بازار سرمایه تحت فشار تصميمات
روزگار سرمايهگذاران تلخ و ناگوار شده است و سرمايهگذاران هر روز درحال ثبت زيان و عدم سودسازي هستند. اين موضوع درحالي است كه بازارهاي موازي شرايطي بهتر از بورس را تجربه ميكنند و به نوعي روزگارشان سودساز شده است. بازارهاي موازي طي چند هفته اخير و در زمان افزايشها نوسانهاي خردي را نيز تجربه ميكردند؛ اما اين نوسان بر روي كليت اين بازارها تاثير منفي نگذاشته است و حتي در مواقعي باعث رونق اين بازار نيز شده است.
روزگار سرمايهگذاران تلخ و ناگوار شده است و سرمايهگذاران هر روز درحال ثبت زيان و عدم سودسازي هستند. اين موضوع درحالي است كه بازارهاي موازي شرايطي بهتر از بورس را تجربه ميكنند و به نوعي روزگارشان سودساز شده است. بازارهاي موازي طي چند هفته اخير و در زمان افزايشها نوسانهاي خردي را نيز تجربه ميكردند؛ اما اين نوسان بر روي كليت اين بازارها تاثير منفي نگذاشته است و حتي در مواقعي باعث رونق اين بازار نيز شده است. براي نمونه زماني كه به صورت نوساني قيمت طلا تا حدودي كاهش پيدا ميكند شاهد رونق هستيم.
اعتماد در نيمه راه
مشكل بازار سرمايه اينجاست كه اعتماد در نيمه راه بازار سرمايه قرار دارد و نتوانسته روند مثبتي را محقق سازد. در اصل از آبان ماه تا چند هفته گذشته بازار سرمايه درحال اعتمادسازي بود كه اين مسير مجدد متوقف شد و شاهد كاهش اعتماد در اين بازار هستيم. طي ۴ سال گذشته عملكرد دولتها باعث فراري دادن اعتماد از بازارسرمايه شده بود و دولت چهاردهم با تحولاتي همانند تغيير رييس سازمان بورس و عدم وعده دادن درحال تلاش براي افزايش اعتماد بود كه تحولات اخير باعث شد روند اعتمادسازي در بازار سرمايه در نيمه راه متوقف شد و شرايط طلايي بورس تبديل به شرايط قرمز و تلخ شود. مهمترين مساله و نكته براي سرمايهگذاري در بورس را ميتوان اعتماد دانست كه طي چهارسال گذشته اين مولفه به خطر افتاده است. البته از نيمه سال ۹۹ به واسطه عدم برنامهريزي درست بهطور كلي اعتماد از بورس فراري شد و اكنون اين اعتماد آرام ارام درحال بازگشت به بورس است كه متاسفانه به واسطه شرايط اين روند طي چند هفته اخير نزولي شد.
بورس بر مدار اخبار
محمدحسين عليبخشي كارشناس بازار سرمايه گفت: اختلاف ميان نرخ دلار آزاد و نيما يكي از عوامل اصلي رشد قيمت دلار است. به گفته وي، سياستهاي اشتباه مكرراً تكرار ميشوند و اگر اين سياستها كارآمد بودند، تورم نقطهبهنقطه بهمنماه به ۳۵ درصد نميرسيد. عليبخشي افزود كه بانك مركزي عليرغم اتخاذ سياستهاي انقباضي، نتوانسته كنترل موثري بر تورم اعمال كند و اين سوال مطرح است كه چه كساني از اين وضعيت سود ميبرند و مانع از اصلاح آن ميشوند. اين كارشناس بازار سرمايه با انتقاد از شرايط حاكم بر بورس، اظهار داشت: بازار سرمايه به گروگان گرفته شده است. وي به تنشهاي ميان مجلس و وزارت اقتصاد اشاره كرد و گفت كه اين اختلافات تأثير منفي بر بازار داشته است. از يكسو، بورس در وضعيت منفي قرار دارد، از سوي ديگر، قيمت طلا و دلار به سرعت در حال افزايش است و در عين حال، نرخ دلار توافقي نيز تحت فشار قرار دارد. وي همچنين به اظهارات رييس بانك مركزي مبني بر توصيه به خريد سكه براي حفظ ارزش دارايي اشاره كرد و اين مساله را در تضاد با حمايت از بازار سرمايه دانست.
عليبخشي اسفند را ماهي پرچالش براي بازار سرمايه دانست و تصريح كرد: تا ۱۲ اسفند بايد در انتظار نتيجه استيضاح همتي بود. همچنين به دليل نزديك شدن به پايان سال، برخي حقوقيها به منظور تأمين مالي و شناسايي سود، اقدام به عرضه سهام ميكنند كه ميتواند بر وضعيت بازار تأثيرگذار باشد. وي در خصوص تحولات اخير بازار، به خبر افزايش سرمايه ۹۴۱ درصدي ايرانخودرو از محل تجديد ارزيابي داراييها اشاره كرد كه موجب شروع مثبت بازار شد. به گفته وي، پيش از انتشار اين خبر، شايعاتي درباره عدم كفايت سرمايه ايرانخودرو براي انجام اين افزايش سرمايه مطرح شده بود كه جو كلي بازار را تحت تأثير قرار داده بود. با اين حال، انتشار رسمي اين خبر موجب شد تا بازار با يك روند صعودي آغاز شود. عليبخشي همچنين به ارزشگذاري سهام خگستر و خمحركه توسط كارشناسان دادگستري اشاره كرد و اعلام كرد كه ارزش واقعي اين سهام به ترتيب ۱۰۶۶ و ۱۶۶۵ تومان برآورد شده است، در حالي كه خگستر با قيمتي پايينتر از ارزش واقعي خود در حال معامله است.
بازار از دريچه معاملات
طي سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ شاخص كل بازار سرمايه با روند افزايشي مواجه شد و با ثبت افزايش ۵۶ هزار و ۸۶۳ واحدي معادل۲.۰۸ درصدي مواجه شد و به تراز ۲ ميليون و۷۹۲ هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز ۱۲ هزار و ۶۱۶ هزار واحد افزايش داشت و در پايان معاملات به عدد ۸۴۲ هزار و ۷۷۰ واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس ۲۷۹ واحد افزايش را ثبت كرد و به عدد ۲۶ هزار و ۱۴۶ واحدي رسيد. از ميان ۶۹۸ نماد بازار سرمايه در اين روز ۵۴۷ نماد مثبت و ۱۲۰ نماد نيز منفي بودند. همچنين ۳۵۲ نماد معادل ۵۰ درصد از كل نمادها صف خريد و ۶۹ نماد معادل ۱۰ درصد صف فروش را تجربه كردند.
در اين روز بيشترين ورود پول از اول دي امسال به ثبت رسيد. در اولين روز زمستان بيش از 2هزار ميليارد تومان وارد بورس شده بود و ميزان ورود پول حقيقي به معاملات سهام، حق تقدم و صندوقهاي سهامي 1882 ميليارد تومان بود. اين در حالي بود كه ارزش معاملات خرد همچنان زير 10 هزار ميليارد تومان است. اين مولفه بازار امروز با رشد نسبت به روز گذشته به حدود 7هزار ميليارد تومان رسيد. در ميان صنايع مختلف، بيشترين ارزش معاملات متعلق به گروه شيمايي بود. نمادهاي اين گروه روزشنبه بيش از 800 ميليارد تومان معامله شدند. اين گروه همچنين با ورود پول حدود 260 ميليارد توماني از اين نظر هم بهترين عملكرد را ميان گروههاي مختلف بازار داشت. بعد از گروه محصولات شيميايي، فلزات اساسي و سرمايهگذاريها به ترتيب 608 و 383 ميليارد تومان معامله شدند. امروز صندوقهاي املاك و مستغلات هم با استقبال خوب سرمايهگذاران مواجه شد و بيش از 750 ميليارد تومان واحدهاي اين صندوقها معامله شد همچنين اكثر نمادهاي اين گروه با رشد بالاي 6 درصدي مواجه شدند. با اين حال اختلاف زياد قيمت معامله با NAV اين صندوقها باعث شده تا تحليلگران نسبت به حباب زياد اين صندوقها هشدار بدهند. همچنين صنايع پيمانكاري صنعتي، حفاري، توليد فلزات گرانبهاي غيراهن، نوشيدني، فعاليتهاي مرتبط با اوراق بهادار، بنادر و كشتيراني، حمل و نقل بار زميني، خودرو، سرمايهگذاري، محصولات فلزي، قطعات خودرو، فعاليت مهندسي، ماشين آلات الكترونيكي، ساير محصولات كاني غيرفلزي، آهن و فولاد، محصولات كشاورزي، توليد كود و تركيبات نيتروژن، فراوردههاي نفتي و محصولات كاغذي در اين روز بازه مثبت را ثبت كردند.