تمايل طالبان به جايگزيني چابهار با كراچي

۱۴۰۴/۰۱/۲۱ - ۰۱:۲۷:۱۹
|
کد خبر: ۳۳۹۳۷۵

عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و افغانستان گفت: بانك مركزي ايران بر استفاده از ريال آفشور در تجارت با افغانستان تاكيد دارد اما مشكل اينجاست كه تاجران افغانستاني به دليل ديدگاه سنتي و مذهبي استفاده از پول نقد را به مبادلات بانكي ترجيح مي‌دهند و امور بانكي را شرعي نمي‌دانند.

عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و افغانستان گفت: بانك مركزي ايران بر استفاده از ريال آفشور در تجارت با افغانستان تاكيد دارد اما مشكل اينجاست كه تاجران افغانستاني به دليل ديدگاه سنتي و مذهبي استفاده از پول نقد را به مبادلات بانكي ترجيح مي‌دهند و امور بانكي را شرعي نمي‌دانند. حسين محمديان، عضو هيات رييسه اتاق مشترك بازرگاني ايران و افغانستان در گفت‌وگو با خبرنگار ايلنا درباره كم‌وكيف مبادلات مالي ميان دو كشور گفت: اواخر سال گذشته نخستين سفر رسمي مقامات دولت چهاردهم ايران با طالبان صورت گرفت، در اين سفر كه آقاي عراقچي وزير امور خارجه هم حضور داشتند، طرف افغانستاني اصرار زيادي بر افزايش سطح مبادلات تجاري داشت و اين اصرار از آنجا ناشي مي‌شود كه توزان تجاري بين دو كشور برقرار نيست و واردات ايران از افغانستان به ميزان چشمگيري از صادرات ايران به افغانستان كمتر است. وي ادامه داد: آخرين آمار به دست آمده از تجارت دو كشور مربوط به ۱۱ ماهه ۱۴۰۳ است نشان مي‌دهد در برابر صادرات ۲ ميلياردي دلاري ايران به اين كشور ارزش واردات ايران به ۱۰۰ ميليون دلار هم نرسيده است.

ضمن اينكه با تنش‌هاي پيش آمده ميان پاكستان و افغانستان، طالبان تمايل دارد بازاري كه در پاكستان از دست داده را در ايران به دست آورد و در همين راستا چابهار را جايگزين كراچي كند.  وي افزود: صادرات ۲ ميليارد دلاري يادشده به افغانستان در حالي حاصل شده كه در كل سال ۱۴۰۲ ارزش صادرات ايران به اين مقصد يك ميليارد و ۶۸۰ ميليون دلار بود، در نتيجه صادرات ايران در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ افزايشي خواهد بود، در حال حاضر ۲درصد از كل صادرات غيرنفتي ايران به افغانستان اختصاص دارد و نيمي از صادرات ايران به افغانستان از مبدا استان خراسان صورت مي‌گيرد و خراساني‌ها مبادلات تجاري خود را با اين كشور به واسطه ريال ايراني انجام مي‌دهند و حتي در هرات مشاهده مي‌شود كه نيمي از مردم اين منطقه با ريال ايراني معامله مي‌كنند و بسياري از افغان‌هايي كه در ايران مجاز به كار هستند كارت بانكي ايراني در اختيار دارند. محمديان خاطرنشان كرد: در همين راستا در كميسيون اقتصادي مجلس هم موضوع صادرات ريالي به افغانستان مطرح است و كليات اين موضوع در بانك مركزي ايران پذيرفته شده اما در نحوه اجراي آن هنوز توافق حاصل نشده و اين موضوع محل بحث است.