پيش‌بيني كم‌بارشي در سال جاري

پيش‌بيني كم‌بارشي در سال جاري

۱۴۰۴/۰۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۱۶
|
کد خبر: ۳۳۹۶۲۱

قرار نيست به اين سادگي‌ها خشكسالي را پشت سر بگذاريم و حالا خبرهايي كه از سازمان هواشناسي هم مي‌رسد نويد پاييز و زمستان پر بارشي را نمي‌دهد. اينكه اصلا قرار است بر اساس اعلام اين سازمان پاييز ديرتر آغاز شود يعني دست و پنجه نرم كردن با هواي گرم تابستان بيشتر هم طول خواهد كشيد. در وضعيتي كه ناترازي انرژي در بخش‌هاي مختلف به وضوح ديده مي‌شود بايد ديد كمبود آب و برق در تابستان را چگونه قرار است از سر بگذرانيم.

قرار نيست به اين سادگي‌ها خشكسالي را پشت سر بگذاريم و حالا خبرهايي كه از سازمان هواشناسي هم مي‌رسد نويد پاييز و زمستان پر بارشي را نمي‌دهد. اينكه اصلا قرار است بر اساس اعلام اين سازمان پاييز ديرتر آغاز شود يعني دست و پنجه نرم كردن با هواي گرم تابستان بيشتر هم طول خواهد كشيد. در وضعيتي كه ناترازي انرژي در بخش‌هاي مختلف به وضوح ديده مي‌شود بايد ديد كمبود آب و برق در تابستان را چگونه قرار است از سر بگذرانيم.

 

بارش كمتر از نرمال در ايران و خاورميانه

رييس مركز ملي اقليم و مديريت بحران خشكسالي سازمان هواشناسي كشور گفت: پيش‌بيني مي‌شود پاييز سال جاري به علت تقويت مونسون، ديرتر آغاز شود و به علت تداوم لانيناي ضعيف با گرايش به شرايط خنثي انتطار مي‌رود بارش‌هاي كمتر از نرمال در ايران و ساير نقاط خاورميانه رخ دهد.

ايسنا: رييس مركز ملي اقليم و مديريت بحران خشكسالي سازمان هواشناسي كشور گفت: پيش‌بيني مي‌شود پاييز سال جاري به علت تقويت مونسون، ديرتر آغاز شود و به علت تداوم لانيناي ضعيف با گرايش به شرايط خنثي انتطار مي‌رود بارش‌هاي كمتر از نرمال در ايران و ساير نقاط خاورميانه رخ دهد.

رييس مركز ملي اقليم و مديريت بحران خشكسالي سازمان هواشناسي با هشدار وقوع خشكسالي بسيار شديد تا استثناي در كشور گفت: ‌وضعيت مخازن تهران مناسب نيست.

احد وظيفه افزود: دماي حوزه مركزي اقيانوس آرام در شرايط ۰.۵+ و ۰.۵- درجه (نيم درجه زير نرم و يك درجه بالاي نرم) در شرايط نرمال تعريف مي‌شود. زماني كه از ۰.۵- درجه عبور مي‌كند، شرايط لانينا رخ مي‌دهد، اين در حالي است كه ميانگين دماي سه ماه گذشته حوزه مركزي اقيانوس آرام ۰.۶- بوده است.

تاثير ال نينو و لانينا در بارش‌هاي سال جاري

وي تاكيد كرد: دورپيوندها در اقليم دنيا موثر هستند كه مهم‌ترين آن انسوـ يا نوسان جنوبگان است. انسو سه فاز مثبت، منفي و بينابيني دارد. بررسي آماري طولاني‌مدت نشان مي‌دهد بارش‌ها در ايران در شرايط لانينا و حتي خنثي گرايش به كم بارشي و خشكسالي دارد.

رييس مركز ملي اقليم و مديريت بحران خشكسالي سازمان هواشناسي كشور با بيان اينكه دو عامل را براي پيش‌بيني بارش طي اواخر پاييز و زمستان سال جاري بايد لحاظ كنيم، اظهاركرد: يكي از اين عوامل وضعيت ال‌نينو و لانيناست. تا اكتبر و دسامبر (آذر تا دي‌ماه) به‌تدريج اثر ال‌نينو و لانينا مشخص مي‌شود. احتمال حاكميت ال‌نينو ضعيف است و ۸۰ درصد شرايط خنثي و لانيناي ضعيف پيش‌بيني مي‌شود. در اين صورت بر اساس تجربه‌هاي قبلي به احتمال زياد بارندگي انتهاي پاييز زير نرمال خواهد بود.

 

فعاليت مونسون چه تاثيري بر آسيا مي‌گذارد؟

وي با بيان اينكه فعاليت مونسون شاخص موثر ديگري است كه بر شروع پاييز اثرگذار است، توضيح داد: جرياناتي كه رطوبت را انتقال مي‌دهند از شرق آفريقا به سمت شبه قاره هند حركت مي‌كنند. با نفوذ روي اقيانوس هند و جنوبي‌ترين نقطه آسيا تابش انرژي خورشيدي شدت پيدا مي‌كند و به علت گرماي هوا در انتهاي ارديبهشت و اوايل خرداد در هندوستان، بنگلادش و ميانمار تلفات انساني افزايش پيدا مي‌كند.

وظيفه اضافه كرد: گرماي بسيار زياد باعث شكل‌گيري جريانات جنوبي در آن مناطق مي‌شود. در اين شرايط هواي اطراف در سطوح زيرين به سمت شبه قاره هند جريان پيدا مي‌كند. يكي از مهم‌ترين جريان‌هايي كه بر اثر اين فرآيند شكل مي‌گيرد، «جت سومالي» است چراكه جريان باد سريع از سواحل شرق آفريقا به سمت شبه قاره هند تشكيل مي‌شود و هر روز رطوبت را به مقدار بسيار زياد منتقل مي‌كند، بنابراين سواحل غربي هند با باران‌هاي بسيار زياد و هر روزه مواجه مي‌شوند كه گاهي برخي مناطق آن مانند چراپونچي هند بيش از ۱۰ هزار ميليمتر در سال بارندگي دارند اين در حالي است كه ميانگين بارش سالانه در استان يزد ۸۴ ميليمتر است.

 

تشديد مونسون هند در تابستان

وي افزود: تشديد مونسون هند، «پرفشار يا واچرخند جنب حاره‌اي» - كه در تابستان روي ايران مستقر مي‌شود - را به عرض‌هاي بالاتر مي‌راند تا بخش‌هاي جنوبي و مركزي درياي خزر را پوشش مي‌دهد و كل خاورميانه به‌ويژه حوزه خليج فارس و مناطق شمالي‌تر را در بر مي‌گيرد. رييس مركز ملي اقليم و مديريت بحران خشكسالي سازمان هواشناسي كشور ادامه داد: جريان‌هاي شرقي ناشي از مونسون بر عرض‌هاي جنوبي‌تر خليج فارس مانند عمان، يمن و مناطق جنوب شرقي عربستان سعودي مثل طائف حاكم مي‌شود و بارش خوبي مي‌گيرند، به‌گونه‌اي كه بر عكس ايران، عمده بارش خود را تابستان دريافت مي‌كنند. وي تصريح كرد: امسال انتظار مي‌رود در شرايط لانينا، مونسون هند قوي‌ترعمل كند و بارش‌هاي بيشتري را موجب شود. در چنين شرايطي واچرخند جنب حاره‌اي را روي ايران به عرض‌هاي بالاتر مي‌راند و تا مركز خزر را در بر مي‌گيرد. وظيفه در پايان گفت: در پاييزبه‌تدريج پرفشار جنب حاره‌اي فروكش مي‌كند، چون در تابستان قوي‌تر عمل مي‌كند، ‌ديرتر از بين مي‌رود، در نتيجه پاييز ديرتر آغاز مي‌شود بنابراين احتمال مي‌رود به علت تقويت مونسون، پاييز سال جاري ديرتر آغاز شود و به دليل احتمال قوي‌تر براي تداوم لانيناي ضعيف با گرايش به شرايط خنثي انتطار مي‌رود بارش‌هاي كمتر از نرمال در ايران و ساير نقاط خاورميانه رخ دهد.