بازار سرمايه در گرداب ترديد

۱۴۰۴/۰۱/۱۸ - ۰۰:۰۲:۴۸
|
کد خبر: ۳۳۸۹۷۲

بازار سرمايه ايران پس از تعطيلات نوروزي، با كاهش محسوس ارزش معاملات به بالاي سطح ۶۰۰۰ ميليارد تومان بازگشته است، اما همچنان درگير روزهاي منفي و نااميدكننده است.

محمد غفوری

بازار سرمايه ايران پس از تعطيلات نوروزي، با كاهش محسوس ارزش معاملات به بالاي سطح ۶۰۰۰ ميليارد تومان بازگشته است، اما همچنان درگير روزهاي منفي و نااميدكننده است. تحليلگران معتقدند اين بازار اكنون در «موج ترديد» گرفتار شده و تا زماني كه ريسك‌هاي داخلي -به ويژه سياست‌هاي ارزي و بي‌ثباتي مديريت اقتصادي-حل نشوند، خروج نقدينگي و روند نزولي ادامه خواهد يافت. در دو روز اخير، شاخص كل بورس هر چند از مرز ۶۰۰۰ ميليارد تومان عبور كرده، اما اين رشد سطحي نتوانسته اعتماد سهامداران را جلب كند. به گفته فعالان بازار، دليل اصلي اين ترديد، اختلاف ۵۰درصدي بين نرخ دلار توافقي و نرخ آزاد است كه موجب شده سهامداران انگيزه‌اي براي ورود نداشته باشند. همزمان، قيمت طلا از ۶.۵ ميليون به ۸ ميليون تومان و سكه از ۷۵ ميليون به ۱۰۰ ميليون تومان رسيده است. روندي كه نشان مي‌دهد سرمايه‌ها به سمت بازارهاي موازي در حال فرار هستند.

علل ركود: از استيضاح وزير اقتصاد تا سياست‌هاي معيوب ارزي

۱- استيضاح وزير اقتصاد و خلأ مديريتي: استيضاح وزير اقتصاد در سال گذشته نه تنها انتظارات تورمي را كاهش نداد، بلكه با ايجاد بلاتكليفي در سياست‌گذاري، بر بي‌ثباتي بازار افزود. نمايندگان مجلس اگرچه با انتقاد از سياست‌هاي ارزي دولت، وزير اقتصاد را استيضاح كردند، اما اين اقدام به جاي حل مشكل، صورت مساله را پاك كرد و نرخ دلار را در يك ماهه اخير صعودي نگه داشت.

۲- شكاف ارزي و تاثير آن بر بورس: اختلاف ۵۰درصدي بين نرخ دلار توافقي و نرخ آزاد، باعث كاهش تمايل سرمايه‌گذاران به بورس شده است. بسياري از شركت‌هاي بورسي به دليل وابستگي به واردات، با افزايش هزينه‌هاي توليد مواجه شده‌اند كه سودآوري آنها را تحت‌تاثير قرار داده است.

۳- فرار سرمايه به سمت بازارهاي موازي: رشد قيمت طلا و سكه نشان مي‌دهد سرمايه‌گذاران ترجيح مي‌دهند به جاي بورس، دارايي‌هاي امن‌تري را انتخاب كنند.

كارشناسان معتقدند بازار سرمايه ايران پتانسيل رشد را دارد، اما شرط اوليه آن، حل ريسك‌هاي داخلي است:

- ثبات در سياست‌هاي ارزي: كاهش شكاف بين نرخ دلار توافقي و آزاد مي‌تواند اعتماد را به بورس بازگرداند.

- مديريت كارآمد اقتصادي: انتصاب وزير اقتصاد جديد با برنامه‌ريزي شفاف مي‌تواند بلاتكليفي بازار را كاهش دهد.

- كنترل تورم و انتظارات تورمي: بدون كنترل تورم، جذابيت بورس براي سرمايه‌گذاران كم خواهد بود. 

بازار سرمايه ايران در شرايطي پيچيده قرار دارد كه تنها با اصلاح سياست‌هاي داخلي مي‌تواند از ركود خارج شود تا آن زمان، به نظر مي‌رسد موج ترديد و خروج نقدينگي همچنان ادامه خواهد يافت.