امسال امكان تامين يك‌سوم تقاضاي برق را نخواهيم داشت

۱۴۰۴/۰۱/۲۱ - ۰۰:۳۷:۰۹
|
کد خبر: ۳۳۹۳۳۵

استاد دانشگاه صنعتي‌شريف گفت: ناترازي برق در تابستان حداقل بين ۲۲ تا ۲۴ هزار مگاوات خواهد بود و اگر ۶۵ هزار مگاوات ظرفيت توليد داشته باشيم يعني نمي‌توانيم بيش از يك‌سوم تقاضاي برق كشور را پاسخگو باشيم.

استاد دانشگاه صنعتي‌شريف گفت: ناترازي برق در تابستان حداقل بين ۲۲ تا ۲۴ هزار مگاوات خواهد بود و اگر ۶۵ هزار مگاوات ظرفيت توليد داشته باشيم يعني نمي‌توانيم بيش از يك‌سوم تقاضاي برق كشور را پاسخگو باشيم. سيدهاشم اورعي در گفت‌وگو با ايلنا، درباره اوضاع ناترازي برق در فصل تابستان اظهار داشت: اكنون طبق آخرين اطلاعات از شرايط توليد برق نيروگاهي؛ ما امسال تنها امكان استفاده از يك‌سوم ظرفيت نيروگاه‌هاي برقابي را داريم، تعميرات به تاخير افتاده، ۸ هزار مگاوات از ظرفيت نيروگاهي به دليل عمر بالايي كه دارند، در تعميرات بسر مي‌برند و فعلا شرايط براي استفاده از نيروگاه اتمي بوشهر هم فراهم نيست؛ اين اوضاع با برنامه ۱۴ مگاپروژه تامين برق و اينكه در سال ۱۴۰۵ ناترازي برق نداريم، در تناقض است.

وي افزود: در حال حاضر، در اواسط فروردين كه از نظر توليد و مصرف برق بهترين زمان است يعني نه هوا سرد است كه كمبود گاز براي توليد برق داشته باشيم و نه هوا به قدري گرم شده كه مجبور باشيم از وسايل سرمايشي استفاده كنيم اما با اين شرايط برنامه محدوديت و قطعي برق شروع شده به عبارت ديگر در نيمه فرودين نه تنها برق به اندازه نياز مردم نداريم و بلكه امكان اطلاع‌رساني به‌موقع خاموشي را هم نداريم.

استاد دانشگاه صنعتي‌شريف با بيان اينكه روز بروز با گرماي هوا ميزان تقاضاي برق افزايش پيدا مي‌كند، گفت: اكنون ميزان تقاضا نسبت به مدت مشابه سال قبل بيش از ۶ درصد افزايش يافته اما نه تنها ۶ درصد افزايش توليد نداشته‌ايم بلكه اوضاع بدتر از پارسال هم شده است. وي بيان داشت: ميزان توليد برق در سال گذشته ۶۲ هزار و ۴۰۰ مگاوات بوده است و اگر همه‌چيز ايده‌آل باشد و در بهترين حالت اين رقم به ۶۵ هزار مگاوات مي‌رسد و اين در حالي است كه به گفته وزير نيرو امسال ۸۵ هزار مگاوات تقاضا خواهيم داشت كه ۶ درصد افزايش تقاضا را پاسخ نمي‌دهد به عبارت ديگر هر روز و هر ساعت در بخش برق عقب مي‌مانيم.

اورعي تصريح كرد: در حوزه تجديدپذير نيز عنوان شده كه تا پيك ۱۴۰۴؛ ۳۵۰۰ مگاوات ظرفيت جديد تجديدپذير اجرا مي‌شود اما شاهديم كه در ۵ ماه ابتداي ۱۴۰۳؛ متوسط ماهانه فقط ۴۶ مگاوات و در ۷ ماهه دوم ماهانه ۵۷ مگاوات اضافه شده است.

به گفته وي؛ ناترازي برق در تابستان حداقل بين ۲۲ تا ۲۴ هزار مگاوات خواهد بود و اگر ۶۵ هزار مگاوات ظرفيت توليد داشته باشيم يعني نمي‌توانيم بيش از يك‌سوم تقاضاي برق كشور را پاسخگو باشيم.

اين كارشناس ارشد حوزه انرژي با بيان اينكه تحريم و نبود سرمايه و فناوري معلول و مشكل اصلي برق مديريت ناصحيح و دولتي است، گفت: اگر مذاكرات به نتيجه مثبت هم ختم شود قطعا براي سال جاري شرايط برق بهبود پيدا نمي‌كند، امور مربوط به احداث نيروگاه و حل مشكل صنعت برق ذاتا زمانبر است شايد در سال آينده بتوانيم از بدتر شدن وضعيت برق كشور جلوگيري كنيم.

وي خاطرنشان كرد: سال‌ها مسير برق اشتباه بوده و با حل مشكل تحريم و رسيدن به توافق نهايي مشكل اين صنعت يك‌شبه قابل حل نيست، اگر تفاهم ايجاد شود نه امسال و سال بعد؛ در سال‌هاي آتي مي‌توان اميدوار بود كه وضع حداقل كمتر بدتر شود.

اورعي يادآور شد: نبايد انتظار داشته باشيم بعد از توافق به سرعت تزريق سرمايه صورت گيرد، سرمايه ترسو است، ضمن اينكه اگر مسير باز شود مهم‌ترين اقدام ما بايد اين باشد كه قوانين و مقررات بخش برق را حل كنيم، بايد از اين صنعت دولت‌زدايي شود، ابتدا بايد دست دولت از برق كوتاه شود، دولت نبايد بنگاه‌داري كند، به عبارت ديگر ضمن اينكه تحريم به حل مشكل صنعت برق كمك مي‌كند نگاه و روش مديريتي هم بايد اصلاح شود، اگر همچنان صنعت برق دولتي باشد راندمان سرمايه‌گذاري پايين خواهد بود، بنابراين ما بايد در مدل صنعت برق بازنگري كنيم و وقتي تحريم برداشته شد و بلافاصله استفاده لازم را داشته باشيم.