انسجام در درون براي رفع مشكلات اقتصادي
در شرايطي كه خاورميانه هر روز تغييرات تازهاي را از سر ميگذراند پاسخ به اين پرسش كه منطقه در حوزههاي مختلف سياسي، اجتماعي، فرهنگي و... به چه سمت و سويي ميرود، داراي اهميت است.
در شرايطي كه خاورميانه هر روز تغييرات تازهاي را از سر ميگذراند پاسخ به اين پرسش كه منطقه در حوزههاي مختلف سياسي، اجتماعي، فرهنگي و... به چه سمت و سويي ميرود، داراي اهميت است. از يك طرف تحولات سوريه و تغيير موازنه قوا در لبنان و از سوي ديگر رخدادهاي تلخ فلسطين و طرحهاي عجيب و غريب ترامپ براي منطقه و... دورنمايي مبهم را براي اين بخش از كره خاكي تصويرسازي ميكند. در اين ميان ايران هم به عنوان يك كنشگر مهم منطقهاي تلاش ميكند دستاوردهايي مبتني بر دايره نفوذ خود ثبت كند. ساير بازيگران منطقهاي مانند عربستان، امارات، تركيه، مصر، اردن و... هم هر كدام مطالبات خاص خود را از تحولات منطقهاي دارند، اما صحبتهايي كه اخيرا نخستوزير قطر با تاكر كارلسون خبرنگار امريكايي داشته ابعاد مسائل منطقهاي را وسيعتر ساخته است. محمدبن عبدالرحمان آلثاني هشدار داده كه «هر حملهاي عليه ايران سرآغاز جنگي خواهد بود كه همه منطقه را دربر خواهد گرفت. آيا ما از هر كشوري انتظار داريم كه مورد حمله قرار بگيرد و بعد ساكت بماند؟» اسراييليها اما بيتاب وسعت دادن به تنشها با تكيه بر قدرت امريكا هستند. اسراييل تلاش ميكند درگيريها را افزايش دهد. رييس جديد ارتش اسراييل اخيرا صحبتهاي تندي درباره مسائل منطقهاي دارد. ترامپ اما تلاش ميكند ايران را پاي ميز مذاكره بكشاند. امريكا و اروپا بايد تا قبل از ماه اكتبر كه غروب برجام از راه ميرسد، پرونده ايران را به سرمنزل مشخصي برسانند. زمزمههايي وجود دارد كه امريكا از اروپا خواسته، مكانيسم ماشه را فعال سازد اما اروپا در ازاي اين حركت خواستار ورود امريكا به فرآيند حمايت از اوكراين شده است، بنابراين امريكا تلاش ميكند ساير روشهاي ممكن را درخصوص ايران امتحان كند. يكي از اين راهها استفاده از روابط نزديك ايران و روسيه است. البته ايران موضع سفت و سختي اتخاذ كرده و قرار دادن كشور در مسير دوراهي توافق يا جنگ را بر نميتابد، رهبري هم در نشست با كارگزاران نظام تاكيد كردند، با اين روش مذاكرهاي در كار نيست. سرجمع اين گزارهها، بهار پيش رو را، فصل پر فراز و نشيبي براي ايران ساخته است. در اين شرايط مجلس فرمانده اقتصادي ايران را استيضاح ميكند تا وزير خزانهداري امريكا به ملت ايران توصيه كند كه ارز بخرند، چراكه امريكا قصد دارد تحريمها را بيشتر كند! كاش نمايندگان مجلس فرصت بهتري براي خروج همتي از كابينه انتخاب ميكردند تا دشمنان كشور تصور نكنند اقتصاد ايران بدون فرمانده مانده است.
امريكا ديروز معافيتهاي عراق را براي همكاريهاي اقتصادي با ايران تمديد نكرده است. ترامپ اتفاقا روي افزايش شكاف بين حاكميت و ملت دست گذاشته است. به نظرم ايران در حوزه اقتصاد بايد كمربندهاي خود را محكمتر ببندد و در حوزههاي اجتماعي و سياسي بايد به سمت افزايش انجام اجتماعي و بالا رفتن مشاركتهاي عمومي حركت كند. در اين شرايط كه كشور به نهايت ثبات و آرامش و انسجام نياز دارد، متاسفانه برخي نمايندگان تلاش ميكنند رويكردهاي سلبي عليه مردم به خصوص زنان و جوانان را بيشتر كنند. اين تلاشها در شرايط فعلي به هيچ عنوان در راستاي منافع ملي ايران نيست، چراكه دشمنان به اندازه كافي در حال مشكلتراشي هستند و ديگر نيازي نيست كه خودمان در داخل تنش و چالش براي مردم ايجاد كنيم. امروز واقعا كشورمان در يكي از حساسترين شرايط تاريخي خود قرار دارد. از يك طرف دشمنان بر افزايش مشكلات اقتصادي و نزول شاخصها دست گذاشته و ازسوي ديگر اميد به افزايش تنشهاي داخلي دارد تا بتواند از بطن آن شكافهاي دروني كشور را افزايش دهد. در اين شرايط ايران چارهاي جز اتخاذ تدابير معقول اقتصادي، ايجاد ثبات، رشد انسجام دروني و استفاده از همه ظرفيتهاي داخلي را ندارد. ترامپ اعلام كرده كمپين فشار حداكثري را عليه ايران تقويت ميكند و صادرات نفت ايران را به نصف كاهش ميدهد. اتخاذ راهبردهاي مناسب براي دور زدن تحريمها و بياثر ساختن فشار حداكثري از طريق توسعه مناسبات با شركاي اقتصادي مثل چين و روسيه و هند، همچنين ارتقاي بهرهوري در داخل و ظرفيتسازيهاي دروني راهي است كه از طريق آن ميتوان از فشار طرف مقابل كاست تا فضا براي انجام مذاكراتي شرافتمندانه و عزتمندانه فراهم شود.