عقب ماندگي در توليد خودرو
آمارها نشان از كاهش توليد خودروسازان در سال ۱۴۰۳ دارد

عقب ماندگي در توليد خودرو

۱۴۰۴/۰۱/۱۸ - ۲۳:۴۱:۴۰
|
کد خبر: ۳۳۹۱۱۸

بررسي آمار توليد خودرو در طول سال ۱۴۰۳ از سوي سه خودروساز بزرگ كشور (ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو) حكايت از آن دارد كه طي سال گذشته ۸۹۷ هزار و ۶۲۷ دستگاه خودروي سواري توليد شده كه نسبت به سال ۱۴۰۲ كه ۹۱۹ هزار و ۴۹۹ دستگاه توليد شده، ۲.۴ درصد -۲۱ هزار و ۸۷۲ دستگاه- كاهش يافته است.

تعادل|

بررسي آمار توليد خودرو در طول سال ۱۴۰۳ از سوي سه خودروساز بزرگ كشور (ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو) حكايت از آن دارد كه طي سال گذشته ۸۹۷ هزار و ۶۲۷ دستگاه خودروي سواري توليد شده كه نسبت به سال ۱۴۰۲ كه ۹۱۹ هزار و ۴۹۹ دستگاه توليد شده، ۲.۴ درصد -۲۱ هزار و ۸۷۲ دستگاه- كاهش يافته است. براساس داده‌هاي بازار سرمايه كه به مقايسه تيراژ توليد سه خودروساز بزرگ كشور يعني ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو پرداخته است. اين آمار نشان مي‌دهد، توليد خودرو در سال گذشته ۳۰ درصد از برنامه‌هاي وزارت صمت عقب است. چراكه وزارت صمت پيش بيني كرده بود كه توليد خودرو تا پايان سال ۱۴۰۳ به يك ميليون و ۳۰۰ هزار دستگاه برسد.

 

ايران خودرو چقدر خودرو توليد كرده؟

ايران‌خودرو در سال گذشته ۵۳۷ هزار و ۴۲۹ دستگاه خودروي سواري توليد كرده كه نسبت به سال ۱۴۰۲، (۵۳۵ هزار و ۶۳۶ دستگاه) رشد يك هزار و ۷۹۳ دستگاهي، معادل ۰.۳ درصد، را ثبت كرده است. دراين مدت ۱۶۹ هزار و ۳۳۵ دستگاه پژو -فقط پژو ۲۰۷- توليد شده كه با توجه به توليد ۲۶۸ هزار و ۹۹۲ دستگاهي خانواده پژو در سال ۱۴۰۲، افت ۳۷ درصدي را نشان مي‌دهد.

سال گذشته ۱۳۶ هزار و ۶ دستگاه خودرو از گروه سورن توليد شد كه نسبت به توليد ۶۲ هزار و ۸۲۸ دستگاه از اين گروه خودرويي در سال ۱۴۰۲، توليد اين خودرو بالغ بر ۲ برابر افزايش يافته است. در سال گذشته ۹۱ هزار و ۹۲۱ دستگاه دنا توليد شد كه نسبت به تيراژ ۸۶ هزار و ۶۹۴ دستگاهي اين خودرو در سال ۱۴۰۲، توليد دنا ۶ درصد افزايش يافته است.

در اين مدت ۱۵ هزار و ۸۶۱ دستگاه رانا نيز توليد شده كه با در نظر گرفتن تيراژ ۲۴ هزار و ۵۶ دستگاهي سال پيش از آن، توليد رانا ۳۴ درصد افت را ثبت كرده است. همچنين در سال گذشته ۱۶ هزار و ۴۷۵ دستگاه هايما مونتاژ شده كه اين در حالي است كه نسبت به مونتاژ ۲۲ هزار و ۸۱۰ دستگاهي در سال ۱۴۰۲، مونتاژ هايما حدود ۲۷ درصد افت كرده است.

همچنين بنابر آمارها سال گذشته ۷۱ هزار و ۶۶۷ دستگاه تارا توليد شده كه نسبت به توليد ۴۹ هزار و ۷۵۱ دستگاه از اين محصول در سال ۱۴۰۲، توليد تارا رشد ۴۴ درصدي را تجربه كرده است. در رديف مربوط به «ديگر محصولات» نيز توليد ۳۶ هزار و ۱۶۴ ثبت شده است. در آمار توليد ايران‌خودرو آيتمي به نام خودروهاي توليدي تجاري‌نشده سايت‌ها وجود دارد كه عدد درج‌شده در مقابل آن، ۳۲۱ دستگاه است.

در يك ماهه اسفند ۵۹ هزار و ۷۷۸ دستگاه خودروي سواري در ايران خودرو توليد شده كه در مقايسه با تيراژ ۵۷ هزار و ۲۱۴ دستگاهي بهمن، نشان از رشد دو هزار و ۵۶۴ دستگاهي معادل ۴.۵ درصد دارد.

 

افت توليد خودرو در سايپا

اما نارنجي پوشان چقدر خودرو توليد كردند؟ بنابر آمار اعلامي، سال گذشته گروه خودروسازي سايپا ۲۵۶ هزار و ۹۷۱ دستگاه خودروي سواري توليد كرده كه نسبت به توليد ۲۸۳ هزار و ۶۱۵ دستگاه در سال ۱۴۰۲، ۲۶ هزار و ۶۴۴ دستگاه، معادل ۹.۴ درصد كمتر خودرو توليد شده است. در اين مدت ۲۰۸ هزار و ۹۸ دستگاه خودرو خانواده ايكس ۲۰۰ (تيبا، كوئيك و ساينا) توليد شده كه نسبت به توليد ۲۳۲ هزار و ۷۷۷ در سال ۱۴۰۲، افت ۱۰.۶ درصدي را نشان مي‌دهد. ۴۸ هزار و ۸۴۲ دستگاه از خانواده شاهين توليد شده كه نسبت به سال ۱۴۰۲ كه ۵۰ هزار و ۸۱۹ دستگاه توليد شده بود كاهش ۳.۹ درصدي داشته است. در اين مدت ۳۱ دستگاه آريا اتوماتيك توليد شد كه البته در سال ۱۴۰۲ تنها ۱۹ دستگاه از اين خودرو توليد شده بود. همچنين سايپا در يك ماهه اسفند ۱۹ هزار و ۵۸۴ دستگاه توليد كرده كه در مقايسه با تيراژ ۲۳ هزار و ۲۷۷ دستگاهي بهمن افت ۳ هزار و ۶۹۳ دستگاهي معادل ۱۵.۸ درصدي را ثبت كرده است.

 

رشد توليد پارس خودرو

امابر اساس اعداد اعلامي، سال ۱۴۰۳ پارس خودرو پارسال ۱۰۳ هزار و ۲۲۷ دستگاه محصول سواري توليد كرده كه در مقايسه با تيراژ ۱۰۰ هزار و ۲۴۸ دستگاهي سال ۱۴۰۲، توليد اين شركت دوهزار و ۹۷۹ دستگاه معادل ۳ درصد بيشتر شده است. گروه Q۲۰۰ پارس‌خودرو تيراژ ۶۸ هزار و ۳۴۵ دستگاهي در سال ۱۴۰۳ داشته كه نسبت به سال پيش از آن با تيراژ ۷۸ هزار و ۲۹۷ دستگاهي، از افت ۱۲.۷ درصدي حكايت دارد.

يك هزار و ۲۳۴ دستگاه كوئيك معمولي دنده‌اي پارسال توليد شد كه در سال ۱۴۰۲، ميزان توليد اين خودرو ۲۱ هزار و ۹۱۶ دستگاه بود. توليد اين خودرو تا مهر ماه بود و طي نيمه نخست دوم هيچ محصولي از اين خودرو در پارس خودرو توليد نشده است. پارسال ۱۴ هزار و ۱۳۱ دستگاه سهند توليد شده بود كه اين رقم سال ۱۴۰۲ تنها ۵۳ دستگاه بود. همچنين سال گذشته ۱۹ هزار و ۵۱۷ دستگاه ساينا اس توليد شده است. اين خودرو در سال ۱۴۰۲ هيچ توليدي در پارس‌خودرو نداشت. پارس‌خودرو در يك ماهه اسفند ۸ هزار و ۲۹۷ دستگاه توليد كرده بود كه نسبت به توليد ۹ هزار و ۴۷۲ خودرو در بهمن ماه، افت يك هزار و ۱۷۵ دستگاهي معادل ۱۲.۴ درصد را نشان مي‌دهد.