
كاهش جذابيت در بازارهاي موازي
همچنان بازار زير فشار اخبار بد و بياعتماديها مسير سختي را دارد. برخي كارشناسان معتقدند سناريوبنديهاي حركت بازار جدي شده است. بازار روزهاي تلخ و سختي را پشت سر ميگذارد. بسياري از سهمها با خطكش ريالي حتي از كف آبان قبل كه مقطع حركت تند و تيز بازار شد، پايينتر هستند. دلاري كه قيمت سهام بهشدت كاهش يافته تقريبا همه بازار از آن مقطع دلاري كمتر است و كم سهمي پيش ميآيد كه بازدهي قويتري را داشته باشد.
همچنان بازار زير فشار اخبار بد و بياعتماديها مسير سختي را دارد. برخي كارشناسان معتقدند سناريوبنديهاي حركت بازار جدي شده است. بازار روزهاي تلخ و سختي را پشت سر ميگذارد. بسياري از سهمها با خطكش ريالي حتي از كف آبان قبل كه مقطع حركت تند و تيز بازار شد، پايينتر هستند. دلاري كه قيمت سهام بهشدت كاهش يافته تقريبا همه بازار از آن مقطع دلاري كمتر است و كم سهمي پيش ميآيد كه بازدهي قويتري را داشته باشد.
البته اين مدت ريسكهاي ريز و درشت زيادي روي سر بازار آوار شده كه چنين فضايي را رقم زده، اما حالا تقريبا اكثر نمودارها و ابزار مختلف به ما ميگويد كه ما در نقاط حداقلي و تا حدودي كم ريسك و كف بازار قرار داريم. چارتيستها نيز معتقدند محدوده سقف قبلي يعني حوالي ۲.۶۵۰ و اين موارد نقطه حداقلي فعلي بازار بوده و امكان اينكه از اين نقاط به پايين سر بخوريم كمي سخت است يا بهتر است بگوييم به يك اتفاق عجيب و تلخ نياز دارد.
يكي از مهمترين اتفاقات و رويدادهايي كه در دل بازار رخ داده و هرچه پيش ميرويم و بازار رشد نميكند يا كمي رشد ميكند، اين است كه بازار به اخبار منفي بيتفاوت ميشود يعني همين امروز هم ترامپ صحبت كند كه بله همان حرفهاي قبل را تكرار كند يا فشار حداكثري و نظامي اثرش در بازار خيلي قوي نيست. بنابراين اثر منفياش در بازار زياد نيست، اما درست در نقطه مقابل نقاطي قرار داريم كه حرفهاي مثبت حتي مثبت كوچك ميتواند تحولات بزرگي را رقم بزند و به اتفاقات بزرگي منجر شود. در واقع در چنين فضايي و با چنين شكلي، كوچكترين حركات و اتفاقات و خبرهايي در راستاي يك رويداد شبيه مذاكره و توافق يا چراغ سبز حال بازار را ميتواند تغيير دهد.
پويان مظفري معتقد است كه در چنين شرايطي كه بازار يك فرصت صعود دارد نيز نبايد ريسكهاي بيمحابا كرد، بلكه بايد سرمايهگذاران توجه داشته باشند كه فعاليتهاي خود را در بازار آپشن در حسابي جدا از حساب كارگزاري اصلي خود انجام دهند.
پويان مظفري، كارشناس بازار مالي گفت: «در حال حاضر بازار تحت تاثير ريسكهاي سيستماتيك است و ميتوان از فرصتهايي استفاده كرد براي نمونه آپشن و اختيار از موضوعات بسيار مهم در بازار مالي به شمار ميروند. اهميت اين موضوع در بازار معاملات صعودي به گونهاي است كه پيشتر هيچ جايگاهي نداشته و اكنون به يكي از بخشهاي مهم بازار تبديل شده و بهطور روزافزون در حال رشد است. اين حوزه در بازار بورس بهطور كامل دستنخورده باقي مانده و با يادگيري استراتژيهاي مربوط به آن و درك عميق از مفاهيم پيچيده آن، ميتوان در اين زمينه به موفقيتهاي بزرگي دست يافت.»
او افزود: «در چنين شرايطي كه بازار يك فرصت صعود دارد نيز نبايد ريسكهاي بيمحابا كرد، بلكه بايد سرمايهگذاران توجه داشته باشند كه فعاليتهاي خود را در بازار آپشن در حسابي جدا از حساب كارگزاري اصلي خود انجام دهند، زيرا ممكن است با ضرر يا سود سنگيني روبهرو شوند. بنابراين، سرمايه اصلي خود را نبايد درگير كنند. اگر صد ميليون دارند، ده يا پنج ميليون را به حساب جداگانهاي انتقال دهند و اگر يك ميليارد دارند، سه تا چهل ميليون را به حساب ديگري منتقل و در آنجا با آپشن كار كنند.»
مظفري با بيان اينكه در ساير بازارها نيز ركود عميق شده و فرصتهاي بورس را بايد جديتر گرفت، تاكيد كرد: «در بازار خودرو، قيمت خودروهاي داخلي همراه با بازار ارز حركت كرده و اخيرا افزايش قيمت داشتهاند، ولي خودروهاي خارجي افزايش قيمت نداشتهاند و به نظر نميرسد كه بازار مناسبي براي سرمايهگذاري باشند. خريد خودرو بهصورت ليزينگي ميتواند يك گزينه مناسب باشد. اما در بازار مسكن نيز انتظار رشد قيمتي داريم. اگر كسي قصد خريد مسكن دارد، بهتر است اقدام كند و منتظر نماند، زيرا قيمتها احتمالا افزايش خواهند يافت.»
به وقت چرخش بورس نزديك شدهايم
در بازار سرمايه به لحظات چرخش نزديك شدهايم اين حرف بدين معني نيست كه امروز، فردا يا به شكل فوري اين اتفاق رخ دهد، اما قيمتها و نمودارها و فضا به شكلي است كه اين به وقت چرخش محتمل و قابل دسترس است ريسك به ريوارد بازار در نقاطي قرار دارد كه اين چرخش را توجيه ميكند و جريان پول هم در شرايطي قرار گرفته كه برايش حضور در اين بازار منطقي است.
به گفته پرويز جليلي به نظر يكي از راههاي كاهش هيجان در معاملات بازار سهام، افزايش زمان معاملات است، به نظر اگر زمان معاملات به دو كندل ۴ ساعته در طول يك روز افزايش يابد، هم اشتغالزايي خوبي براي صنعت مالي در كشور خواهد بود و حتي حجم معاملات افزايش مييابد كه براي نهادهاي فعال بازار خوب است.
درواقع اگر اونس كاهشي نباشد و نرخ اوراق اخزا حوالي ۳۶ و ۳۷ بازار بماند و طلا با سرعت رشدي كه در اين مدت طي كرده ممكن است ريسك به ريوارد جذابي براي يك سال پيش رو نداشته باشد يا حتي در ۱۴۰۴ ممكن است بازدهي عقبتري را تجربه كند. البته بسياري بر اين عقيدهاند همچنان بازدهي اين بازار بازدهي خوب و قوي و همراه و همگام با دلار است.
پرويز جليلي، كارشناس بازار سرمايه در گفتوگو با بازار درباره راهكارهاي كاهش هيجانات منفي در شرايطي كه بورس ارزنده است، گفت: «به نظر يكي از راههاي كاهش هيجان در معاملات بازار سهام، افزايش زمان معاملات است، به نظر اگر زمان معاملات به دو كندل ۴ ساعته در طول يك روز افزايش يابد، هم اشتغال زايي خوبي براي صنعت مالي در كشور خواهد بود و حتي فعالان اين صنعت ميتوانند درآمد بيشتري در مقابل ساعات كار بيشتر داشته باشند. هم حجم معاملات افزايش مييابد كه براي نهادهاي فعال بازار خوب است. همچنين تريد ميتواند بيشتر به يك شغل نزديك شود. در نهايت هيجان در بازار بهشدت كاهش مييابد.»
وي افزود: «همچنين در بازارهاي جهاني، بازار ارزهاي ديجيتال شاهد نزول قابل توجهي بود. بهويژه بيتكوين كه بيش از ۸ درصد كاهش يافت و در محدوده ۸۸ هزار دلار قرار گرفت. بسياري از فعالان اقتصادي معتقدند كه در پي تقويت احتمالي مذاكرات صلح ميان اوكراين و روسيه، بازار رمزارزها با فشار عرضه مواجه شده است. برخي تحليلگران بازار بر اين باورند كه بهبود روابط بين اين دو كشور ميتواند باعث افزايش عرضه در بازار رمزارزها و كاهش قيمتها شود، زيرا برخي سرمايهگذاران ترجيح ميدهند داراييهاي خود را به سمت ديگر بازارها هدايت كنند. بنابراين ركود بازار رمزارزها ميتواند به افزايش ورود پول به بورس كمك كند. از اين رو بايد وضعيت بازارهاي جهاني و ريسكهاي سيستماتيك را دنبال كرد تا بتوان پيشبيني دقيقتري نسبت به آينده معاملات بورس داشت.»