هشدار کازشناسان در مورد قطع آب شرب در فصل گرما در کهگیلویه و بویراحمد
کارشناسان هشدار میدهند که خشکسالی و کاهش بارندگی در سالهای اخیر، گریبان استانهایی که در گذشته پربارش بودند را نیز گرفته است. کهگیلویه و بویراحمد، یکی از همین استانهاست که اکنون هم کاهش بارندگی و هم افزایش دما را تجربه میکند. مسئولان در چنین شرایطی، کشت برنج را در این استان ممنوع کردهاند.
به گزارش تجارت نیوز، کاهش بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد، بر اساس آخرین اعلام سازمان هواشناسی تا پایان روز 15 فروردین 1404 نسبت به بلندمدت به 327.6 میلیمتر، معادل 52.8 درصد رسیده.
این استان از نظر حجم، بیشترین میزان نزول بارشها را در میان استانهای کشور تجربه کرده است و از لحاظ درصد، چهارمین استان با بیشترین کاهش بارندگی محسوب میشود. کهگیلویه و بویراحمد، در مقاطعی از سال آبی جاری، اولین استان با بیشترین درصد کاهش بارشها بود (سال آبی از ابتدای مهر هر سال آغاز میشود و تا 31 شهریور سال آینده ادامه دارد.)
دمای هوا نیز در کهگیلویه و بویراحمد، روند افزایشی دارد. گزارش سازمان هواشناسی نشان میدهد که میانگین دمای این استان در روز 16 فروردین، 5.8 واحد نسبت به بلندمدت افزایش داشته است.
در چنین شرایطی، سدهای این استان نیز وضعیت خوبی ندارند و ذخیره آب برخی از آنها، تا حدود 80 درصد کاهش را تجربه کردهاند.
کاهش بارندگی در استانهایی که سرمنشا چشمهها هستند
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، پیش از این در همین رابطه به تجارتنیوز گفته بود، روند کلی آب و هوایی کشور کاهش بارندگی و افزایش دما را نشان میدهد. او تاکید کرده بود که با بررسی روندهای گذشته و حال میتوان نتیجه گرفت، این شرایط در سال جاری نیز ادامه مییابد.
به گفته وظیفه، کاهش بارندگی مختص یک منطقه نیست و به درجات مختلفی در بسیاری از استانهای کشور دیده میشود؛ از جمله آنهایی که به طور معمول پربارش بودهاند.
او در روزهای اخیر نیز به رسانهها گفته است که شرایط خشکسالی امسال شدید و بسیار شدید میشود. به گفته وظیفه، در استانهای غرب کشور از جمله کهگیلویه و بویراحمد با وجود آنکه سرشاخههای بالادست و سرچشمههای رودخانه هستند، بارشها ۵۰ درصد کمتر از نرمال بوده است (باشگاه خبرنگاران).
رئیس مرکز ملی اقلیم، همچنین با اشاره به کاهش ۳۰ درصدی بارندگی در فروردین، نسبت به بروز بحران جدی در بخش کشاورزی کشور، بهویژه کشت دیم هشدار داده است (تسنیم).
ممنوعیت کشت برنج در کهگیلویه و بویراحمد با استناد به کاهش بارندگی
در چنین شرایطی، آرش مصلح مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد امروز اعلام کرد که کشت برنج در زیر چاههای همه مناطق این استان و همچنین، کشت گیاهان پر آببر در مناطق دارای تنش آبی ممنوع است.
او دلیل این ممنوعیت را کاهش بارندگی و احتمال بروز تنش آبی در فصل گرما دانست. به گفته مصلح، تنها راه مقابله با خشکسالی، همکاری همه مردم بهویژه بهره برداران، کشاورزان و صنعتگران، در سازگاری با کمآبی است (تسنیم و ایرنا).
فعالیتهای کشاورزی و دامداری استان تحت تاثیر کمآبی
در این میان، اقتصاد استان کهگیلویه و بویراحمد به کشاورزی و دامداری وابسته است و فعالان این حوزه در سالهای اخیر با چالشهای جدی مواجه بودند.
در عین حال، کارشناسان بر اصلاح الگوی کشت و همچنین لزوم به روزرسانی روشهای آبیاری تاکید میکنند. اما سودآور بودن کشت برخی محصولات آببر همچون برنج، انگیزه برخی کشاورزان را برای عمل به این توصیهها کاهش میدهد.
احتمال قطع آب شرب در فصل گرما
به هر روی، بحران کمآبی در کهگیلویه و بویراحمد واقعیتی است که هم بر اثر تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی ایجاد شده و هم تحت تاثیر فعالیتهای مخرب انسانی و اشتباهات مدیریتی قرار دارد.
این بحران به گواه هشدار مقامهای مسئول، به مرحله نگرانکنندهای رسیده است. برخی از آنها حتی گفتهاند که تابستان امسال، ممکن است با قطعی آب آشامیدنی در برخی از مناطق استان، همراه باشد.
بارندگیها، تنها شدت خشکسالی را کاهش میدهد
در این میان، برخی مسئولان کهگیلویه و بویراحمد، تاکید دارند که بارندگیهای مقطعی اخیر در این استان، چالش خشکسالی و کمآبی را حل نکرده و میزان بارشها همچنان کمتر از میانگین بلندمدت است.
محمد درویش، کنشگر و کارشناس محیط زیست نیز اخیرا در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس، به همین نکته اشاره کرده. بر اساس توئیت او، وضعیت بارندگی در برخی ایستگاههای کهگیلویه و بویراحمد بهبود یافته است اما این موضوع تنها کاهش شدت خشکسالی را نوید میدهد.
به گزارش تجارتنیوز، در چنین شرایطی، کارشناسان مدیریت مصرف آب کشاورزی، جلوگیری از هدررفت آب در شبکه توزیع، تصفیه فاضلاب و اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری را از جمله راهکارهای گذر از بحران آب و چالش کاهش بارندگی میدانند.
برای اطلاعات بیشتر، مطالعه دو گزارش روندها از تداوم کاهش بارندگی و افزایش دما حکایت می کنند و بحران آب و تقابل معیشت و تشنگی پیشنهاد میشود.
