اميدواري بورس در سايه سياست
«تعادل» عوامل اثرگذار بر بازار سهام را بررسي مي‌كند

اميدواري بورس در سايه سياست

۱۴۰۴/۰۱/۲۳ - ۲۳:۲۱:۴۷
|
کد خبر: ۳۳۹۵۸۸

بورس تهران همچنان با سيگنال مذاكرات حركت مي‌كند و در اولين روز كاري هفته، در روز آغاز معاملات در عمان بازار سهام سبزپوش شد. البته بررسي بازار نشان مي‌دهد كه در اين روز بيشتر شاخص‌ها مثبت شد و كليت بازار و قيمت تمام شده سهام تا حدودي منفي بود و معاملات روزهاي آتي نيز به‌طور كامل وابسته به خبر مذاكرات است.

بورس تهران همچنان با سيگنال مذاكرات حركت مي‌كند و در اولين روز كاري هفته، در روز آغاز معاملات در عمان بازار سهام سبزپوش شد. البته بررسي بازار نشان مي‌دهد كه در اين روز بيشتر شاخص‌ها مثبت شد و كليت بازار و قيمت تمام شده سهام تا حدودي منفي بود و معاملات روزهاي آتي نيز به‌طور كامل وابسته به خبر مذاكرات است.

بازار سرمايه قريب به پنج سال است كه روند اصلاحي دارد و اكنون مذاكرات و در آينده توافق به يك سيگنال مثبت براي بازار سهام تبديل است و به نوعي باعث شده كه چند روزي شاخص‌هاي بازار مثبت شود و از سوي ديگر سرمايه‌گذاران نسبت به بورس اميدوار شوند و به همين ترتيب آرام آرام اعتماد بورسي نيز افزايش يابد.

سيل اخبار سياسي باعث شده كه بازار سهام تا حدودي مثبت شود و اگر اين روند ادامه‌دار باشد بازار بيش از گذشته مثبت خواهد شد. از دوشنبه شب كه دونالد ترامپ، رييس‌جمهوري امريكا خبر مذاكره روز شنبه را داد قيمت دلار بازار آزاد حدود 7 پله كاهش پيدا كرده است و گام به گام به نرخ دلار توافقي و نيمايي نزديك مي‌شود. هرچه قيمت دلار بازار آزاد و توافقي به يكديگر نزديك شود بورس و به‌طور كلي اقتصاد كشور آرام آرام به آرامش خواهد رسيد و بازار سهام نيز روند مثبت و روبه بالا را تجربه خواهد كرد.

به جز داستان مذاكره روز شنبه خبري مربوط به گزينه وزارت اقتصاد منتشر شد كه به نظر مي‌رسد بازار سهام به اين موضوع واكنش مثبت نشان دهد. محمدجعفر قائم پناه، معاون اجرايي رييس‌جمهور از «علي طيب‌نيا» به عنوان گزينه اصلي تصدي وزارت اقتصاد در فهرست پيشنهادي به رييس‌جمهور پزشكيان خبر داد. معاون اجرايي رييس‌جمهور با بيان اينكه «البته تصميم نهايي در اين زمينه با شخص رييس‌جمهور است»، تصريح كرد: رييس‌جمهور بر انتخاب فردي متخصص، با تجربه و داراي برنامه مشخص براي بهبود وضعيت اقتصادي كشور تاكيد دارند و اين موضوع را با حساسيت ويژه‌اي دنبال مي‌كنند. علي طيب‌نيا، وزير اقتصاد در دولت يازدهم بوده است. همچنين وي در دولت هاشمي‌رفسنجاني و سيدمحمد خاتمي در سمت دبير و مشاور كميسيون اقتصادي دولت قرار داشت و نمايندگي رييس‌جمهور در شوراي پول و اعتبار از ديگر سوابق وي به حساب مي‌آيد. تا زمان تنظيم اين گزارش برخي از شنيده هاحاكي از اين است كه طيب‌نيا شرط قبول پيشنهاد وزارت اقتصاد را جايگزيني نوبخت با فرزين به عنوان رييس‌كل بانك مركزي اعلام كرده كه اين شرط از سوي پزشكيان پذيرفته شده است. حال با توجه به روزمه كاري طيب‌نيا به نظر مي‌رسد كه بازار سهام نسبت به حضور وي در وزارت اقتصاد واكنش مثبت نشان دهد. از سوي ديگر برخي از منتقدان عقيده دارند كه با توجه به سياست‌هاي انقباضي وي در دوره‌هاي پيشين ممكن است حضور طيب نيا در وزارت اقتصاد ركود بورس را در پي داشته باشد. البته درحال حاضر نمي‌توان سياست‌هاي اين وزير پيشنهادي را تشريح كرد و بايد ديد آيا وزير اقتصاد مي‌شود يا خير و براي آينده چه برنامه‌هايي خواهد داشت در نهايت آن زمان مي‌توان درخصوص شرايط پيش رو تا حدودي اظهارنظر كرد. اما بررسي نظرات كارشناسان خوش‌بيني به آينده اقتصادي كشور را نشان مي‌دهد.

 

واكنش بورس به مذاكرات

پيمان مولوي، كارشناس اقتصادي نوشت: « بازار سرمايه ايران همچنان تحت تاثير تحريم‌ها و كمبود انرژي قرار دارد. وضعيت اقتصادي كشور به وضوح نشان‌دهنده كمبودها در حوزه‌هاي مختلف است. ما كشوري هستيم كه در حال حاضر تورم نقطه به نقطه ۳۵ درصد، چاپ پول ۲۸ درصد و تخصيص غيركارآمد منابع داريم. اين كمبودها به‌ويژه در حوزه انرژي و آب به مرور زمان شديدتر خواهد شد.

ما شاهد خروج سرمايه و عدم سرمايه‌گذاري در زيرساخت‌ها هستيم، منابع اقتصادي كشور به‌شدت محدود است و اين امر موجب ايجاد مشكلات جدي در بخش‌هاي مختلف مي‌شود. واقعيت اين است كه هيچ كشوري با تحريم‌ها به رشد و توسعه نرسيده است. ما از سال ۹۰ تحريم‌هاي جهاني و تحريم‌هاي امريكا را تجربه كرده‌ايم و هنوز بعد از اين مدت، متوسط رشد اقتصادي كشور به نزديك صفر درصد رسيده است.

يكي از مهم‌ترين موارد اين است كه از پتانسيل‌هاي ذاتي اقتصادي كشور استفاده كنيم. به‌طور خاص، نبايد درگير تحريم‌ها شويم و بايد اقتصاد را به اولويت اصلي كشور تبديل كنيم. در حال حاضر، تنها راهي كه مي‌توانيم از شرايط بحراني عبور كنيم، بهبود وضعيت اقتصادي داخلي است. كاهش مداوم قدرت خريد و افت ارزش دارايي‌ها، سرمايه‌گذاران را به سمت تبديل دارايي‌هايشان به ارزهاي خارجي و سرمايه‌گذاري در خارج از ايران سوق مي‌دهد. تا زماني كه تورم مهار نشود، اين روند ادامه خواهد داشت.هر دولتي كه سركار باشد متاسفانه به دليل ذات ساختار اقتصادي كشور، تك‌نرخي كردن ارز در حال حاضر يك رويا است. براي جبران اين وضعيت بايد به سمت آزادسازي اقتصاد برويم و انحصارات را‌برداريم تا قيمت‌ها به‌طور طبيعي تعيين شوند. اين مسير نيازمند تغييرات اساسي است. بازار سرمايه ايران به‌ويژه بعد از رشد غيرمعمول و شبهه‌برانگيز سال ۱۳۹۹ هنوز در وضعيت مناسبي قرار ندارد. ريسك‌هاي كلان اقتصادي، شرايط بين‌المللي و كمبود انرژي در كشور، همگي تاثير زيادي بر تصميم‌گيري‌هاي سرمايه‌گذاران دارند. واقعيت امر اين است كه وزير اقتصاد كه بيايد بودجه شركت‌هاي دولتي را قطع كند و بودجه‌هاي ناكارآمد را از اقتصاد حذف كند، من اين قدرت را در وزارت اقتصاد به هيچ‌وجه نمي‌بينم. به نظرم اين اتفاق نخواهد افتاد.»

 

بازار از دريچه معاملات

طي اولين روز كاري هفته يعني شنبه 23 فروردين 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 15 هزار و 228 واحدي معادل 0.54 درصدي نسبت به معاملات روز گذشته به تراز 2 ميليون و 845 واحدي رسيد. همچنين در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل هم وزن افزايش 794 واحدي معادل 0.1 درصدي را نسبت به روز چهارشنبه تجربه كرد و در جايگاه 819 هزار و 64 واحدي ايستاد.

اما در سوي ديگر معاملات شاخص كل فرابورس سرخ پوش شد و در روز با كاهش 18 واحدي نسبت به معاملات روز اخير به عدد 24 هزار و 983 واحدي رسيد. از ميان 692 نماد بازار سرمايه در اين روز 248 نماد مثبت و 327 نماد منفي بودند. همچنين 100 نماد معادل 14 درصد از كل نمادها در صف خريد و 121 نماد معادل 17 درصد از كل نمادها در صف فروش قرار داشتند.

طي روز اخير گروه بانكي با بيش از 1300 ميليارد تومان همانند روزهاي ديگر 1404، بيشترين ارزش معاملات را به نام خود ثبت كرد و بعد از آن گروه‌هاي فلزات اساسي و محصولات شيميايي قرار گرفتند. همچنين ورود پول 367 ميليارد توماني به نمادهاي بانكي نيز از ديگر نكات مثبت معاملات بود.

طي اولين روز كاري هفته يعني شنبه صنايع پيمانكاري صنعتي، بانك‌ها و موسسات اعتباري، فعاليت‌هاي مرتبط با اوراق بهادار، تجهيزات صنعتي، بنادر و كشتيراني، ماشين الات، كاشي و سراميك، سرمايه‌گذاري، مواد شيميايي-متنوع، چوب، ساير محصولات غذايي، لاستيك و پلاستيك، حمل و نقل بار زميني، محصولات كشاورزي، فعاليت مهندسي، سخت افزار و تجهيزات، توليد فلزت گرانبهاي غيرآن و ساير محصولات كاني غير فلزي ارزش بازار مثبت را تجربه كردند.