توليد گاز امسال ۴ بار ركورد زد

۱۴۰۳/۱۲/۰۶ - ۰۰:۴۶:۵۳
|
کد خبر: ۳۳۵۱۵۹

معاون پژوهش و فناوري وزير نفت گفت: امسال ۴ بار توليد گاز ركورد زد و تحويل سوخت مايع به نيروگاه‌ها به بيشترين ميزان خود رسيد.

معاون پژوهش و فناوري وزير نفت گفت: امسال ۴ بار توليد گاز ركورد زد و تحويل سوخت مايع به نيروگاه‌ها به بيشترين ميزان خود رسيد.

به گزارش مهر اميد شاكري معاون پژوهش و فناوري وزير نفت در سومين همايش پتروتك گفت: امسال ۴ بار توليد گاز ركورد زد و تحويل سوخت مايع به نيروگاه‌ها به بيشترين ميزان خود رسيد. وي ادامه داد: مصرف انرژي با آهنگ مناسبي در حال افزايش بود و به يك‌باره شدت گرفت به‌طوري كه با رشد ۵ برابري جمعيت مصرف انرژي ۲۰ برابر شده بود. به گفته شاكري گذار انرژي حركت از استفاده از سوخت‌هاي فسيلي به سمت انرژي‌هاي تجديدپذير است. شاكري خاطرنشان كرد: بر اساس پيش‌بيني‌ها در سال ۲۰۴۰ نزديك به ۳۳ درصد از تقاضاي جهاني گاز طبيعي از طريق منابع نامتعارف تأمين مي‌شود كه سهم امريكاي شمالي ۸ درصد است

وي ادامه داد: صنعت نفت ما با چالش‌هاي بسياري روبه رو است از افت توليد گرفته تا عدم تنوع سبد انرژي محدوديت به فناوري‌هاي پيشرفته و.... را مي‌توان از چالش‌هاي داخلي عنوان كرد. شاكري اضافه كرد: دارنده ۱۰ درصد از ذخاير نفت هستيم كه پتانسيل توليد ۶ ميليون بشكه نفت در روز را داريم. اگر هدف‌گذاري‌هاي برنامه محقق شود نياز به سرمايه‌گذاري ۱۲۰ ميليارد دلار در طرح‌هاي بالا دستي و ۳۵ ميليارد دلار در طرح‌هاي پايين دستي نياز است‌. معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت با اشاره به اينكه كشورهاي پيشرفته در حال تدوين برنامه‌هاي راهبردي براي استفاده از فناوري‌هاي نوين انرژي و كاهش وابستگي به سوخت‌هاي فسيلي هستند، گفت: اين تغييرات در راستاي حفاظت از محيط زيست و توسعه پايدار جهاني انجام مي‌شود و مهندسان در اين مسير نقش كليدي ايفا خواهند كرد.

شاكري با بيان اينكه در سال ۲۰۲۵ فناوري‌هاي پيشرفته در حوزه نفت و گاز، كه در سال ۲۰۱۳ پيش‌بيني شده بود تأثير بسزايي در آينده دنيا خواهند داشت و همچنان به روند رو به رشد خود ادامه مي‌دهند، گفت: در آن زمان، موسسه‌هاي خارجي پيش‌بيني كرده بودند كه ارزش بازار اين فناوري‌ها بين ۱۴ تا ۳۳ تريليون دلار خواهد بود.

وي با اشاره به اينكه امروز ارزش بازار فناوري‌هاي پيشرفته در اكتشاف و استحصال نفت به ۱۰۰ تا ۵۰۰ ميليارد دلار رسيده است، اظهار كرد: نفت اضافي كه با استفاده از فناوري‌هاي حفاري هيدروليك و مانيتورينگ مايكروسافت توليد شده، ۶.۲ ميليارد بشكه افزايش يافته است. پيش‌بيني‌ها نشان مي‌دهد تا سال ۲۰۴۰، ۳۳ درصد گاز دنيا از فناوري‌هاي پيشرفته از محل شيل‌هاي گازي به دست مي‌آيد، در حالي كه در امريكاي شمالي اين مقدار به ۸۰ درصد مي‌رسيد. تأثيرات انقلاب فناوري در حوزه نفت و گاز بر بازارهاي جهاني محسوس است.

معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت ادامه داد: برخي تحليل‌گران معتقدند امريكا، روسيه و اوكراين را وارد جنگ كرد تا بتواند روسيه را از بازار گاز اروپا خارج كند، از سوي ديگر تغييرات اقليمي و ديجيتالي شدن جهان نيز از ديگر چالش‌هايي هستند كه با آنها مواجه هستيم. شاكري گفت: در راستاي توسعه فناورانه و بهره‌برداري بهينه از ظرفيت‌هاي داخلي، استفاده از رويكردهاي نوين در حوزه تحقيق و توسعه و بهره‌گيري از فناوري‌هاي بومي ضروري است. وي با بيان اينكه سرمايه‌گذاري موثر و كارآمد نيازمند نگرشي عميق به فرآيندهاي توسعه فناورانه است، اظهار كرد: در مراحل ابتدايي، تحقيقات و توسعه نقش كليدي ايفا مي‌كنند، اما در مواجهه با فناوري‌هاي بالغ، بايد بر بومي‌سازي و توسعه دانش فني تمركز كرد. معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت افزود: نمونه‌اي از اين رويكرد در طرح ملي خط انتقال به نمايش گذاشته شد؛ جايي كه توسعه فناوري به عنوان بخشي از فرآيند اجرايي مدنظر قرار گرفت. شاكري با اشاره به اينكه يكي از مهم‌ترين ابزارهاي تحقق اين هدف، پيوست فناوري است كه در گذشته براي انتقال دانش فني از شركت‌هاي خارجي به شركت‌هاي ايراني در قراردادهاي بين‌المللي پيش‌بيني شده بود، گفت: هرچند اين فرآيند به‌طور كامل اجرا نشد، اما همچنان ظرفيت‌هاي قابل توجهي براي بومي‌سازي فناوري وجود دارد. قرار گرفتن واحدهاي پژوهشي در كنار بخش‌هاي مهندسي و عملياتي مي‌تواند امكان بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي قانوني و توسعه فناوري در پروژه‌هاي بزرگ را فراهم سازد. وي ادامه داد: در همين راستا، شوراي اقتصاد در مصوبه خود براي توسعه ميدان نفتي آزادگان، بر لزوم بهره‌گيري از اكوسيستم فناوري تأكيد كرده است. يكي ديگر از سازوكارهاي مورد استفاده، مدل «بار اول» است كه تاكنون نزديك به ۱۸۰ ميليون دلار قرارداد را به توليدكنندگان داخلي اختصاص داده است. اين مدل، هم‌رساني عرضه و تقاضاي فناوري را تسهيل كرده و از طريق پنل‌هاي تخصصي، دسترسي به اطلاعات، مقررات خريد، بيمه و كيفيت كالا را ممكن مي‌كند.

معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت در خاتمه اضافه كرد: همچنان چالش‌هايي در مسير توسعه فناوري وجود دارد. بسياري از شركت‌هاي توانمند داخلي به دليل كوچك بودن، نيازمند تجميع و همكاري براي ايجاد يك سطح بالاتر از توانمندي هستند. در بازنگري نظام‌نامه پژوهش نفت در سال ۱۳۹۶، تأكيد بر ايجاد يك اكوسيستم منسجم بين وزارت نفت، شركت‌هاي ملي، دانشگاه‌ها، موسسات پژوهشي و شركت‌هاي خدماتي و سازنده تجهيزات شد كه اين همكاري به زنجيره‌اي منسجم منتهي مي‌شود كه افزون بر توسعه فناوري، امكان بومي‌سازي تجهيزات اختصاصي صنعت نفت را نيز فراهم مي‌كند.