وزير فعلي بوده و نه آنكه قرار است جاي آقاي همتي فرد قويتري بيايد. به جاي اينكه وقت خود را صرف اين مسائل كنيم، بايد بر اين موضوع متمركز شويم كه مجموعه حاكميت يك متد اقتصادي روشني را ارايه دهد. در چند دهه اخير معلوم نيست اقتصاد ما نهادگراست، سوسيالسيم است، براساس اقتصاد آزاد اداره ميشود يا نئوليبراليسم است. در برخي مواقع از اتحاديه جماهير سوسياليستي- كمونيستي سابق كمونيستتر هستيم. يعني در ماه مبارك رمضان حتي دولت در قيمت آش، حليم و زولبيا مداخله و آن را اعلام ميكند و در برخي مواقع آنقدر باز هستيم كه حتي در امريكا كه مهد اقتصاد آزاد است، اينگونه نيست. اين نشان ميدهد كه دچار سردرگمي، بيروشي و بيسياستي در حوزه اقتصاد هستيم.