شناسايي الگوی حوادث  و پيشگيري به صورت هوشمند
دكتر طباطبايي از تاثيرات هوش تجاري بر بهبود مديريت شهري می‌گوید

شناسايي الگوی حوادث و پيشگيري به صورت هوشمند

۱۴۰۴/۰۱/۲۰ - ۰۲:۱۷:۳۷
|
کد خبر: ۳۳۹۲۴۹

هوش تجاري نقش مهمي در مديريت بحران‌هاي شهري مانند سيل، زلزله، آلودگي هوا و آتش‌سوزي‌ها ايفا مي‌كند. شهرداري‌ها مي‌توانند با استفاده از BI الگوهاي وقوع حوادث را شناسايي كرده و برنامه‌هاي پيشگيري تدوين كنند.

هوش تجاري نقش مهمي در مديريت بحران‌هاي شهري مانند سيل، زلزله، آلودگي هوا و آتش‌سوزي‌ها ايفا مي‌كند. شهرداري‌ها مي‌توانند با استفاده از BI الگوهاي وقوع حوادث را شناسايي كرده و برنامه‌هاي پيشگيري تدوين كنند. منابع امدادي و امكانات اضطراري را به‌صورت هوشمند توزيع كنند. شايد به همين دليل باشد كه رشد ۴۰ ميليارد دلاري بازار هوش تجاري تا ۲۰۲۶، مديران شهري را بين «تحول ديجيتال يا ورشكستگي» قرار داده است. تجربه لندن نشان مي‌دهد كه BI زمان تصميم‌گيري مالي را ۳۰ درصد كاهش و جذب سرمايه را ۴۰ درصد افزايش مي‌دهد. در عصر ديجيتال، شهرها به عنوان مراكز اصلي رشد اقتصادي و اجتماعي، نيازمند توسعه زيرساخت‌ها و اجراي پروژه‌هاي شهري هستند. تأمين مالي اين پروژه‌ها همواره يكي از چالش‌هاي اساسي مديران شهري بوده است. با اين حال، ظهور فناوري‌هاي نوين، از جمله هوش تجاري (Business Intelligence)، تحولات چشمگيري در اين حوزه ايجاد كرده است. هوش تجاري با ارايه ابزارهاي تحليلي پيشرفته، امكان تصميم‌گيري دقيق‌تر و سريع‌تر را فراهم كرده و نقش كليدي در بهبود فرآيند تأمين مالي پروژه‌هاي شهري ايفا مي‌كند.

 

تحليل داده‌ها؛ قابليت مهم هوش تجاري

از سوي ديگر يكي از مهم‌ترين قابليت‌هاي هوش تجاري، تحليل داده‌هاي مالي و پيش‌بيني جريان نقدينگي است. با بهره‌گيري از اين فناوري، مديران شهري مي‌توانند نيازهاي مالي پروژه‌ها را با دقت بيشتري ارزيابي كرده و منابع موردنياز را به‌موقع تأمين كنند. همچنين، هوش تجاري با شناسايي الگوهاي مالي، به كاهش ريسك‌هاي مرتبط با تأمين مالي كمك مي‌كند. علاوه بر اين، هوش تجاري امكان مديريت بهينه منابع مالي را فراهم مي‌سازد. با استفاده از داشبوردهاي تعاملي و گزارش‌هاي لحظه‌اي، مديران مي‌توانند عملكرد مالي پروژه‌ها را به‌طور مستمر رصد كرده و در صورت نياز، اصلاحات لازم را اعمال كنند. اين امر نه‌تنها منجر به افزايش شفافيت مالي مي‌شود، بلكه اعتماد سرمايه‌گذاران و ذي‌نفعان را نيز جلب مي‌كند. همچنين، هوش تجاري به شهرداري‌ها و سازمان‌هاي مرتبط كمك مي‌كند تا با استفاده از داده‌هاي كلان، فرصت‌هاي جديد تأمين مالي را شناسايي كنند. اين فناوري، با تحليل رفتار سرمايه‌گذاران و روندهاي بازار، امكان جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خصوصي و مشاركت‌هاي عمومي-خصوصي (PPP) را افزايش مي‌دهد.

 

رشد 15 درصد استفاده از هوش تجاري  در مديريت شهري

براساس گزارش‌هاي موسسات تحقيقاتي جهاني بازار جهاني هوش تجاري تا سال 2026 به بيش از 40 ميليارد دلار خواهد رسيد. بخش قابل‌توجهي از اين رشد، به استفاده از BI در مديريت شهري و تأمين مالي پروژه‌هاي زيرساختي اختصاص دارد. پيش‌بيني‌ها نشان مي‌دهد كه به‌كارگيري هوش تجاري در بخش‌هاي عمومي، ازجمله مديريت شهري، سالانه بيش از 15درصد رشد خواهد داشت. همچنين، گزارش IDC نشان مي‌دهد كه تا سال 2025، بيش از 50 درصد از شهرهاي بزرگ جهان از فناوري‌هاي هوش تجاري براي مديريت مالي و تأمين منابع پروژه‌هاي شهري استفاده خواهند كرد. شهرهاي پيشرو مانند سنگاپور، بارسلونا، لندن و نيويورك از هوش تجاري براي تحليل داده‌هاي مالي، پيش‌بيني بودجه و جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خصوصي بهره مي‌برند. همچنين گزارش World Economic Forum تأكيد دارد كه شهرهايي كه از هوش تجاري براي تحليل داده‌هاي مالي بهره مي‌برند، تا 40 درصد بيشتر موفق به جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خصوصي براي پروژه‌هاي شهري شده‌اند. هوش تجاري به شهرها كمك مي‌كند تا فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري را شناسايي كرده و گزارش‌هاي دقيقي در اختيار سرمايه‌گذاران قرار دهند.

 

ابزار قدرتمند تحولات چشمگير حوزه مالي

به‌طور خلاصه، هوش تجاري به عنوان ابزاري قدرتمند، تحولات چشمگيري در حوزه تأمين مالي پروژه‌هاي شهري ايجاد كرده است. با بهره‌گيري از اين فناوري، شهرها مي‌توانند به‌صورت هوشمندانه‌تر و كارآمدتر به توسعه زيرساخت‌ها و بهبود كيفيت زندگي شهروندان بپردازند. در دنياي امروز، استفاده از هوش تجاري نه‌تنها يك انتخاب، بلكه ضرورتي اجتناب‌ناپذير براي مديريت شهري هوشمند است. هوش تجاري نقش مهمي در مديريت بحران‌هاي شهري مانند سيل، زلزله، آلودگي هوا و آتش‌سوزي‌ها ايفا مي‌كند. شهرداري‌ها مي‌توانند با استفاده از BI الگوهاي وقوع حوادث را شناسايي كرده و برنامه‌هاي پيشگيري تدوين كنند. منابع امدادي و امكانات اضطراري را به‌صورت هوشمند توزيع كنند.

 

نقش حياتي هوش تجاري  در تصميم‌‌گيري‌ها

دكتر سيد محسن طباطبايي مزد آبادي، دبيركل انجمن علمي اقتصاد شهري ايران با بررسي علمي و اشاره به روش‌هايي كه اين روزها اكثر شركت‌هاي تجاري، خدماتي، بهداشتي و درماني و‌... در سراسر دنيا براي بهبود روند تصميم‌گيري خود از آن استفاده مي‌كنند به تعادل مي‌گويد: در عصر جديد، هوش تجاري
(Business Intelligence) يا (BI) نقش حياتي در تصميم‌گيري‌هاي استراتژيك و عملياتي سازمان‌ها، شركت‌هاي تجاري و بازرگاني، سازمان‌هاي دولتي و عمومي، بهداشتي و درماني، آموزشي، شركت‌هاي فناوري اطلاعات و سازمان‌هاي وابسته به شهرداري و سرمايه‌گذاري شهري ايفا مي‌كند. او مي‌افزايد: بدون هوش تجاري، سازمان‌ها به داده‌هاي دقيق و تحليل‌هاي به‌موقع دسترسي نخواهند داشت. اين موضوع منجر به تصميم‌گيري‌هاي مبتني بر حدس و گمان يا اطلاعات ناقص مي‌شود كه مي‌تواند به اشتباهات استراتژيك و مالي بيانجامد. دبيركل انجمن علمي اقتصاد شهري ايران ادامه مي‌دهد: به عنوان مثال هوش تجاري به شهرداري‌ها و سازمان‌هاي مرتبط كمك مي‌كند تا با استفاده از داده‌هاي كلان فرصت‌هاي جديد تأمين مالي را شناسايي كنند. اين فناوري، با تحليل رفتار سرمايه‌گذاران و روندهاي بازار، امكان جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خصوصي و مشاركت‌هاي عمومي را افزايش مي‌دهد. در واقع شركت‌هايي كه از هوش تجاري استفاده نمي‌كنند، قادر به درك روندهاي بازار، نيازهاي مشتريان و رفتار رقبا نخواهند بود. اين امر باعث مي‌شود آنها در مقايسه با رقباي خود كه از ابزارهاي BI استفاده مي‌كنند، عقب بمانند. دكتر طباطبايي اظهار مي‌دارد: بدون هوش تجاري يا BI، سازمان‌ها قادر به بهينه‌سازي عمليات خود نخواهند بود و ممكن است منابع خود را به‌طور ناكارآمد تخصيص دهند. در مساله‌اي مانند سرمايه‌گذاري شهري و بهبود عملكرد شهرداري و سازمان‌هاي وابسته به آن مي‌توان با هوش تجاري به موفقيت‌هاي بزرگي در اين زمينه دست پيدا كرد ضمن اينكه اين ابزار به مديران شهري كمك مي‌كند تا نيازهاي مردم را براساس اولويت شناسايي كرده و به بهبود عملكرد خود اقدام كنند.

 

گزارش‌دهي دقيق و شفاف

او مي‌افزايد: تحقيقات جهاني نشان داده در اكثر شهرهايي كه براي تحليل داده‌هاي خود از هوش تجاري استفاده مي‌كنند حداقل 40 درصد بيشتر از ديگر شهرها در جذب سرمايه‌هاي بخش خصوصي موفق عمل كرده‌اند. همين يك آمار مي‌تواند به وضوح ضرورت استفاده ابزاري از هوش تجاري را در تمامي شركت‌ها، سازمان‌ها و‌... توجيه كند. طباطبايي ادامه مي‌دهد: در واقع هوش تجاري به سازمان‌ها كمك مي‌كند تا رفتار و نيازهاي مشتريان را بهتر درك كنند. بدون آن، سازمان‌ها ممكن است نتوانند خدمات و محصولاتي متناسب با انتظارات مشتريان ارايه دهند كه اين موضوع به كاهش رضايت و وفاداري مشتريان منجر مي‌شود.هوش تجاري ابزارهايي براي گزارش‌دهي دقيق و شفاف فراهم مي‌كند. بدون آن، سازمان‌ها ممكن است در ارايه گزارش‌هاي دقيق و به‌موقع با مشكل مواجه شوند كه اين موضوع مي‌تواند بر تصميم‌گيري‌هاي مديريتي تأثير منفي بگذارد.

 

نبود هوش تجاري امكان تخلفات را افزايش مي‌دهد

اين كارشناس شهري مي‌افزايد: اگر هوش تجاري در سازمان‌ها وجود نداشته باشد، احتمال وقوع تخلفات مالي به دليل فقدان نظارت، تحليل و شفافيت افزايش مي‌يابد. برخي از تخلفات مالي رايج كه ممكن است در چنين شرايطي رخ دهد. ‌بدون سيستم‌هاي نظارتي قوي، كاركنان يا مديران ممكن است از منابع مالي سازمان براي مقاصد شخصي سوءاستفاده كنند. دبيركل انجمن علمي اقتصاد شهري ايران با اشاره به فوايد متعددي كه هوش تجاري مي‌تواند در جذب سرمايه‌گذاري خارجي داشته باشد، مي‌گويد: هوش تجاري با ارايه داده‌هاي دقيق، تحليل‌هاي پيشرفته و گزارش‌هاي شفاف، به سازمان‌ها كمك مي‌كند تا از وقوع تخلفات جلوگيري كند و عدم استفاده از هوش تجاري (BI) در سازمان‌ها و شهرداري‌ها مي‌تواند تهديدهاي جدي در جذب سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي ايجاد كند. او مي‌افزايد: سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي به داده‌هاي دقيق و شفاف براي تصميم‌گيري نياز دارند. بدون هوش تجاري، سازمان‌ها قادر به ارايه گزارش‌هاي دقيق و به‌موقع نخواهند بود. اين عدم شفافيت مي‌تواند باعث كاهش اعتماد سرمايه‌گذاران شود. طباطبايي ادامه مي‌دهد: نبايد فراموش كنيم سرمايه‌گذاران خارجي اغلب به دنبال سازمان‌هايي هستند كه از استانداردهاي بين‌المللي پيروي مي‌كنند. عدم استفاده از هوش تجاري مي‌تواند نشان‌دهنده عدم تطابق با اين استانداردها باشد. اين موضوع مي‌تواند مانع جذب سرمايه‌گذاري خارجي شود. بدون هوش تجاري، سازمان‌ها ممكن است نتوانند منابع خود را به‌طور بهينه مديريت كنند. اين موضوع باعث افزايش هزينه‌ها و كاهش سودآوري مي‌شود.

 

اعتمادسازي براي جذب سرمايه‌هاي  داخلي و خارجي

او مي‌گويد: عدم استفاده از هوش تجاري مي‌تواند سازمان‌ها و شهرداري‌ها را با چالش‌هاي جدي در جذب سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي مواجه كند. براي جلب اعتماد سرمايه‌گذاران، بهبود تصميم‌گيري و افزايش رقابت‌پذيري، استفاده از ابزارهاي هوش تجاري ضروري است. دبيركل انجمن علمي اقتصاد شهري ايران مي‌افزايد: مي‌توان گفت كه اكثر كشورهاي توسعه‌يافته و در حال توسعه به‌طور گسترده‌اي از فناوري هوش تجاري استفاده مي‌كنند. هوش تجاري به عنوان يك ابزار كليدي براي تحليل داده‌ها و تصميم‌گيري‌هاي استراتژيك در سازمان‌ها و دولت‌ها شناخته مي‌شود. او اظهار مي‌دارد: به‌طور كلي، شهرهايي كه از ابزارهاي تحليلي مانند هوش تجاري استفاده مي‌كنند، بهتر مي‌توانند داده‌هاي مالي را تحليل كرده، تصميمات آگاهانه‌تري بگيرند و گزارش‌هاي دقيق‌تري به سرمايه‌گذاران ارايه دهند. اين امر مي‌تواند اعتماد سرمايه‌گذاران را افزايش داده و احتمال جذب سرمايه‌گذاري را بالا ببرد. برعكس، شهرهايي كه از اين ابزارها استفاده نمي‌كنند، ممكن است در ارايه تحليل‌هاي دقيق و شفاف با مشكل مواجه شوند و در نتيجه نتوانند سرمايه‌گذاران را به اندازه كافي متقاعد كنند.در نهايت، استفاده از هوش تجاري مي‌تواند يك مزيت رقابتي مهم براي شهرها باشد، اما عدم استفاده از آن لزوماً به معناي شكست در جذب سرمايه‌گذاري نيست. عوامل ديگري مانند شفافيت، ثبات سياسي و اقتصادي، و كيفيت پروژه‌ها نيز نقش مهمي ايفا مي‌كنند.