گره كور نقدينگي در بورس
«تعادل» روند بازار سهام را بررسي مي‌كند

گره كور نقدينگي در بورس

۱۴۰۳/۱۲/۰۴ - ۰۰:۵۹:۳۵
|
کد خبر: ۳۳۴۸۹۵

آينده بازارها در دست نقدينگي است، ورود پول به بازارها مي‌تواند مسير معاملات را تا حدود زيادي تغيير دهد و روندي جديد يعني صعودي يا نزولي براي بازارها پديد سازد. درحال حاضر برگ برنده بازارها در دست بازار طلا و سكه است و در مقابل بازارهايی همچون بورس بازنده بازارها به حساب مي‌آيد و شرايط خوبي ندارد. بازار سكه و طلا همواره جزو موفق‌ترين و سودسازترين بازارهاي مالي هستند و در ماه‌هاي اخير با بازدهي قابل قبولي مواجه شدند و همين عامل باعث شده در مقايسه با ساير بازارها بيشترين نقدينگي وارد.

آينده بازارها در دست نقدينگي است، ورود پول به بازارها مي‌تواند مسير معاملات را تا حدود زيادي تغيير دهد و روندي جديد يعني صعودي يا نزولي براي بازارها پديد سازد. درحال حاضر برگ برنده بازارها در دست بازار طلا و سكه است و در مقابل بازارهايی همچون بورس بازنده بازارها به حساب مي‌آيد و شرايط خوبي ندارد. بازار سكه و طلا همواره جزو موفق‌ترين و سودسازترين بازارهاي مالي هستند و در ماه‌هاي اخير با بازدهي قابل قبولي مواجه شدند و همين عامل باعث شده در مقايسه با ساير بازارها بيشترين نقدينگي وارد اين بازار شود و به نوعي شرايط اين بازار بسيار سودسازتر از ساير بازارها شود. اما نكته قابل توجه اينجاست كه كارشناسان عقيده دارند بخشي از سرمايه‌اي وارد شده به بازار طلا و سكه از بازار بورس خارج شده و باعث ايجاد روند اصلاحي در اين بازار شده است. تنفس و رشد بازارها به واسطه نقدينگي رخ مي‌دهد، ورود پول مي‌تواند روزگار بازارهاي مالي خصوصا بورس را روشن سازد و به نوعي باعث شود بازارها در رقابت پيروز شوند و بيشترين بازدهي را جذب كنند. طي چهارسال گذشته بورس تهران از اين رقابت جامانده و نتوانسته نقدينگي سرگردان بازار‌ها جذب كند و حتي در مواقعي نيز با خروج نقدينگي و روند اصلاحي همراه بوده است. بررسي بازدهي بازارها نشان مي‌دهد كه تمامي بازارهاي مالي به جز بورس با ورود نقدينگي و افزايش معاملات همراه بوده‌اند اما بورس تهران به واسطه فشارهاي وارده همچنان نتوانسته در ورود نقدينگي پيشتاز باشد و به نوعي بتواند پول‌هاي موجود در بازار را جذب كند. به نوعي مي‌توان گفت در ميان تمامي بازارهاي مالي بورس تنها مانده و درحال خروج از رقابت با بازارهاي موازي است؛ اين درحالي است كه دولت چهاردهم در ابتداي كار وعده حمايت بورس را داده بود و قرار بود بازار سهام شرايط بهتري را تجربه كند. البته با تغيير رييس سازمان بورس در ابتداي كار شاهد سبزپوشي بازار سهام بوديم و تالار شيشه‌اي معاملات آرام آرام درحال جان گرفتن بود كه يك‌باره مجدد شرايط تغيير كرد و نقدينگي از بورس فراري شد.  كارشناسان عقيده دارند كه اين موضوع را مي‌توان ادامه‌دار بودن نااطميناني دانست؛ دراصل نبود اعتماد از سال ۹۹ در بازار سهام ادامه داشته و با تغيير دو دولت اين روند ادامه‌دار بوده و نبايد به روزهاي طلايي در بازار سرمايه اميد داشت. دولت دوازدهم در ابتدا مردم را به بورس دعوت كرد و پس از آن با يك برنامه جامع عامل خروج نقدنيگي و اعتماد از بازار سهام شد. پس از آن حدود سه سال و نيم دولت سيزدهم روي كار آمد كه با وعده‌هاي تحقق نيافته اعتماد را از بورس فراري داد و در نهايت اكنون نوبت دولت چهاردهم است كه آيا مي‌تواند نقدينگي و اعتماد را به بورس بازگرداند يا همچنان مسير دولت‌هاي پيشین را ادامه خواهد داد؟ بايد منتظر ماند و ديد اين دولت در ادامه چه مسيري را در پيش مي‌گیرد. حال بايد به اين نكته توجه داشت كه بازار سهام همواره به عنوان آينه تمام‌نماي اقتصاد كشور شناخته مي‌شود و چهارسال نزول و اصلاح در بورس را مي‌توان نشانه‌اي از عدم رونق اقتصادي در كشور و روزگار تلخ دانست.

    بازدهي بورس در هفته اخير 

بورس تهران در آخرين هفته بهمن ماه شرايط قابل قبولي را پشت سر نگذاشت و شاهد بازدهي منفي در اين بازار بوديم. شاخص كل بازار سرمايه در اين هفته بازدهي منفي ۱.۸ درصدي را تجربه كرد و اين درحالي است كه ساير بازارها همانند طلا و دلار بازدهي مثبت بيش از ۱.۵ درصدي را در كارنامه خود ثبت كردند. شاخص كل بورس تهران از محدوده ۲ ميليون و ۷۸۴ هزار واحدي به تراز ۲ ميليون و ۷۳۲ هزار واحدي رسيد و در مجموع معاملات هفته بازدهي منفي ۱.۸ درصدي را ثبت كرد. شاخص هم وزن سرعت بيشتري از شاخص را تجربه كرد و در اين هفته شاهد نزول ۳ درصدي اين شاخص بوديم؛ بر همين اساس شاخص هم وزن با كاهش ۲۶ هزار و ۲۶۴ واحدي از عدد ۸۵۹ هزار و ۹۲۳ واحد به سطح ۸۳۳ هزار و ۶۵۹ واحدي رسيد.  در مجموع معاملات هفته اخير بورس تهران 3 هزار و 601 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد و ميانگين روزانه خروج پول حقيقي 720 ميليارد تومان بود. ميانگين روزانه ارزش معاملات خرد در اين مدت نيز نااميد‌كننده بود و به 6 هزار و 790 ميليارد تومان رسيد.

 بورس كالا در يك نگاه

آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان مي‌دهد در هفته منتهي به ۳ اسفند ماه بيش از ۴ ميليون تن انواع كالا و محصول به ارزش ۵۵.۶ هزار ميليارد تومان معامله شد. همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۲۲هزار ميليارد تومان رسيد. برترين‌هاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۳ اسفند ماه براساس ارزش فروش شركت‌ها در بازار فيزيكي به شرح زير است:  ملي صنايع مس ايران با معامله ۷ هزار و ۴۲۸ تن مس، كنسانتره فلزات گرانبها، سولفور موليبدن و اكسيد موليبدن به ارزش ۴ هزار و ۸۷۶ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. توسعه آهن و فولاد گل گهر با فروش ۱۶۵ هزار تن آهن اسفنجي به ارزش ۲ هزار و ۸۰۳ ميليارد تومان دوم شد. پالايش نفت تهران با فروش ۸۶ هزار و ۵۰۰ تن گوگرد و لوب كات به ارزش ۲ هزار و و ۷۲۹ ميليارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. پالايش نفت اصفهان با فروش ۷۱ هزار تن گوگرد كلوخه و لوب كات سبك به ارزش ۲ هزار و ۲۵۸ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد. مجتمع فولاد خرسان با فروش ۶۰ هزار تن شمش بلوم، گندله سنگ آهن و ميلگرد به ارزش ۲ هزار و ۱۴ ميليارد تومان تومان پنجم شد. ذوب آهن اصفهان با معامله ۵۲ هزار و ۷۹۲ تن تيرآهن، شمش و ميلگرد به ارزش هزار و ۹۸۰ميليارد تومان ششم شد. فولاد خوزستان ۶۷ هزار و ۷۷۰ تن آرگون، آهن اسفنجي، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۸۸۲ ميليارد تومان فروخت و هفتم شد. شركت معدني و صنعتي چادرملو با معامله ۳۱۰ هزار تن آهن اسفنجي، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۹۶ ميليارد تومان هشتم شد. صنايع توليدي دنياي مس كاشان با فروش هزار و ۷۵۰ تن سيم و مفتول مسي و مس مفتول به ارزش هزار و ۳۶۷ ميليارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد. مجتمع سرب و روي انگوران هم با معامله ۳۲ هزار و ۵۰۰ تن خاك روي به ارزش هزار و ۲۸۱ ميليارد تومان دهم شد.