نزول جايگاه ايران در تجارت با كابل

۱۴۰۴/۰۱/۱۶ - ۰۱:۳۹:۳۹
|
کد خبر: ۳۳۸۷۳۱

رييس اتاق بازرگاني خراسان جنوبي گفت: زماني ايران شريك اول تجاري افغانستان بود اما اكنون جايگاه آن به پنجم نزول كرده و يكي از دلايلي كه به اين اتفاق انجاميده نبود توازن تجارت دو كشور و گله‌مندي افغانستان از اين موضوع است كه ايراني‌ها خريدار كالاي افغانستاني نيستند.

رييس اتاق بازرگاني خراسان جنوبي گفت: زماني ايران شريك اول تجاري افغانستان بود اما اكنون جايگاه آن به پنجم نزول كرده و يكي از دلايلي كه به اين اتفاق انجاميده نبود توازن تجارت دو كشور و گله‌مندي افغانستان از اين موضوع است كه ايراني‌ها خريدار كالاي افغانستاني نيستند.

عليرضا خامه‌‌زر، رييس اتاق بازرگاني خراسان جنوبي در گفت‌وگو با ايلنا بر لزوم تسهيل قوانين سازمان حفظ نباتات كشور بر واردات محصولات كشاورزي از افغانستان به ايران تاكيد كرد و گفت: قوانين سختگيرانه سازمان حفظ نباتات مانع اصلي واردات كشاورزي از افغانستان است، براساس قوانين ايران افغانستان در گروه كشورهاي پرريسك قرار دارد اما اين كشور مي‌تواند تامين‌كننده بسياري از نيازهاي ايران به كالاهاي كشاورز باشد.

به‌طور مثال در حال حاضر ايران نياز به پنبه دارد در اين شرايط ازبكستان ديگر به ايران پنبه نمي‌فروشد و تركيه نيز خود واردكننده پنبه شده بنابراين افغانستان مي‌تواند مبدا مناسبي براي تامين اين كالا باشد. 

وي افزود: همچنين در اوضاعي كه كشور با بحران آب روبروست، تسهيل واردات محصولات كشاورزي از افغانستان مي‌تواند در مديريت اين بحران موثر واقع شود، افغانستان نيروي انساني ارزان و زمين‌هاي بكر دارد و از موقعيت جذابي براي كشت فراسرزميني محصولات موردنياز بازار ايران برخوردار است.

خامه‌زر خاطرنشان كرد: ولايت فراه در افغانستان با استان خراسان جنوبي همجوار است، كشاورزي در فراه به‌طور گسترده انجام مي‌شود و اين منطقه مي‌تواند محل كشت فراسرزميني ذرت، جو، سويا، دانه‌هاي روغني و پنبه موردنياز ايران باشد، اين در حالي است كه تنها استان خراسان جنوبي سالانه ۲۰۰ هزار تا ۲۵۰ هزار تن روغن مصرف مي‌كند و اين ذرت در حال حاضر از مبادي دوردستي مانند روسيه، برزيل و كشورهاي آفريقايي تامين مي‌شود.

رييس اتاق بازرگاني خراسان جنوبي اظهار كرد: اگر سازمان حفظ نباتات از شدت سختگيري‌ها بكاهد و پيشنهادهای بخش خصوصي را در كشت فراسرزميني در افغانستان با نظارت ايراني‌ها جدي بگيرد از خروج ارز قابل‌توجهي از كشور جلوگيري مي‌شود. وي در ادامه به واردات معدني افغانستان به ايران اشاره و بيان كرد: در حال حاضر واردات مواد معدني از افغانستان به آساني صورت مي‌گيرد چون اين مواد با قوانين سازمان حفظ نباتات سروكار ندارد و سرب، روي، زغال سنگ و تالك از جمله مواد معدني هستند كه از اين مبدا به ايران وارد مي‌شوند. 

خامه‌زر يادآور شد: اخيرا كه سيب زميني در ايران كمياب و گران شد، دولت با واردات اين كالا از افغانستان موافقت نكرد و پاكستان را ترجيح داد در حالي كه اكنون انواع آجيل و خشكبار افغانستاني به بازارهاي اروپايي با تعرفه صفر صادر مي‌شود همچنين افغانستان با هند تجارت ترجيحي دارد و زعفران ايراني به واسطه افغانستان به هند مي‌رسد. 

وي اضافه كرد: افزايش واردات محصولات كشاورزي از افغانستان به ايران مي‌تواند به توازن تجارت دو كشور كمك كند و زماني ايران شريك اول تجاري افغانستان بود اما اكنون جايگاه آن به پنجم نزول كرده و يكي از دلايلي كه به اين اتفاق انجاميده فاصله زياد صادرات ايران به افغانستان نسبت به واردات ايران از اين كشور و گله‌مندي افغانستان از اين موضوع است كه ايراني‌ها خريدار كالاي افغانستاني نيستند.

رييس اتاق بازرگاني خراسان جنوبي همچنين اظهار كرد: وزارت كشاورزي خود مسوول كميسيون مشترك همكاري‌هاي اقتصادي ايران و افغانستان است.