آلودگي هوا و ترافيك خطر سكته مغزي را افزايش مي‌دهد

آلودگي هوا و ترافيك خطر سكته مغزي را افزايش مي‌دهد

۱۴۰۴/۰۱/۲۳ - ۰۱:۱۹:۵۶
|
کد خبر: ۳۳۹۴۹۸

سكته مغزي يكي از مهم‌ترين علل مرگ‌ومير در سراسر جهان است و تأثيرات عميقي بر زندگي افراد و خانواده‌ها دارد. پژوهشگران همواره به دنبال راهكارهايي براي كاهش خطر بروز اين عارضه هستند.

سكته مغزي يكي از مهم‌ترين علل مرگ‌ومير در سراسر جهان است و تأثيرات عميقي بر زندگي افراد و خانواده‌ها دارد. پژوهشگران همواره به دنبال راهكارهايي براي كاهش خطر بروز اين عارضه هستند. به گزارش تسنيم، در سال‌هاي اخير، نگاه‌ها به سوي عوامل بيروني مانند آلودگي هوا و آلودگي صوتي ناشي از ترافيك معطوف شده است؛ عواملي كه ممكن است به افزايش خطر سكته دامن بزنند. در يك پژوهش جديد، دكتر هويين نگوين تي خان و دكتر يورون د بونت از موسسه پزشكي محيطي دانشگاه كارولينسكا در سوئد، تأثير همزمان اين دو عامل را بر سلامت انسان بررسي كرده‌اند.

 

سكته مغزي؛ نتيجه اختلال

در جريان خون مغز

سكته زماني رخ مي‌دهد كه جريان خون به بخشي از مغز مختل مي‌شود. عواملي مانند افزايش سن، فشار خون بالا، سيگار كشيدن و سبك زندگي كم‌تحرك، از ريسك‌فاكتورهاي شناخته ‌شده‌اند. پيش‌تر ثابت شده بود كه ذرات معلق بسيار ريز (PM2.5) مي‌توانند وارد جريان خون شوند و به سيستم قلبي‌ ـ عروقي آسيب برسانند. در همين حال، صداي مداوم ترافيك نيز ممكن است تنش‌زا باشد يا كيفيت خواب را كاهش بدهد. به همين دليل، بررسي تأثير همزمان اين دو عامل اهميت ويژه‌اي دارد.

 

هرچه ذرات و صدا بيشتر

خطر سكته بيشتر

نتايج اين مطالعه نشان داد كه تنها افزايش 5 ميكروگرم بر مترمكعب در سطح PM2.5 مي‌تواند 9 درصد احتمال سكته مغزي را افزايش بدهد. همچنين، افزايش 11 دسي‌بل در صداي ترافيك با 6 درصد افزايش ريسك سكته همراه بوده است. اين آمار نشان مي‌دهد كه قرار گرفتن مكرر در معرض اين دو عامل، احتمال بروز سكته را به‌طور قابل توجهي بالا مي‌برد. در مناطقي كه صداي ترافيك بيشتر است، تأثير آلودگي هوا نيز شديدتر بوده است.

 

آثار تركيبي آلودگي و صدا بر سلامت

نويسندگان مقاله تأكيد كرده‌اند كه حتي مقادير متوسط اين آلودگي‌ها نيز مي‌تواند خطرناك باشد. به گفته آنها، اين يافته‌ها لزوم تدوين سياست‌هاي سختگيرانه‌تر در زمينه آلودگي هوا و كنترل سر و صدا را برجسته مي‌كند.

بسياري از مردم گمان مي‌كنند اگر سطح آلودگي در محدوده «مجاز» باشد، خطري آنها را تهديد نمي‌كند. اما داده‌ها نشان مي‌دهد كه چنين تصورات خوشبينانه‌اي ممكن است منجر به بي‌توجهي به خطرات واقعي شود.

 

نگاه جامع‌تر به سلامت شهروندان

پژوهشگران هشدار مي‌دهند كه زندگي در نزديكي بزرگراه‌ها يا مناطق صنعتي مي‌تواند خطر سكته را افزايش بدهد. آنها مي‌گويند كه صرفايك عامل محيطي در اين ميان موثر نيست، بلكه تركيب آلودگي صوتي و آلودگي هوا مي‌تواند علت افزايش نرخ بستري در برخي مناطق باشد. برنامه‌ريزي شهري، تغيير الگوي ترافيك، استفاده از انرژي‌هاي پاك‌تر، طراحي ساختمان‌هاي عايق صدا و ايجاد فضاهاي سبز، همگي راهكارهايي هستند كه مي‌توانند به كاهش اين تهديدات كمك كنند.

 

به سوي شهرهايي پاك‌تر و آرام‌تر

شهرهايي كه حمل‌ونقل عمومي كارآمد، مسيرهاي دوچرخه‌سواري ايمن و فضاهاي سبز فراوان دارند، سطح سلامت بهتري را براي ساكنان فراهم مي‌كنند. جداسازي مناطق مسكوني از خيابان‌هاي پرترافيك، استفاده از مصالح عايق صدا و كاهش تردد خودروها از جمله اقداماتي است كه مي‌تواند سطح آلودگي و صداي مزاحم را كاهش بدهد.

 

سياستگذاري براي كاهش خطر سكته

پژوهشگران قصد دارند در آينده بررسي كنند كه تغيير محل سكونت از مناطق آلوده‌تر به مناطقي با هواي پاك‌تر و صداي كمتر، چگونه بر سلامت قلب و عروق تأثير مي‌گذارد. اين ديدگاه تركيبي مي‌تواند به تدوين دستورالعمل‌هاي جديد در حوزه بهداشت عمومي كمك كند. اقدام همزمان براي كاهش آلودگي هوا و آلودگي صوتي، ممكن است نقشي اساسي در كاهش نرخ سكته مغزي داشته باشد و به شهروندان حس بهتري از كنترل بر سلامت خود ببخشد.

گامي به سوي آينده‌اي سالم‌تر

سياستگذاران شهري با چالش مهمي مواجه‌اند: چگونه مي‌توان رشد اقتصادي را با حفظ سلامت عمومي همزمان پيش برد؟ راه‌حل‌هايي مانند خودروهاي كم‌صدا، سوخت‌هاي پاك‌تر و فناوري‌هاي كاهش صدا، مي‌توانند تعادل مطلوبي ايجاد كنند. در سطح فردي نيز استفاده از پنجره‌هاي دوجداره، دستگاه‌هاي تصفيه هوا و زندگي در محله‌هاي آرام‌تر مي‌تواند از خطرات محيطي بكاهد.

 

آلودگي هوا خطرات آن براي سلامت

را جدي بگيريم

آلودگي هوا ديگر زمستان و تابستان نمي‌شناسد؛ وضعيت كلانشهرها روز به روز بدتر مي‌شود و اين در حالي است كه نه فقط سلامت مردم را به خطر مي‌اندازد، بلكه هزينه‌هاي بسياري بر نظام سلامت نيز تحميل مي‌كند و حتي بر ناباروري هم تاثير مي‌گذارد. آلودگي هوا در دهه‌هاي اخير تبديل به مشكلي اساسي براي سلامت افراد شده است. آثار آلودگي هوا حالا فقط سلامت مردم را تهديد نمي‌كند، بلكه علاوه بر كاهش كيفيت زندگي، منجر به افزايش هزينه‌هاي سلامت نيز مي‌شود. امروزه مي‌توان آلودگي هوا را در كنار مشكلات اقتصادي و ترافيك، بزرگ‌ترين مشكل زندگي در كلانشهرها و حتي شهرهاي كوچك محسوب كرد. مطالعات نشان مي‌دهند ارتباط معناداري ميان آلودگي هوا و مرگ‌ومير ناشي از بيماري‌هاي قلبي و تنفسي وجود دارد. از طرفي همين مطالعات مي‌گويند آلودگي هوا با افزايش تعداد بيماران و مراجعه به بيمارستان و اورژانس و تعطيلي مشاغل و مدارس هم مرتبط است.

 

آلودگي هوا چيست؟

آلودگي هوا عبارت است از انتشار يك يا چند آلاينده اعم از آلاينده‌هاي جامد، مايع، گاز، پرتوهاي يون ساز و غير يون ساز، بو و صدا در هواي آزاد، به صورت طبيعي يا انسان ساخت و به مقدار و مدتي كه كيفيت هوا را به گونه‌اي تغيير بدهد كه براي سلامت انسان و موجودات زنده، فرآيندهاي بوم شناختي يا آثار و ابنيه زيان‌آور بوده يا سبب از بين رفتن يا كاهش سطح رفاه عمومي شود.