مسعود پزشكيان:

بايد همه مردم را ديد، نه فقط آنها كه صدايشان بلندتر است

۱۴۰۴/۰۱/۲۵ - ۰۰:۲۸:۰۶
|
کد خبر: ۳۳۹۷۰۸

رييس‌جمهور خطاب به مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، خواستار بهره‌گيري از تمام ظرفيت‌هاي انساني كشور، بدون نگاه‌هاي تنگ‌نظرانه شد و گفت: دولت بايد به دور از محدوديت‌هاي ذهني و جناحي، فضايي سالم و رقابتي براي فعاليت گروه‌هايي كه مي‌توانند به مردم خدمت كنند، فراهم سازد.

رييس‌جمهور خطاب به مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، خواستار بهره‌گيري از تمام ظرفيت‌هاي انساني كشور، بدون نگاه‌هاي تنگ‌نظرانه شد و گفت: دولت بايد به دور از محدوديت‌هاي ذهني و جناحي، فضايي سالم و رقابتي براي فعاليت گروه‌هايي كه مي‌توانند به مردم خدمت كنند، فراهم سازد.

مسعود پزشكيان صبح روز - يكشنبه - با حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در نشستي با وزير، معاونان و مديران، به بررسي عملكرد اين وزارتخانه در ماه‌هاي سپري شده از دولت چهاردهم و ارزيابي برنامه‌هاي آتي اين مجموعه پرداختند. رييس‌جمهور در اين نشست با انتقاد از نبود شفافيت در نظام توليدات فرهنگي كشور، به‌ويژه در حوزه نشر اظهار داشت: امروز مشخص نيست كه در بخش توليد كتاب، چه نوع كتاب‌هايي، براي چه مخاطباني و با چه هدفي تهيه و منتشر مي‌شود. اين در حالي است كه انتظار مي‌رود در سياستگذاري فرهنگي، هدف‌گذاري دقيق و اثربخشي داشته باشيم.

در ادامه، رييس‌جمهور خطاب به مديران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: بايد همه مردم را ديد، نه فقط آنها كه صدايشان بلندتر است، چه بسا بايد آنهايي را كه كمتر ديده مي‌شوند، بهتر و بيشتر ديد. با نگاهي عميق، وسيع و هدفمند، براي مشكلات همه اقشار جامعه چاره‌انديشي كنيد. پزشكيان خطاب به مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، خواستار بهره‌گيري از تمام ظرفيت‌هاي انساني كشور، بدون نگاه‌هاي تنگ‌نظرانه شد و گفت: دولت بايد به دور از محدوديت‌‌هاي ذهني و جناحي، فضايي سالم و رقابتي براي فعاليت گروه‌هايي كه مي‌توانند به مردم خدمت كنند، فراهم سازد.

رييس‌جمهور در ادامه تامين معيشت مردم را مهم‌ترين وظيفه دولت عنوان كرد و افزود: همان‌گونه كه در علوم تجربي، براي تحليل دقيق، صورت و مخرج كسر را از يكديگر تفكيك مي‌كنيم، در حوزه اداره كشور نيز بايد تفكيك درستي ميان نيازهاي آشكار و پنهان جامعه صورت گيرد. اگر ۱۰۰ خانواده نيازمند وجود داشته باشد، اما تنها ۵۰ خانواده شناسايي شده باشند، ما مسوول رسيدگي به همه آنها هستيم، نه صرفا آنان كه ديده شده‌اند. پزشكيان با يادآوري دوران مسووليت خود در وزارت بهداشت، به خاطره‌اي از تعامل با نمايندگان مجلس اشاره كرد و گفت: در دوره‌اي كه وزير بهداشت بودم، نمايندگان مجلس درخواستي مطرح كردند كه خدمات درماني صرفا به كساني ارايه شود كه تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي هستند. در جلسه‌اي به من گفتند كه فلان فرد چون بيمه ندارد يا فقط تحت پوشش كميته امداد است، نبايد خدمات رايگان بگيرد.

رييس‌جمهور ادامه داد: پاسخ من اين بود كه وزير بهداشت مسوول سلامت همه مردم است؛ نمي‌توانم بگويم فقط آنهايي كه دفترچه بيمه دارند، حق درمان دارند. در اين صورت بسياري از مردم كه يا فاقد بيمه بودند يا سرپرست نداشتند يا در حاشيه زندگي مي‌كردند، ناديده گرفته مي‌شدند. اين نگاه تبعيض‌آميز با عدالت اجتماعي و وظيفه حاكميتي در تضاد است.

پزشكيان اين قبيل مشكلات را داراي ريشه‌هاي ساختاري دانست و تاكيد كرد: تا زماني كه نگاه ما به مساله خدمت‌رساني، محدود و گزينشي باشد، نمي‌توانيم به وظيفه واقعي خود در برابر مردم عمل كنيم. در ادامه اين سخنان، رييس‌جمهور با انتقاد از ناترازي‌هاي شكل‌گرفته در كشور بر اثر بي‌عدالتي در تخصيص يارانه‌ها، پرداخت سالانه ۱۵۰ ميليارد دلار يارانه انرژي را غيرقابل قبول خواند و اظهار كرد: اگر يارانه انرژي به‌صورت عادلانه توزيع شود، قطعا و حتما مي‌توان بر بسياري از مشكلات موجود در كشور غلبه كرد.

پزشكيان حل بسياري از معضلات كشور را در گرو تصميم دانست و تصريح كرد: اگر يارانه‌ها بر اساس عدالت توزيع شود، ديگر هنرمندان، فرهنگيان و اقشار آسيب‌پذير با فشار معيشتي مواجه نخواهند بود. البته اين مهم نيازمند مشاركت مردم، به‌ويژه جامعه فرهنگي، هنري و شبكه مساجد در همراهي با دولت است. رييس‌جمهور مسووليت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در جلوگيري از بروز ناترازي اجتماعي را يادآور شد و گفت: اصحاب رسانه، فرهنگ و روحانيت نقش مهمي در جهت‌دهي افكار عمومي دارند و اين وزارتخانه بايد در عمل نشان دهد كه در جامعه تحول ايجاد شده است. اگر چنين تغييري مشاهده نشد، بايد در تصميمات خود بازنگري كنيم.

پزشكيان در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به وقف‌نامه ربع رشيدي در تبريز، آن را نمونه‌اي تاريخي و ارزشمند از مديريت خودگردان در نظام آموزش عالي دانست و گفت: در آن مجموعه، ۷۵۰ سال پيش با ۷ زبان زنده دنيا تدريس مي‌شد و دانشگاه‌ها با درآمد مزارع و توليدات خود اداره مي‌شدند. امروز نيز بايد به جاي تمركز بر شكل، بر معنا و اثربخشي تاكيد كنيم. پزشكيان در بخش ديگري از سخنانش با انتقاد از برخوردهاي يك‌سويه و قضاوت‌هاي قطعي نسبت به افراد افزود: بهشت جاي كساني كه خطا كرده‌اند، اما از مسير نادرست خود بازگشته‌اند، هم هست؛ ما نبايد انسان‌ها را با يك اشتباه براي هميشه از صحنه كنار بگذاريم. رييس‌جمهور در ادامه، استفاده از ظرفيت عظيم مساجد در سراسر كشور را فرصتي مغتنم براي حل مسائل و چالش‌هاي اجتماعي دانست و تاكيد كرد: شبكه گسترده مساجد مي‌تواند در كنار نهادهاي رسمي، در كاهش مشكلات معيشتي و تقويت همبستگي اجتماعي نقش‌آفرين باشد.

پزشكيان با اشاره به روايت معروف پيامبر اسلام كه مي‌فرمايد آن كه صبح كند و دغدغه مسلمانان را نداشته باشد، مسلمان نيست، اظهار داشت: در منظومه فكري ديني ما، بي‌تفاوتي نسبت به مشكلات مردم جايي ندارد؛ اين يك اصل بنيادين اخلاقي، ديني و اجتماعي است.

رييس‌جمهور ادامه داد: امروز بيش از ۸۰ هزار مسجد در كشور وجود دارد؛ يعني به‌ازاي هر ۱۵۰۰ نفر يك مسجد فعال در دسترس است؛ اين يك فرصت كم‌نظير براي كشور محسوب مي‌شود. اگر از اين ظرفيت با يك برنامه‌ريزي منسجم و با همراهي نيروهاي متدين و دغدغه‌مند استفاده شود، مي‌توانيم بر بسياري از مشكلات اجتماعي و معيشتي مردم غلبه كنيم. پزشكيان با اشاره به فلسفه وجودي تشكيل مسجد، مساجد را فراتر از محل عبادت صرف دانست و تصريح كرد: نماز، مجموعه‌اي از سخناني است كه انسان در برابر خداوند بر زبان مي‌آورد. اگر مي‌گوييم «نماز را اقامه مي‌كنيم»، يعني بايد همه آن سخنان و وعده‌هايي كه در برابر خدا بيان مي‌شود، در رفتار اجتماعي ما و در كاركردهاي مساجد تجلي يابد.

پزشكيان با اشاره به آمادگي دولت براي واگذاري مسووليت به افراد شايسته اظهار داشت: ما در دولت اين آمادگي را داريم كه هر كسي مدعي است، مي‌تواند بخشي از مشكلات مردم را حل كند، ميدان عمل را در اختيارش قرار دهيم، اما در برابر مسووليتي كه به او واگذار مي‌شود، بايد پاسخگو باشد و ما نيز از او پاسخ خواهيم خواست.

پيش از سخنان رييس‌جمهور، دكتر سيد عباس صالحي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، در سخناني با تقدير از توجه و حساسيت دكتر مسعود پزشكيان به حوزه فرهنگ، تلاش‌هاي ايشان طي هفت ماه گذشته را همتراز با اقدامات يك رييس‌جمهور در طول هشت سال فعاليت عنوان كرد و از همراهي و حمايت ايشان در مقاطع مختلف، چه در ديدارهاي عمومي و چه جلسات خصوصي، قدرداني كرد.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با تاكيد بر نگاه كلان به مسائل عمومي كشور در چارچوب شعار دولت وفاق ملي، گروه‌هاي مرجع را مفاصل اتصال حاكميت و جامعه توصيف كرد و افزود: وزارت ارشاد، مسووليت برقراري ارتباط موثر با اين گروه‌ها را به عنوان حلقه‌هاي واسط ميان دولت و جامعه برعهده دارد. صالحي در ادامه، با تاكيد بر جايگاه محوري فرهنگ در پيشرفت كشور، از رييس‌جمهور درخواست كرد مرجعيت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در دولت به رسميت شناخته شود و جايگاه تاثيرگذار اين وزارتخانه به عنوان متولي سياستگذاري فرهنگي كشور، بار ديگر احيا شود. در پايان اين بخش از برنامه، قاب يادبودي از ديدار اخير دكتر پزشكيان با هنرمند پيشكسوت، استاد علي نصيريان، از سوي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به رييس‌جمهور اهدا شد.