احتمال تعطيلي مركز فضايي گادرد ناسا به دستور ترامپ
گزارشها حاكي از آن است كه دولت ترامپ ميخواهد بودجه علمي ناسا را تا ۵۰ درصد كاهش دهد و مركز فضايي گادرد را تعطيل كند. به گزارش ايسنا، اسناد بازگشتي بودجه حاكي از آن است كه كاخ سفيد ميخواهد بودجه ناسا را به نصف كاهش دهد و احتمالا مركز پرواز فضايي گادرد را تعطيل كند. اگرچه اين تصميم هنوز بهطور قطعي اعلام نشده است.
گزارشها حاكي از آن است كه دولت ترامپ ميخواهد بودجه علمي ناسا را تا ۵۰ درصد كاهش دهد و مركز فضايي گادرد را تعطيل كند. به گزارش ايسنا، اسناد بازگشتي بودجه حاكي از آن است كه كاخ سفيد ميخواهد بودجه ناسا را به نصف كاهش دهد و احتمالا مركز پرواز فضايي گادرد را تعطيل كند. اگرچه اين تصميم هنوز بهطور قطعي اعلام نشده است. به نقل از اسپيس، گزارشهاي منتشر شده درباره بودجه پيشنهادي ناسا براي سال مالي ۲۰۲۶ از سوي كاخ سفيد حاكي از آن است كه بودجه اين آژانس تقريبا به نصف كاهش مييابد. اسناد به اصطلاح «بازگشتي» كه در روز پنجشنبه (۱۰ آوريل) به آژانس داده شد، طرحهاي بودجه دولت ترامپ را مشخص ميكند. علاوه بر كاهش تقريبا ۵۰ درصدي برنامههاي علمي ناسا، آنها بيان كردهاند كه «با دو سوم كاهش بودجه در بخش اخترفيزيك، بودجه آن را به ۴۸۷ ميليون دلار»، «با بيش از دو سوم كاهش در بخش هليوفيزيك بودجه آن را به ۴۵۵ ميليون دلار»، با بيش از ۵۰ درصد كاهش در علوم زمين بودجه آن را به ۱.۰۳۳ ميليارد دلار» و «با كاهش ۳۰ درصدي در بخش علوم سيارهاي، بودجه آن را به ۱.۹۲۹ ميليارد دلار» ميرساند. كيسي دراير، رييس سياست فضايي انجمن سيارهاي ميگويد: در اين مورد، شاهد خواهيم بود كه اكثر ماموريتهاي علمي فعال و ماموريتهاي علمي در حال توسعه كاملا از بين ميروند. من اين تصوير را در سرم از يك فضاپيماي كاملا كارآمد دارم كه براي افزايش درك ما از كيهاني كه در آن زندگي ميكنيم، خاموش شده و رها شده تا بيهدف در سياهي غلت بخورد. اينجاست كه خودمان را رها ميكنيم. بر اساس اين سند، بودجه پيشنهادي به حمايت از ماموريتهاي علمي مانند تلسكوپ فضايي هابل و تلسكوپ فضايي جيمز وب ادامه ميدهد، اما فرض بر اين است كه «هيچ بودجهاي براي تلسكوپهاي ديگر ارايه نشده است». دراير ميگويد، اين بدان معناست كه احتمالا اين تلسكوپ فضايي نانسي گريس رومن را از بين ميبرد. اين فضاپيما در حال حاضر مونتاژ شده و آزمايشها براي پرتاب آن در اوايل فصل پاييز آينده در حال انجام است. او ميگويد: ما نزديك به چهار ميليارد دلار براي ساخت آن تا اين مرحله سرمايهگذاري كردهايم و ۲۰ سال تلاش براي ساخت آن صرف كردهايم. اسناد بازگشتي همچنين نشان ميدهد كه كل مركز پرواز فضايي گادرد در مريلند تعطيل ميشود، به اين معني كه تقريبا ۱۰ هزار كارمند در آن مركز احتمالا يكي پس از ديگري اخراج خواهند شد. دراير ميگويد: اين مانند يك بمب هستهاي است كه منفجر ميشود.
اين بزرگترين مركز ناسا است. اگرچه اين اسناد تأييد كاملي براي نهايي شدن اين بودجه نيست، دراير ميگويد اين آخرين فرصت قبل از رسيدن به آن نقطه است و به نظر او اين پيشنهاد براي تعيين بودجه قطعا ميتواند تا انتها پيگيري شود. علت اين است كه انواع تغييرات، از جمله اخراجهاي بزرگ و لغو پروژهها در ساير سازمانهاي دولتي است كه به درخواست دولت ترامپ اجرا شده است. به عنوان مثال، اداره ملي اقيانوسي و جوي (NOAA) بيش از ۸۰۰ كارگر را در سال جاري اخراج كرد و شايعاتي در مورد تعديل بيشتر نيرو در آينده وجود دارد. در واقع، يك سند بودجه داخلي كه توسط مجله ساينس مشاهده شد، نشان ميدهد كه دولت ترامپ مايل است تقريبا تمام تلاشهاي تحقيقاتي آب و هوايي اداره ملي اقيانوسي و جوي را كاهش دهد. بر اساس گزارش ساينس، اين سند نشان ميدهد كه كاخ سفيد قصد دارد از كنگره بخواهد كه مراكز تحقيقات آب و هوايي را حذف كند و صدها دانشمند فدرال و دانشگاهي ديگر را اخراج كند. يكي از كارگران اداره ملي اقيانوسي و جوي كه خواست نامش فاش نشود، ميگويد: اين اساسا به هر پروژهاي كه ما حمايت ميكنيم به غير از شناسايي توفانها و رودخانههاي جوي، نقشهبرداري ساحلي و بررسي برف كه همه توسط سرويس هواشناسي ملي يا بررسي ژئودتيك ملي تأمين ميشود، پايان ميدهد. دراير ميگويد: يكي از دلايلي كه ما يك بخش عمومي داريم، انجام كارهايي است كه فورا سودآور نيستند، اما براي كشور مهم و سودمند هستند. هيچ ماموريت خصوصي آمادهاي براي رفتن به مريخ يا مشتري وجود ندارد. اينها قابليتهاي اساسي يك آژانس فضايي بخش عمومي است كه به يك نياز منحصر به فرد پاسخ ميدهد. وي افزود: ما شاهد بودهايم كه افراد ثروتمند خودشان شروع به سفر در فضا و سرمايهگذاري در موشكها و زيرساختها كردهاند. اما آنچه كه ما توسط كسي نديدهايم و حتي از سوي كسي علاقه زيادي به آن نشان داده نشده است، انجام اين نوع از ماموريتهاي علمي است. به عنوان مثال، دراير تاكيد ميكند كه تامين مالي يك ماموريت وويجر ديگر چقدر دشوار خواهد بود. ناسا دو فضاپيماي دوقلو را براي كاوش در قلمرو فراتر از منظومه شمسي ما در سال ۱۹۷۷ به فضا فرستاد. هر دو فضاپيما چندين دهه پس از پرتاب وارد فضاي بين ستارهاي شدند و برخي از جذابترين و مهمترين اطلاعات اخترفيزيك در تاريخ را به زمين فرستادهاند. دراير ميگويد: اگر بودجه هليوفيزيك (فيزيك خورشيد) را به نصف كاهش دهيد، چيزي كه بودجه وويجر را تامين ميكند، احتمالا وويجر را از بين ميبريد. حتي اگر شما يك دستگاه جديد بسازيد، حتي نميتوانيد تا ۵۰ سال ديگر به جايي كه اكنون رسيده است، برسيد و ما اگر پولي نداشته باشيم، يك مورد جديد نميسازيم. وقتي اينها از بين بروند، ديگر از بين رفتهاند.