ابهام ممتد در اقتصاد

۱۴۰۳/۱۲/۱۴ - ۰۰:۰۳:۴۹
|
کد خبر: ۳۳۶۱۹۶

در وهله‌اي قرار گرفتيم كه اقتصاد بيش از پيش در هاله‌اي از ابهام و ناپايداري فرو رفته است. عملا در حال حاضر وزارت اقتصادي كه از همين هفته ديگر بدون شخص اصلي خود در هيات دولت جلسات خود را شروع مي‌كند تا زماني كه شاهد انتخاب و راي اعتماد به شخص معرفي شده جديد باشيم شاهد يك سردرگمي و بي‌تصميمي بيشتر خواهيم بود.

علی فراقی

در وهله‌اي قرار گرفتيم كه اقتصاد بيش از پيش در هاله‌اي از ابهام و ناپايداري فرو رفته است.

عملا در حال حاضر وزارت اقتصادي كه از همين هفته ديگر بدون شخص اصلي خود در هيات دولت جلسات خود را شروع مي‌كند تا زماني كه شاهد انتخاب و راي اعتماد به شخص معرفي شده جديد باشيم شاهد يك سردرگمي و بي‌تصميمي بيشتر خواهيم بود.

در همين روزهاي جاري كه قرار داريم شاهد واكنش‌هاي متفاوت نسبت به عزل عبدالناصر همتي (وزير اقتصاد پيشين) هستيم كه در برخي بازارها هيجاني مثبت و برخي ديگر هيجاني منفي (همچون بازار سرمايه) است.

در حال حاضر مي‌توان تاثيرپذيرترين بازار را بازار سرمايه درنظر گرفت كه پس از بازدهي نسبتا مثبت خود در روزهاي قبل از استيضاح و عزل در يك روز عملا اكثريت مسير رفته خود (حداقل مسير طي شده در هفته دوم اسفند ماه) خود را بازگشت.

بايد گفت هر چند احيانا اكثريت بازارها پس از وقفه‌اي مسير‌هاي قبلي خود را پيش خواهند گرفت و امكان چرخش‌هاي بزرگ و تغيير مسيرهاي اساسي با توجه به وضعيت كلي اقتصاد محتمل به نظر نمي‌رسد اما عملا بايد گفت در بلندمدت چنين تغييراتي در ميزان شتاب و نحوه حركت بازارها تاثيرگذار خواهند بود و بسته به تصميمات شخص و اشخاص تاثيرگذار در وزارت اقتصادي كشور در رفتار بخش‌هاي مختلف شاهد تغييرات اساسي خصوصا در بخش زماني نسبت به قيمت خواهيم بود.

بايد گفت كه عملا درخصوص تغيير و بركناري وزير اقتصاد حداقل ايرادي كه مي‌توان گرفت اين است كه مقداري زودهنگام و در بازه‌اي بسيار كم براي يك وزير اقتصاد چنين اتفاقي رخ داد كه بايد آن را عملي بسيار شتاب‌زده و ناگهاني دانست و شايد اگر دست‌كم در يك بازه يك‌ساله شاهد چنين اتفاق و تصميمي درصورت كارنامه ضعيف مي‌بوديم آن را مي‌توان بسيار معقولانه درنظر گرفت.

درخصوص عدم داشتن برنامه‌اي كامل و تعيين شده هر چند در جلسه استيضاح شاهد اين بوديم كه از هر دو طرف (چه وزير و چه نمايندگان) صرفا شاهد نطق‌هاي توخالي و پرسر و صدا و عملا بدون هيچ كلمه فكر شده‌اي بوديم كه اين معضل طي سال‌ها فرآيندي ادامه‌دار بوده است و اگر گريزي به تمامي جلسات استيضاح گذشته داشته باشيم شاهد هيچ‌گونه حرف جديد، حساب شده، به‌روز و واقع‌بينانه نبوده‌ايم و انگاري درگير يك كليشه تكراري ممتد بوده‌ايم.

در بخشي بايد گفت باتوجه به وضعيت اخير شاهد هرگونه اتفاق چه از نوع مثبت يا منفي باشيم هر اتفاقي كه در آينده رخ دهد باتوجه به نصفه نيمه ماندن بسياري از تصميمات و برنامه‌ها از سر گرفته شده و تغيير يافته نمي‌توان هيچ شخص تصميم‌گيرنده‌اي را بازخواست نمود و عملا با كلي تقصير و ايراد رو به رو خواهيم شد كه عملا هيچ كس به واسطه چنين وضعيتي گردن نخواهد گرفت و هرچند برخي انگشت خود را از سمت وزارت اقتصادي به كل كابينه ببرند، بايد اين كار را مجددا غيرعقلاني درنظر گرفت.

در پايان هم بايد گفت در برهه زماني بحران‌زده و پيچيده جهاني هر چند شاهد تنش‌ها و تكانه‌هاي قوي در اقتصاد بوديم كه شايد بايد آن را پيشواز اتفاقات آتي سياسي مي‌توان درنظر گرفت شايد ثبات و عدم تغييرات پياپي تصميم بهتري براي وضعيت كنوني بود كه تا به حال در دولت جديد محقق نشد كه شايد در آينده به ابهام و به‌هم ريختگي در بخش‌هاي مختلف اقتصاد دامن بزند و هر چند هم هميشه در اكثر مواقع شاهد ابهام و بي‌تصميمي‌هاي طولاني‌مدت يا تورم‌هاي افسارگسيخته بوده‌ايم ولي در برخي مواقع مي‌توان كه از دامن زدن و گسترش آن جلوگيري كرد.