جذابيت نفت براي سرمايه‌گذاري حتي در شرايط تحريم

۱۴۰۴/۰۱/۲۳ - ۰۰:۳۲:۳۰
|
کد خبر: ۳۳۹۴۶۳

سرمايه‌گذاري خارجي در پروژه‌هاي مختلف نفتي با وجود تحريم‌ها در جريان است به‌طوري كه براي سرمايه‌گذاري حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار جهت افزايش توليد نفت و گاز برنامه‌ريزي شده است.

سرمايه‌گذاري خارجي در پروژه‌هاي مختلف نفتي با وجود تحريم‌ها در جريان است به‌طوري كه براي سرمايه‌گذاري حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار جهت افزايش توليد نفت و گاز برنامه‌ريزي شده است. به گزارش مهر، سرمايه‌گذاري خارجي در پروژه‌هاي مختلف نفتي موضوعي است كه با وجود تحريم‌ها در جريان است به گونه‌اي كه براي سرمايه‌گذاري حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار جهت افزايش توليد نفت و گاز برنامه‌ريزي صورت گرفته است. به عقيده كارشناسان اين حوزه ايران فرصت‌هاي بسيار مناسبي در صنعت نفت دارد به گونه‌اي كه هر كشوري كه با ما قرار دادي منعقد كند بازي دو سر برد براي طرفين است. اما مهم‌ترين مولفه هر سرمايه‌گذاري سودآوري و اطمينان خاطر از بازگشت سرمايه است و در صورتي كه كشور ما براي سرمايه‌گذاران سودآوري داشته باشد، مي‌توان به افزايش سرمايه‌گذاري خارجي در صنعت نفت اميدوار بود.

مهم‌ترين مولفه‌هاي سرمايه‌گذاري در هر عرصه‌اي را ابتدا بايد سودآوري سپس بازگشت سرمايه دانست با اين وجود به نظر مي‌رسد مردم بي‌رغبت به سرمايه‌گذاري‌هاي نفتي نيستند، روح‌الله كهن هوش نژاد كارشناس انرژي هم صحه بر اين موضوع مي‌گذارد و به مهر مي‌گويد ايران براي حفظ وضعيت فعلي صنعت نفت خود به سرمايه‌گذاري‌هاي مداوم نياز دارد. وي با اشاره به اينكه سرمايه‌گذاري‌هاي نفتي مي‌تواند براي مردم جذابيت‌هاي لازم را داشته باشد، اضافه كرد: در سال سرمايه‌گذاري براي توليد، ايجاد صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مختص پروژه‌هاي نفتي براي جذب سرمايه‌گذاران خرد مي‌تواند گزينه مناسبي براي جذب سرمايه به اين حوزه باشد. محسن قمصري، مدير اسبق امور بين‌الملل شركت ملي نفت هم همين نظر را دارد و معتقد است كه سرمايه‌گذاري در صنعت نفت براي مردم و سرمايه‌گذاران امري جذاب است. به گفته وي به نظر مي‌رسد با توجه به وضعيت خوبي كه پروژه‌هاي نفتي دارند مردم بي‌تمايل به سرمايه گذاري در صنعت نفت نيستند و بايد به آنها اطمينان خاطر دهيم كه سياست‌هاي پيش رو دايمي بوده و تغيير نمي‌كند. اما مدير اسبق امور بين‌الملل شركت ملي نفت ايران خاطرنشان كرد: با روش‌هايي نظير توزيع سهام، اوراق بورس و... اقدام به جذب سرمايه‌هاي خرد كنيم كه حجم كمي ندارد و امكان سرمايه‌گذاري در آن وجود دارد كه به مديريت كلان نياز دارد. البته بايد درنظر داشت متاسفانه پروژه‌هاي نفتي معمولا طولاني‌مدت هستند و دست‌كم به ۴ تا ۵ سال زمان نياز دارد به همين علت بايد بتوانيم اين اطمينان خاطر را به سرمايه‌گذار بدهيم كه با تغيير دولت‌ها سياست‌هاي جذب سرمايه تغيير نمي‌كند.

قمصري در خاتمه اضافه كرد: در صورتي كه مردم بخواهند در پروژه‌هاي عظيم نفتي مشاركت داشته باشند بايد به صورت سهام‌دار باشند ديگه درسته قطعا سهام دارشن يعني مردم به عنوان عوامل عضو نمي‌توانند كه مديريت پروژه را به عهده بگيرند به همين دليل بايد به صورت سهام‌داري در اين نوع پروژه‌هاي نفتي سهيم شوند البته بايد اين اطمينان را به سرمايه‌گذاران داد كه مديريت پروژه منابع مالي آنها را حفظ كرده و سودآوري‌شان تضمين مي‌شود كه كار دشوار و سختي هم نيست. كشورهاي غير‌غربي مي‌توانند سرمايه‌گذاران نفتي باشند؛ لغو تحريم‌ها جذب سرمايه را آسان‌تر مي‌كند. اما جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي چرا مهم است، چون با جذب سرمايه‌گذاري خارجي مي‌توان مسير ورود تكنولوژي‌هاي جديد در تمام عرصه توليد باز كرد كه موجب توسعه ميدان اقتصادي كشور مي‌شود كه متاسفانه تحريم‌هاي موجود سد راه سرمايه‌گذاري در كشور شده‌اند. البته كهن‌هوش‌نژاد نظر ديگري دارد و معتقد است تحريم‌ها نمي‌توانند مانع از سرمايه‌گذاري‌هاي داخلي و خارجي شوند.

به گفته وي در شرايط تحريم، ايران مي‌تواند با كشورهاي غير‌غربي مانند چين، عراق و ونزوئلا همكاري كند تا از طريق مبادلات تجاري و انرژي، منابع مالي را تامين كند.

وي با اشاره به اينكه لغو تحريم‌هاي موجود مي‌تواند راهگشاي جذب سرمايه خارجي باشد، خاطرنشان كرد: جذب سرمايه در شرايط تحريم چالش‌برانگيز است و نهايتا با بهبود شرايط سياسي و لغو تحريم‌ها، جذب سرمايه خارجي آسان‌تر خواهد شد. به گفته قمصري جذب سرمايه‌گذاري در صنعت نفت بيشتر مربوط به مسائل سياسي است اما به‌طور كلي براي اينكه بتوانيم توليد گاز و نفت كشور را مديريت، سطح توليد را حفظ و حتي ميزان توليد را افزايش دهيم به منابع متعدد با مقادير متناوب نيازمنديم كه متاسفانه ‌ براي مدتي از جذب سرمايه در صنعت نفت عقب افتاديم. كهن هوش نژاد ادامه داد: اگرچه آمار دقيقي در اين زمينه در دسترس نيست، اما سرمايه‌گذاري‌هاي سالانه براي نگهداري و تعميرات ضروري است. همچنين كشور به سرمايه‌گذاري براي جايگزيني تجهيزات فرسوده و به‌روزرساني فناوري نياز دارد تا از كاهش توليد جلوگيري كند. وي خاطرنشان كرد: براي سرمايه‌گذاري حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ ميليارد دلار جهت افزايش توليد نفت و گاز برنامه‌ريزي صورت گرفته است. از اين مبلغ، حدود ۵۰ ميليارد دلار براي افزايش توليد نفت به ۴.۶ ميليون بشكه در روز و حدود ۷۵ميليارد دلار براي افزايش توليد گاز به ۱.۳۵ ميليارد متر‌مكعب در روز اختصاص داده شده است.

كهن‌هوش نژاد خاطرنشان كرد: ايران از فاينانس چين براي توسعه صنعت نفت و گاز استفاده كرده است در گذشته، ايران فاينانس ۲۰ ميليارد دلاري از چين براي تامين مالي پروژه‌هاي نفتي دريافت كرده بود كه به نام سايناشور شناخته مي‌شد. قمصري هم بر همين عقيده است و با اشاره به اينكه با كشور چين مي‌توان تعاملات خوبي انجام داد، اضافه كرد: در تعاملات با چين مي‌توان به نتايج خوبي دست يافت زيرا چيني‌ها با توجه به نيازشان به انرژي به دنبال جذب منابع از خاور ميانه هستند و خاورميانه يكي از منابع بسيار نزديك به چين است و همان‌طور كه مشخص است كشور چين در بسياري از كشورهاي منطقه سرمايه‌گذاري كرده است و من فكر مي‌كنم كه اين آمادگي را دارند كه در ايران هم همين كار را انجام دهند.براساس اين گزارش، باوجود تحريم‌ها سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي و براي توسعه صنعت نفت امري لازم است، چراكه ما بايد سرمايه‌گذار فناوري‌هاي جديدي را وارد كنيم و از اين طريق به افزايش توليد و توسعه صنعت نفت چه در بالا دست و چه در پايين‌دست اميدوار بود.