بي‌توجهي بورس به گزارش‌ها

۱۴۰۳/۱۲/۰۹ - ۰۰:۵۰:۳۵
|
کد خبر: ۳۳۵۵۸۶

بازار در هفته‌اي كه گذشت با نااميدي در روز شنبه آغاز شد و با خبر افزايش سرمايه خودرو با اميدواري و رشد خوب در طول هفته به مسير صعود بازگشت و در آستانه آخرين روز كاري هفته و در حالي كه انرژي بازار براي ادامه مسير صعودي تحليل رفته بود با خبر افزايش سرمايه خساپا آخرين برگه‌هاي خود را نيز رو كرد و چشم انتظار واكنش سهامداران بود كه امروز كمي بازار از موضوع صعود عقب‌نشيني كرد.

هابیل خاوری

بازار در هفته‌اي كه گذشت با نااميدي در روز شنبه آغاز شد و با خبر افزايش سرمايه خودرو با اميدواري و رشد خوب در طول هفته به مسير صعود بازگشت و در آستانه آخرين روز كاري هفته و در حالي كه انرژي بازار براي ادامه مسير صعودي تحليل رفته بود با خبر افزايش سرمايه خساپا آخرين برگه‌هاي خود را نيز رو كرد و چشم انتظار واكنش سهامداران بود كه امروز كمي بازار از موضوع صعود عقب‌نشيني كرد. اگر تحولات روزهاي گذشته را مرور كنيم، متوجه وضعيت امروز بازار مي‌شويم . بازار پس از سه روز مثبت به واسطه سيو سود فعالان بازار با افزايش عرضه‌ها همراه شد. بازار كماكان در آخر هفته‌ها به دنبال آرامش است و فعالان آن ترجيح مي‌دهند با خيال آسوده‌تر و نقد‌تر آخر هفته‌ها را سپري كنند . اما چند نكته در مورد افزايش سرمايه خودرو و خساپا وجود دارد: 

نكته اول اينكه تقريبا همه تحليلگران بر اين اعتقاد هستند كه درصد افزايش سرمايه خودرو و خساپا حدود ۲۰۰ درصد كاهش خواهد يافت . نكته دوم زمان اعلام اين دو خبر بود . با انتشار خبر افزايش سرمايه خودرو خساپا نيز در صف خريد قفل شد و همپاي خودرو پيش آمد و در واقع بخش عمده‌اي از خبر افزايش سرمايه خساپا كه بازار انتظارش را مي‌كشيد به اصطلاح پيش‌خور شد و اكنون نبايد انتظار داشت كه بازار همانند روز‌هاي قبل مجددا در تمامي گروه‌ها با اقبال خريداران همراه شود . به نظر مي‌رسد بازارساز براي برگشت بازار به مدار صعود، هر آنچه داشته را رو كرده است و اكنون زمان تصميم در مورد ادامه موج صعودي يا اصلاح توسط فعالان بازار است . پيش‌بيني بازار عملا با وجود تشنج در بازار‌هاي موازي امري دشوار شده است. خوب يا بد، سرنوشت اين روزهاي بازار تا حدود زيادي به گروه خودرو گره خورده است، هر چند وزن تحولات سياسي در هفته آينده بر تمامي بازار‌ها سنگيني مي‌كند و ممكن است سكاندار تيم اقتصادي دولت در همين ابتداي مسير تغيير كند. 

از طرفي با بررسي جريان پول به صندوق‌هاي طلا متوجه مي‌شويم كه از ابتداي سال، جريان ورودي پول حقيقي به صندوق‌هاي طلا جز در دي‌ماه، همواره مثبت بوده و با شيب تندي افزايش يافته است تا يكم اسفند ۱۴۰۳، مجموع جريان تجمعي ورود پول حقيقي از ابتداي سال به ۳۵،۸۱۸ ميليارد تومان بالغ شده است. در اين ميان، بيشترين ورود پول حقيقي در بهمن ۱۴۰۳ با ۱۰،۸۲۸ ميليارد تومان ثبت شده، در حالي كه كمترين ميزان ورود پول حقيقي مربوط به دي‌ماه ۱۴۰۳ با منفي ۱،۳۷۳ ميليارد تومان بوده است.  اين روند نشان مي‌دهد كه علاقه سرمايه‌گذاران به صندوق‌هاي طلا در طول سال افزايش يافته است و اين ابزار مالي همچنان به عنوان يكي از مقاصد جذاب سرمايه‌گذاري مورد توجه قرار دارد.

از طرفي شاهد خروج ۳۰ همت از سهام در ۱۱ ماه سال جاري بوده ايم!! تنها در دو ماه آبان و آذر امسال ورود پول حقيقي به بازار مشاهده شده كه مجموع آن برابر با ۴،۶۵۸ ميليارد تومان است.  بهمن ماه با ثبت خروج ۸،۲۲۴ ميليارد تومان، ركورد بيشترين خروج پول حقيقي سال را به خود اختصاص داده است. همچنين جمع تجمعي خروج پول حقيقي از ابتداي سال تا پايان بهمن ماه به ۳۰،۲۸۶ ميليارد تومان رسيده است. از طرفي ارزش دلاري بازار سرمايه ايران به 109 ميليارد دلار رسيده است! در نهايت هم طرح پيش‌فروش سكه بانك مركزي به نظر با شكست مواجه شده است، چراكه از يك ميليون سكه عرضه شده فقط 339 هزار سكه به فروش رفته است و فقط ۹۱ هزار و ۱۰۰ متقاضي در اين طرح شركت كردند. بورس ايران در سال‌هاي اخير تحت فشار شديد بوده، اما يكي از ويژگي‌هاي اميدوار‌كننده آن توجه به گزارش عملكرد شركت‌ها بوده. در واقع هر زمان شركتي گزارش ماهانه يا فصلي بهتر از انتظار تحليلگران منتشر مي‌كرد، مورد توجه قرار مي‌گيرد و رشد مي‌كرد. اما در اين چند روز رفتار خريداران و فروشندگان غيربنيادي شده است و چندان به گزارش‌هاي عملكرد بهمن ماه توجه نكردند. جريان نقدينگي بورس به سمت سهم‌هاي خاص، بزرگ و شاخص‌ساز باعث شده است خريداران ترجيح دهند بيشتر بر اساس تابلو تصميم بگيرند تا گزارش‌ها.