برنامه گازي تركمن‌ها در عراق

۱۴۰۳/۱۲/۰۶ - ۰۱:۰۳:۲۷
|
کد خبر: ۳۳۵۱۶۵

معاون پيشين امور بين‌الملل وزير نفت توصيه كرد كه گاز تركمنستان را بخريم و خودمان آن را به عراق بفروشيم يعني بازار عراق متعلق به خودمان بماند نه اينكه فقط حق ترانزيت بگيريم و گاز تركمنستان تنها از مسير ايران به عراق ارسال شود.

معاون پيشين امور بين‌الملل وزير نفت توصيه كرد كه گاز تركمنستان را بخريم و خودمان آن را به عراق بفروشيم يعني بازار عراق متعلق به خودمان بماند نه اينكه فقط حق ترانزيت بگيريم و گاز تركمنستان تنها از مسير ايران به عراق ارسال شود.

سيدمهدي حسيني در گفت‌وگو با ايلنا، در ارزيابي صادرات گاز تركمنستان به عراق از مسير ايران اظهار داشت: ما در حوزه توليد و صادرات گاز بايد به دورتر نگاه كنيم و به گونه‌اي برنامه‌ريزي كنيم كه برنامه‌ها روي آينده ما اثر سوء نداشته باشد، ما يكي از بزرگان گازي دنيا هستيم كه اگر اول نباشيم از نظر ذخاير گازي دوم هستيم. اينكه اين گاز در زيرِ زمين قرار دارد و ما به دلايل گوناگون از جمله تحريم‌ها، مديريت نادرست و نبود سرمايه نتوانسته‌ايم اين گاز را استخراج كنيم به اين معنا نيست كه تا ابد قرار نيست آن را خارج كرده و از آن استفاده كنيم.

وي افزود: يك توليدكننده گاز طبيعتا بايد صادركننده آن نيز باشد. وقتي يك كشور كوچك مانند قطر از بهره‌برداري از ميدان مشترك با ما بزرگ‌ترين صادركننده ال‌ان‌جي است ما نيز اگر اين گاز را استخراج كنيم اين پتانسيل را داريم كه يك صادركننده مهم گاز در دنيا باشيم.

معاون پيشين امور بين‌الملل وزير نفت تاكيد كرد: آينده‌نگري اين است كه حواس‌مان به بازارهايي كه در اختيار داريم؛ باشد، اكنون روس‌ها تمايل دارند كه بازار ما را تسخير كنند كمااينكه تاكنون نيز اين كار را كرده‌اند، ظاهرا تركمنستان هم در نظر دارد به بازارهاي اطراف ما ورود كند، ما بايد مراقب بازار و مشتري‌هايمان باشيم.

وي بيان كرد: البته غير از برنامه صادرات؛ بايد همكاري‌هاي ترانزيتي خود را در نيزدر منطقه داشته باشيم، اينها امتيازات خوبي است كه جايگاه كشور را مرتبا در بازار نفت و گاز ارتقا مي‌دهد، اگر قرار است تركمنستان گاز را از مسير ايران به عراق ارسال كند پروژه خوبي است، اما بحث اين است كه بايد آلترناتيوهاي مختلف را بررسي كنيم اگر گاز روسيه و تركمنستان از مسير ايران عبور كند و به بازارهاي ما برسد مسير را اشتباه رفته‌ايم، اگرچه عراق برنامه‌هاي مفصل اكتشافي براي نفت و گاز دارد اما ميادين نفتي كه در چند سال اخير توسعه داده ميادين براون و در حال توليدند كه افزايش بازيافت مي‌دهند و براي افزايش بازيافت نياز به تزريق گاز و آب دارند كه گاز ندارند و آب دجله و فرات هم جوابگوي اين حجم مورد نياز به تزريق نخواهد بود، عراق براي تزريق و مصرف داخلي خود نياز زيادي به گاز دارد، بنابراين اگر ما گاز داشته باشيم عراق يكي از بازارهاي خوب است كه اكنون آن را در اختيار داريم و نبايد رايگان در اختيار ديگران قرار دهيم.

حسيني توصيه كرد كه گاز تركمنستان را بخريم و خودمان آن را به عراق بفروشيم يعني بازار عراق متعلق به خودمان بماند نه اينكه فقط حق ترانزيت بگيريم و گاز تركمنستان تنها از مسير ايران به عراق فرستاده شود. اينكه گاز تركمنستان را از مسير ايران ترانزيت كنيم يا خودمان اين گاز را خريده و بفروش برسانيم براي ما منفعت دارد اما منافع اولي حفظ بازار است.

وي گفت: اكنون بحث بر سر اين است كه گاز از روسيه دريافت و به پاكستان صادر كنيم، پاكستان يك بازار بزرگ ما است اگرچه همانند قرارداد كرسنت و صادرات به امارات گفته شده بود كه بايد با قيمت گاز صادراتي به تركيه يكسان ديده شود، همچنان معلق مانده است.

اين كارشناس ارشد حوزه انرژي ادامه داد: زمان اربكان براي امضاي قرارداد گازي با تركيه هر دو كشور اطلاعات چنداني در مورد قيمت گاز نداشتند و يك قراردادي بسته شد، اكنون قرار نيست نرخ گاز صادراتي به اين كشور مبناي همه قراردادها شود، امروز تمام برنامه‌هاي صادراتي روي قيمت گاز صادراتي به تركيه قفل شده و عده‌اي همچنان عنوان مي‌كنند كه گاز ارسالي به پاكستاني كه نرخ گاز را با نفت كوره برابر مي‌خواهد، به نرخ گاز تركيه باشد و اين شدني نيست. وي خاطرنشان كرد: در هر حال توصيه مي‌كنم ورود گاز تركمنستان براي ارسال به عراق به صورت خريد و فروش به عراق باشد، بازار را رايگان به ديگران واگذار نكنيم.