بورس هراسي

۱۴۰۴/۰۱/۲۱ - ۰۰:۲۷:۵۱
|
کد خبر: ۳۳۹۳۲۸

در پي بحران‌هاي منطقه‌اي و جهاني كه طي سال‌هاي اخير شدت بيشتري يافته، بازارهاي اقتصادي با چالش‌هاي جدي مواجه شده‌اند. افزايش انتظارات تورمي و تشديد ريسك‌هاي سيستماتيك باعث تغيير جهت سرمايه‌ها به سوي بازارهاي غيرمولد همچون طلا و ارز شده است.

بهمن فلاح

در پي بحران‌هاي منطقه‌اي و جهاني كه طي سال‌هاي اخير شدت بيشتري يافته، بازارهاي اقتصادي با چالش‌هاي جدي مواجه شده‌اند. افزايش انتظارات تورمي و تشديد ريسك‌هاي سيستماتيك باعث تغيير جهت سرمايه‌ها به سوي بازارهاي غيرمولد همچون طلا و ارز شده است. اين وضعيت نه‌تنها موجب كاهش سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي مولد اقتصادي، مانند صنعت و توليد، شده بلكه زمينه‌ساز ركود در بازارهاي سرمايه‌گذاري طولاني‌مدت نيز بوده است. اما با شكل‌گيري مذاكرات مثبت در عرصه سياسي و اقتصادي و كاهش اين ريسك‌ها، مي‌توان اميد داشت كه انتظارات تورمي نيز روند نزولي پيدا كند. در نتيجه، سرمايه‌ها امكان تغيير مسير به سمت بازارهاي مولد و بلندمدت، نظير بورس، خواهند داشت. 

تغيير در انتظارات سرمايه‌گذاران و كاهش فشارهاي ناشي از بحران‌هاي مالي و سياسي مي‌تواند نقش مهمي در بازتعريف شرايط اقتصادي ايفا كند. كاهش ريسك‌هاي سيستماتيك نه‌تنها به تثبيت وضعيت اقتصادي داخلي كمك خواهد كرد، بلكه زمينه را براي جذب سرمايه‌هاي داخلي و خارجي فراهم مي‌كند. ورود سرمايه‌هاي جديد و هدايت منابع مالي به سوي بازارهاي مولد، مي‌تواند به ايجاد رونق اقتصادي و رشد پايدار در كشور منجر شود. اين موضوع اهميت سرمايه‌گذاري صحيح در بخش‌هاي مولد و تقويت زيرساخت‌هاي اقتصادي را بيش از پيش نمايان مي‌سازد. بازار سرمايه به عنوان يكي از مهم‌ترين اركان اقتصادي هر كشور، مي‌تواند در اين شرايط نقشي تعيين‌كننده براي رشد اقتصادي ايفا كند. با اين حال، بازگشت اعتماد عمومي به بازار سرمايه و جذب سرمايه‌گذاران به اين حوزه نيازمند اقدامات چندجانبه و مستمر است. متأسفانه طي چهار سال گذشته، بازار سرمايه در ايران با چالش‌هاي جدي مواجه بوده و بخشي از اين مشكلات به بي‌اعتمادي سرمايه‌گذاران نسبت به عملكرد بازار بازمي‌گردد. ظهور پديده‌اي موسوم به «بورس‌هراسي» در ميان سرمايه‌گذاران به دليل زيان‌هاي هنگفت برخي از آنها در سال‌هاي گذشته، باعث شده تا اعتماد به اين بازار كاهش يافته و سرمايه‌ها به سمت گزينه‌هاي كم‌ريسك‌تر مانند ارز، سكه يا حتي سپرده‌هاي بانكي حركت كنند. بازگشت اعتماد به بازار سرمايه نيازمند تغييرات ساختاري و مديريتي است. اصلاح زيرساخت‌ها، بهبود فرآيندها و شفافيت در عملكرد مديران سازمان بورس از جمله عواملي هستند كه مي‌توانند به احياي بازار سرمايه كمك كنند. تقويت نظارت‌ها و كاهش دخالت‌هاي غيرضروري، مديريت صحيح قيمت‌گذاري‌ها و ارايه اطلاعات دقيق به سرمايه‌گذاران مي‌تواند زمينه را براي ايجاد اعتماد مجدد فراهم سازد. لازم است با ايجاد شفافيت بيشتر، سرمايه‌گذاران از وضعيت واقعي بازار آگاه شده و انگيزه لازم را براي ورود به بازار سرمايه پيدا كنند. از سوي ديگر، براي ايجاد رونق پايدار در بازار سرمايه، بايد فرهنگ‌سازي مناسبي صورت گيرد. بسياري از سرمايه‌گذاران، به‌ويژه افرادي كه تازه‌وارد هستند، از اصول سرمايه‌گذاري آگاهي كافي ندارند و گاهي اوقات به دليل انتظارات غيرواقع‌بينانه يا عدم دانش كافي، تصميماتي پرريسك مي‌گيرند كه به زيان آنها منجر مي‌شود. برگزاري دوره‌هاي آموزشي، ارايه مشاوره‌هاي تخصصي و دسترسي سرمايه‌گذاران به ابزارهاي تحليل و اطلاعات دقيق، مي‌تواند به بهبود تصميم‌گيري‌هاي آنها كمك كند. با اين رويكرد، بازار نه‌تنها شاهد افزايش حجم و ارزش معاملات خواهد بود، بلكه سرمايه‌گذاري‌ها به سوي اهداف مولد و طولاني‌مدت هدايت خواهند شد.

شرايط فعلي بازار سرمايه نيز نشان‌دهنده ظرفيت‌هاي بالقوه‌اي است كه مي‌توانند در صورت اتخاذ تدابير لازم، به شكوفايي و رونق اقتصادي منجر شوند. در حال حاضر، بسياري از سهم‌ها و دارايي‌هاي موجود در بازار سرمايه از نظر ارزش‌گذاري در موقعيت بسيار ارزنده‌اي قرار دارند. اين شرايط مي‌تواند فرصتي مناسب براي جذب سرمايه و ورود نقدينگي به بازار باشد. با اين وجود، تحقق اين امر نيازمند مديريت صحيح و برنامه‌ريزي استراتژيك است. مديران سازمان بورس بايد به‌طور مداوم براي بهبود زيرساخت‌ها و فرآيندها تلاش كنند و با ايجاد اعتماد، سرمايه‌گذاران را به سمت بازار سرمايه هدايت نمايند. علاوه بر اقدامات داخلي، شرايط بين‌المللي نيز نقش مهمي در احياي بازار سرمايه ايفا مي‌كند. مذاكرات مثبت سياسي، كاهش تنش‌هاي منطقه‌اي و جهاني و همچنين بهبود روابط با كشورهاي ديگر مي‌تواند تأثير قابل توجهي بر افزايش سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي و بازگشت اعتماد به اقتصاد داخلي داشته باشد. ورود سرمايه‌هاي خارجي نه‌تنها موجب افزايش نقدينگي در بازار مي‌شود، بلكه انتقال فناوري و تجربيات مديريتي از كشورهاي توسعه‌يافته را به همراه خواهد داشت. اين عوامل در نهايت به تقويت زيرساخت‌هاي اقتصادي كشور و رشد پايدار در بازار سرمايه كمك مي‌كنند.  در مجموع، احياي بازار سرمايه و دستيابي به رونق اقتصادي يك فرآيند چندمرحله‌اي و زمان‌بر است. هرچند كه شرايط فعلي نشان‌دهنده اميدواري‌هايي براي تغيير وضعيت و بهبود عملكرد بازار است، اما اين تغييرات نيازمند اجراي همزمان سياست‌هاي مناسب در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، سياسي و مديريتي است. اعتماد دوباره به بازار سرمايه با ايجاد شفافيت، اصلاح زيرساخت‌ها و حمايت از سرمايه‌گذاران ممكن است و در بلندمدت مي‌تواند به تثبيت جايگاه بازار سرمايه به عنوان موتور اصلي رشد اقتصادي كشور منجر شود. شرايط ارزنده بازار سرمايه در حال حاضر فرصتي براي جذب سرمايه و رونق پايدار فراهم كرده كه مي‌تواند زمينه‌ساز شكوفايي اقتصادي باشد. با اين حال، تحقق اين اهداف تنها با هم‌افزايي بين مديران، سرمايه‌گذاران و بخش خصوصي امكان‌پذير است و نيازمند تلاش مستمر و برنامه‌ريزي هوشمندانه خواهد بود.