ناامني افغانستان حاشيه‌نشيني شرق ايران را تشديد كرد

۱۴۰۳/۱۲/۰۷ - ۰۱:۴۶:۰۷
|
کد خبر: ۳۳۵۳۲۵

معاون وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه 7 درصد جمعيت ايران حاشيه نشين هستند، گفت: خراسان رضوي (عمدتا شهر مشهد)، سيستان و بلوچستان، هرمزگان (بندرعباس) و خوزستان و استان تهران از جمله استان‌هايي هستند كه وضعيت بحراني‌تر در زمينه حاشيه‌نشيني دارند.

معاون وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه 7 درصد جمعيت ايران حاشيه نشين هستند، گفت: خراسان رضوي (عمدتا شهر مشهد)، سيستان و بلوچستان، هرمزگان (بندرعباس) و خوزستان و استان تهران از جمله استان‌هايي هستند كه وضعيت بحراني‌تر در زمينه حاشيه‌نشيني دارند. عبدالرضا گلپايگاني، مديرعامل شركت بازآفريني شهري درباره آخرين وضعيت حاشيه نشيني در ايران به ايلنا گفت: در واقع موضوع اسكان‌هاي غير رسمي تعريف جامع‌تري است كه ممكن است اين مقوله در حاشيه شهرها و حتي درون شهرها اتفاق بيفتد. در حال حاضر حاشيه نشيني يكي از موضوعات جدي كشورمان است و حدود 6.5 تا 7 درصد جمعيت ايران امروز در حاشيه شهرها زندگي مي‌كنند. وي با بيان اينكه حاشيه‌نشيني مي‌تواند عوامل و دلايل متفاوتي هم داشته باشد، ادامه داد: در كشورمان مساله محله‌هاي ناكارآمد ناشي از موضوع اسكان‌هاي غيررسمي در چند استان وضعيت بحراني‌تري نسبت به ساير استان‌ها دارد كه استان‌هاي خراسان رضوي (عمدتا شهر مشهد)، سيستان و بلوچستان، هرمزگان (بندرعباس) و خوزستان و استان تهران از جمله اين استان‌ها هستند كه وضعيت بحراني‌تر در زمينه حاشيه نشيني دارند.

 

آمار اسكان غير رسمي در تهران بالاست

معاون وزير راه و شهرسازي با اشاره به وضعيت حاشيه نشيني در تهران گفت: در برخي از شهرهاي استان تهران عدد، رقم و آمار اسكان‌هاي غير رسمي بسيار بالا است و در درون شهر تهران هم شاهد حاشيه نشيني هستيم و حاشيه‌نشيني وارد محدوده شهر تهران شده است. همچنين در دره اسلام‌آباد و دره فرحزاد، محله اوقاف، خاك سفيد و جنوب شرق تهران و بخشي در منطقه 19 تهران شاهد رشد محدوده حاشيه نشيني هستيم. گلپايگاني افزود: در استان تهران مساله حاشيه نشيني بحراني‌تر است، در شهري مانند اسلامشهر جمعيت بسيار بالايي اسكان غيررسمي دارند و در تعريف اسكان غيررسمي يكي از معيارها اين است كه اين واحدها سند مالكيت و سكونت رسمي و قانوني ندارند. ساخت و ساز در حاشيه نشيني به هنجار و مطابق ضوابط و مقررات شهري نبوده و ساخت و ساز عمدتا ناپايدار است بنابراين اين سازه‌ها با كمترين زلزله آسيب جدي مي‌بينند. وي در پاسخ به اين سوال كه چرا در شرق كشور به ويژه استان سيستان و بلوچستان با توجه به وسعت استان و جمعيت با مشكل و بحران حاشيه نشيني مواجه هستيم، اظهار داشت: در استان‌هاي شرقي كشور وجه مشترك علت گسترش حاشيه نشيني، خشكسالي‌هاي طولاني بوده كه در 30 الي 40 سال گذشته رخ داده‌ است. استان‌هاي خراسان، سيستان و بلوچستان و كرمان تحت تاثير اين خشكسالي قرار گرفتند. علاوه بر اين، موضوع جنگ طولاني مدتي كه همسايگي ايران در شرق كشورمان و در افغانستان برقرار بود، از عوامل تشديد حاشيه نشيني بوده‌ است.

گسترش حاشيه نشيني در شرق كشور

مديرعامل شركت بازآفريني شهري ادامه داد: عامل ديگر ايجاد و گسترش حاشيه نشيني در شرق كشور، موضوع مواد مخدر در اين منطقه است و اين موضوع ساليان طولاني شرق ايران را ناامن كرده است. عامل ديگر مساله قطع آب هيرمند است كه درياچه هامون را خشك كرده و كشاورزي سيستان و بلوچستان را كه در دوره‌اي به انبار غله ايران مشهور بود، تحت تاثير قرار داده‌ است. گلپايگاني گفت: به دنبال اين عوامل، معيشت مردم در استان‌هاي شرقي در سه استان خراسان بزرگ، كرمان و سيستان و بلوچستان به ويژه در روستاهاي كوچك كه مبتني بر كشاورزي بود با مشكل مواجه شد و تمام اين عوامل بر معيشت مردم اين استان‌ها اثرگذار بود. در نتيجه بيكاري به مردم اين منطقه تحميل شده و مردم به ناچار براي جست‌وجو زندگي بهتر به شهرهاي بزرگ مهاجرت كردند و از آنجايي كه شهرهاي بزرگ آمادگي براي اين حجم از مهاجرت را نداشتند، به ناچار به سمت حاشيه نشيني رفتند وي در پاسخ به اين سوال كه آيا در حاشيه‌نشيني شرق كشور اتباع افغان هم سكونت دارند، افزود: حتما اتباع افغان هم اين مناطق حاشيه نشين هستند اما آمار دقيقي آن وجود ندارد. معاون وزير راه و شهرسازي تاكيد كرد: بايد توجه داشت با تمام اين مشكلات، متوسط حاشيه نشيني در ايران نصف متوسط حاشيه نشيني در دنيا است. در دنيا نسبت به كل جمعيت 15 درصد جمعيت حاشيه نشين هستند اما اين عدد در ايران 6.5 تا 7 درصد است. گلپايگاني در پاسخ به اين سوال كه ناامني و جنگ افغانستان چگونه بر تشديد حاشيه نشيني در ايران اثر داشته، اظهار داشت: در شرايطي كه در همسايگي كشورمان با كشوري مرز زميني طولاني داشته باشيم كه مدت‌ها درگير جنگ بوده و منطقه را ناامن كرده بنابراين حتما روستاهاي اين منطقه ناامن مي‌شوند و قطعا كار و اشتغال و سرمايه‌گذاري در اين روستاها ايجاد نمي‌شود و نمي‌توان از ظرفيت مرز بودن براي رونق اقتصادي منطقه استفاده كرد. در اين شرايط حتما آوارگان افغان به سمت شهرها مهاجرت و از منابع شهر استفاده مي‌كنند. مي‌دانيم كه توسعهِ ناامني مساوي با عدم رشد اقتصادي است و وقتي وضعيت همسايه بحراني باشد حتما اثر آن در كشور همسايه هم ديده مي‌شود.