وضعيت بازار مسكن در روزهاي عيد
قيمت‌ها تغيير محسوسي نداشت

وضعيت بازار مسكن در روزهاي عيد

۱۴۰۴/۰۱/۱۶ - ۰۱:۲۱:۳۶
|
کد خبر: ۳۳۸۷۱۶

بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه در تعطيلات نوروز، خريد و فروش خانه به ميزان قابل توجهي نسبت به اواخر سال گذشته كاهش يافته كه اين موضوع دور از انتظار نبود و قيمت‌ها نيز نسبت به سال گذشته تغيير محسوسي نكرده است. طبق تجربه از اواسط ارديبهشت تا پايان شهريور، خريد و فروش در بازار ملك افزايش پيدا مي‌كند، از مهر تا دي‌ماه اين بازار مقداري كساد مي‌شود و در ماه‌هاي بهمن و اسفند مجددا رونق مي‌گيرد.

بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه در تعطيلات نوروز، خريد و فروش خانه به ميزان قابل توجهي نسبت به اواخر سال گذشته كاهش يافته كه اين موضوع دور از انتظار نبود و قيمت‌ها نيز نسبت به سال گذشته تغيير محسوسي نكرده است. طبق تجربه از اواسط ارديبهشت تا پايان شهريور، خريد و فروش در بازار ملك افزايش پيدا مي‌كند، از مهر تا دي‌ماه اين بازار مقداري كساد مي‌شود و در ماه‌هاي بهمن و اسفند مجددا رونق مي‌گيرد.

به گزارش ايسنا، با تعطيلي مشاوران املاك، خريد و فروش چنداني در بازار ملك انجام نمي‌شود. قيمت‌ها نيز در مقايسه با اسفند تغيير محسوسي نداشته اما نسبت به يك سال قبل حدود ۲۰ درصد افزايش نشان مي‌دهد. بازار مسكن معمولا در ماه‌هاي ارديبهشت و خرداد بر اساس عواملي همچون تورم عمومي، قيمت ارز، هزينه ساخت و وضعيت بازارهاي موازي، فعال مي‌شود.

با توجه به نوسانات افزايشي نرخ ارز در اواخر سال گذشته انتظارات تورمي در بازارهايي مثل طلا، مسكن و خودرو ايجاد شده است. با اين حال فعالان بازار مسكن مي‌گويند به دليل افت محسوس توان طرف تقاضا، اين بازار از ظرفيت رشد سنگين قيمت برخوردار نيست. طبق تجربه از اواسط ارديبهشت تا پايان شهريور، خريد و فروش در بازار ملك افزايش پيدا مي‌كند، از مهر تا دي‌ماه اين بازار مقداري كساد مي‌شود و در ماه‌هاي بهمن و اسفند مجددا رونق مي‌گيرد.

تحقيقات ميداني گوياي آن است كه نرخ‌هاي پيشنهادي در تهران در اسفند ۱۴۰۳ و فروردين ۱۴۰۴ نسبت به اوايل سال ۱۴۰۳ رشد چنداني نداشته است. با اين حال قيمت‌ها در معاملات رسمي ۱۷ درصد در مقايسه با سال ۱۴۰۲ افزايش يافت. با توجه به قيمت‌هاي بالاي مسكن، اغلب خريداران به سمت واحدهاي كوچك متراژ سوق يافته‌اند و اكثر آپارتمان‌هايي كه براي فروش، عرضه شده بالاي ۱۰۰ متر مربع مساحت دارند.

 

كسادي بازار مسكن در سال گذشته

بازار مسكن در سالي كه گذشت به دليل كسادي معاملات، فراز و نشيب چنداني را تجربه نكرد. سال گذشته قيمت ارز و طلا نوسان افزايشي داشت؛ به‌طوري كه تا پايان سال گذشته دلار در بازار آزاد تا محدوده ۹۸ هزار تومان بالا رفت كه نسبت به مرداد امسال حدود ۶۳ درصد افزايش داشت، نرخ تورم نيز در اسفندماه ۳۲.۵ درصد اعلام شد اما رشد قيمت مسكن بر اساس آمار رسمي حدود ۱۷ درصد بود.

كيانوش گودرزي، رييس اتحاديه مشاوران املاك در تحليل وضعيت بازار ملك گفت: جهش قيمتي كه رخ داد و قيمت هر متر مسكن در تهران به ۸۸ ميليون تومان رسيد باعث شد دهك‌هاي ۶ تا ۱۰ كه در واقع متقاضيان موثر بازار مسكن بودند از اين بازار به‌طور كامل خارج شوند و به همين دليل معاملات به كمترين ميزان خود طي سه سال اخير رسيد. حتي مرداد و شهريور كه پيك جابه‌جايي است تعداد قراردادهاي خريد و فروش آپارتمان در تهران از محدوده ۳۰۰۰ فقره فراتر نرفت كه تقريبا يك ششم وضعيت نرمال است. او افزود: دهك‌هاي ۶ تا ۱۰ كه در واقع اقشار متوسط و بالا هستند در دهه‌هاي گذشته باعث رونق بازار مسكن بودند كه از طريق درآمد خودشان، وام يا كمك خانواده و ديگر منابع مالي توانايي خريد مسكن را داشتند. اما رشد قيمت‌ها باعث شد قدرت خريد خود را از دست بدهند و از عرصه بازار ملك حذف شوند. اين اصلي‌ترين عامل ركود معاملات و ثبات قيمت‌ها بود. به همين دليل وقتي نرخ دلار رشد قابل توجهي را تجربه كرد قيمت مسكن تغيير محسوسي نداشت و يك آرامش نسبي بر اين بازار حاكم بود. ايرج رهبر، رييس انجمن انبوه‌سازان استان تهران نيز بيان كرد: ️مدتي است كه مسكن در حالت ركود تورمي قرار دارد. سال جديد هم در دو سه ماهه اول سال فكر نمي‌كنم تغيير خاصي به وجود آيد؛ مگر اينكه تحول خاصي در اقتصاد كل كشور رخ دهد. به گفته رهبر، بايد منتظر باشيم و ببينيم با تحولاتي كه به وجود مي‌آيد، ركود تورمي از بين مي‌رود يا نه. الان در حالت ركود تورمي هستيم كه البته اين شرايط تازگي ندارد و سال‌هاي گذشته نيز اين اتفاق مي‌افتاد. يعني در اقتصاد مسكن در رابطه با ركود يك حالت سينوسي داشتيم و هميشه رونق و ركود بوده است.

 

تورم در يك قدمي مسكن؟

اما فرشيد پورحاجت، دبير كانون سراسري انبوه‌سازان مسكن، نظر متفاوتي دارد. او معتقد است در سال ۱۴۰۴ بايد منتظر تورم در بازار مسكن باشيم. به گفته پورحاجت، هر اتفاقي كه در سال ۱۴۰۳ رخ داد، بخش گسترده آن برمي‌گردد به سياست‌گذاري‌هايي كه در سه سال گذشته در حوزه مسكن و ساختمان كشور رخ داده است. ️ركود در اين بازار وجود داشته و شايد سخت‌ترين ركودي بوده كه من در ۳۰ سال فعاليت خود به ياد دارم. در نهايت آنچه كه به نظر مي‌رسد در ماه‌هاي پيش روي ۱۴۰۴ شاهد يك تورم در حوزه مسكن در ابتداي سال هستيم.