
بازگشت روند شاخص بعد از انتشار اوراق تبعي
كارشناسان معتقدند با توجه به اينكه صندوق تثبيت اوراق تبعي عرضه كرده است اين موضوع در كنار نزديك شدن به مجمع عمومي سيگنالهاي مثبت براي معاملات بورس است. بخشي از سرمايهگذاران كه نگران تحريم و شوراي امنيت و جنگ و غيره هستند كماكان ترجيح ميدهند دلار بخرند. معمولا در روزهاي ابتدايي سال اگر چشمانداز به گونهاي بود كه دلار يك اصلاحي ميكرد قطعا شرايط ميتوانست تغيير كند. در بازار داخل ايران، فعلا خريداران دلار اعتقادي به تغيير رويه ندارند و كماكان روي تشديد تنشها بستهاند.
كارشناسان معتقدند با توجه به اينكه صندوق تثبيت اوراق تبعي عرضه كرده است اين موضوع در كنار نزديك شدن به مجمع عمومي سيگنالهاي مثبت براي معاملات بورس است. بخشي از سرمايهگذاران كه نگران تحريم و شوراي امنيت و جنگ و غيره هستند كماكان ترجيح ميدهند دلار بخرند. معمولا در روزهاي ابتدايي سال اگر چشمانداز به گونهاي بود كه دلار يك اصلاحي ميكرد قطعا شرايط ميتوانست تغيير كند. در بازار داخل ايران، فعلا خريداران دلار اعتقادي به تغيير رويه ندارند و كماكان روي تشديد تنشها بستهاند. اين چند روز اخبار مهمي در مورد پرونده هستهاي ايران در جريان است. شوراي امنيت، كشورهاي منطقه، چين و روسيه و بسياري از بازيگران ديگر درگير اين گره كور هستند.
عليرضا سادات كارشناس بازار مالي در گفتوگو با خبرنگار بازار گفت: انتشار اوراق تبعي از سوي صندوقهاي تثبيت و توسعه در بازار انجام شده است، انتشار اين اوراق چند جنبه مهم در بازار دارد در بعد عملياتي و تحليلي با توجه به شرايط قيمتها بسياري از ناشرين و سهامداران عمده و صندوقهاي تثبيت و توسعه نرخ فري ريسك حدود ۳۰ درصد را تضمين ميكنند و اين براي صندوقها به خصوص اتفاق مثبتي است كه ميتوانند تا حدودي خود را در مقابل اين تنشها بيمه كنند. البته مقياس خريد را بايد كمي تغيير داد و دست به اقدامات گستردهتري زد اما با اين وجود به هر حال از بعد عملياتي و فني تضمين اين قيمتها اتفاق مهمي براي بازار است.
عليرضا سادات ميگويد سابقه تاريخي انتشار اوراق تبعي از سوي صندوقهاي تثبيت توسعه يا سهامداران عمده نشان ميدهد كه هر بار اين اتفاق افتاده با فاصله بسيار كم بازار به نقطه برگشت و تعادل رسيده و واكنش مثبتي را نشان داده است. سازمان بورس نيز با علم به اين موضوع نسبت به انتشار اين اوراق اقدام كرده است
وي افزود: سابقه تاريخي انتشار اوراق تبعي از سوي صندوقهاي تثبيت توسعه يا سهامداران عمده نشان ميدهد كه هر بار اين اتفاق افتاده با فاصله بسيار كم بازار به نقطه برگشت و تعادل رسيده و واكنش مثبتي را نشان داده است. سازمان بورس نيز با علم به اين موضوع نسبت به انتشار اين اوراق اقدام كرده است. چرا كه اين ماجرا ميتواند از بعد رواني آثار بسيار مثبت و متفاوتي در بازار داشته باشد. اگر اتفاق عجيبي رخ ندهد بار ديگر انتشار اين اوراق شناسايي نقطه كف بازار و نقطه بدون ريسك و كم ريسك بازار خواهد بود. اين براي حقوقيها و صندوقهاي بازار نكته مهمي است. از همين روست كه فضاي فعلي بازار بعد از اين خبرها و اين اتفاقات و انتشار اين اوراق ميتواند فضاي كم ريسكتر و قابل پذيرشتري براي همه باشد. بنابراين در فضاي منفي كنوني انتشار اوراق تبعي ميتواند جزو اتفاقات خوب و مثبت باشد. اين كارشناس بازار مالي تصريح كرد: انتشار اين اوراق تبعي يكي ديگر از نشانههاي به وقت چرخش است كه در حال رخ دادن است و ميتواند فضاي روزهاي آتي بازار را تحت تاثير خود قرار دهد. انتشار اين اوراق تبعي از نظر عملياتي نه خيلي خاص و ويژه اما از بعد رواني آثار قوي در بازار دارد و از آن به عنوان يكي از كارهاي خوب سازمان بورس ميتوان ياد كرد. البته معتقديم اين يكي از كارهايي است كه سازمان در حال حاضر براي نجات بازار از شرايط منفي قبل انجام ميدهد.
تغيير سبد سرمايهگذاري در سهام
يكي ديگر از سيگنالهاي مثبت براي معاملات بورس اين است كه در حالي نزديك شدن به فصل مجامع هستيم. سهمهاي زيادي در مجامع پيش رو بين ۱۰ تا ۱۵ درصد بازده نقدي خواهد داشت و عملا ۱۰ تا ۱۵ درصد از قيمت امروز آنها بعد از زمان كوتاهي از مجمع، بازپرداخت خواهد شد. بخشي از اين نمادها، رشد سودآوري ۵۰ درصد و بالاتر در سال مالي آتي دارند. به نظر ميرسد در هفتههاي پيش رو اينگونه نمادها مورد توجه بازار باشند و حتي بتوانند ۲۰ درصد و بيشتر رشد قيمت تجربه كنند. اگر به هر دليلي رونق به بورس برگردد، نمادهاي مذكور ميتوانند از شاخص كل بازده به مراتب بهتري بدهند. توصيه ميشود بخشي از سبد سرمايهگذاري در سهام را با اين رويكرد بسته شود.
حسن كاظمزاده معتقد است كه روزهاي اخير تنگناي نقدينگي به اوج خودش رسيده است. اوراق دولتي، جذب سپرده، تامين مالي خصوصي، جذب منابع براي صندوقهاي درآمد ثابت و هر نوع تامين مالي با بالاترين نرخها در حال انجام است. بخش ديگري از سرمايهگذاران كه گزينههاي درآمد ثابت را ترجيح ميدهند. حسن كاظمزاده، تحليلگر بازار سرمايه گفت: بورس در وضعيت ركودي و منفي قرار دارد و در چند هفته اخير نيز اكثر سهام افت قيمت داشتند. اساسا بورس در شرايطي است كه اول منفي ميشود و بعد بهانه پيدا ميكند. هرچند در چند وقت اخير افزايش سرمايه نمادهاي خودرويي يا انتشار برخي گزارشهاي خاص از سوي ناشرين و هماهنگ كردن حقوقيها براي كمك به بازار اتفاق افتاده است. اين مساله بايد به عدم عرضههاي جدي در بورس ختم ميشد، اما تاكنون اين اتفاق نيفتاده، البته يكي از ركنها و مهمترين اتفاقات فعلي براي كمك به بازار نقش حقوقيهاست. وي افزود: روزهاي اخير تنگناي نقدينگي به اوج خودش رسيده است. اوراق دولتي، جذب سپرده، تامين مالي خصوصي، جذب منابع براي صندوقهاي درآمد ثابت و هر نوع تامين مالي با بالاترين نرخها در حال انجام است. بخش ديگري از سرمايهگذاران كه گزينههاي درآمد ثابت را ترجيح ميدهند، در حال حاضر به كف نرخ درصد ۳۴ تا ۳۵ درصد رسيدهاند. بالاترين نرخهاي رسمي بهره نيز به وقوع پيوست تا همهچيزش حكايت از اين داشته باشد كه بورس فعلا از اولويت دولت خارج شده است. كاظمزاده تصريح كرد: نمادهاي كوچك و متوسط كه از دي ماه تا الان اصلاح قابل توجهي داشتند و همچنين وضعيت بنيادي آنها مطلوب است، بيشتر مورد توجه قرار گرفتند. البته با توجه به عدم رشد قيمت پاياني اكثر سهمهاي مثبت، شاخص هم وزن از شاخص كل كمتر رشد كرد ولي اگر پايان معاملات را مدنظر قرار دهيم، بيشتر نمادها در محدوده مثبت بسته شدند كه نشانهاي از برگشت سهام كوچك و متوسط است. البته به خاطر صف فروشها، كماكان ارزش فروش روي تابلو از ارزش خريد بيشتر بود.
در چند روز گذشته نوسانهاي شديدي در بازارهاي مالي تجربه شده است كه عمده آنها به دليل سياستهاي داخلي و بينالمللي ترامپ است. تقريبا هيچ دارايي نيست كه نفس راحتي بكشد. وضع و تعليق تعرفهها، پيگيريهاي مذاكرات صلح اوكراين و موارد ديگر مدام ذهنيت سرمايهگذاران را تحت تاثير قرار ميدهد.