
بورس در مسير رونق
اين روزها بورس تهران همچنان تحت تاثير اخبار مربوط به مذاكرات قرار دارد و همين امر موجب شده كه شاخص كل بورس چند روزي در مسير سبزپوشي حركت كند. با اين حال، در كنار اين رشد، كاهش قابلتوجهي در ورود نقدينگي به برخي از صندوقهاي سرمايهگذاري مشهود است. كاهش قيمت طلا و دلار به عنوان دو مولفه مهم اقتصادي نيز تاثير مستقيمي بر اين شرايط داشتهاند.
اين روزها بورس تهران همچنان تحت تاثير اخبار مربوط به مذاكرات قرار دارد و همين امر موجب شده كه شاخص كل بورس چند روزي در مسير سبزپوشي حركت كند. با اين حال، در كنار اين رشد، كاهش قابلتوجهي در ورود نقدينگي به برخي از صندوقهاي سرمايهگذاري مشهود است. كاهش قيمت طلا و دلار به عنوان دو مولفه مهم اقتصادي نيز تاثير مستقيمي بر اين شرايط داشتهاند.
طي روزهاي اخير، قيمت طلا با افت شديدي مواجه شده و از محدوده ۸ ميليون تومان به حوالي ۶ ميليون و ۶۶۰ هزار تومان رسيده است. اين كاهش قيمت، صندوقهاي طلا در بازار سرمايه را نيز با فشار سنگيني روبهرو كرده و خروج نقدينگي قابلتوجهي از اين صندوقها به چشم ميخورد.
از روز شنبه، صفهاي فروش سنگين در بازار صندوقهاي طلا شكل گرفته است. كارشناسان بازار بر اين باورند كه روند نزولي قيمت طلا و سيگنالهايي كه مذاكرات عمان به بازار مخابره كرده، عامل اصلي اين شرايط است. سقوط قيمت طلا در بازار آزاد، رابطه مستقيمي با اين خروج نقدينگي داشته و باعث شده كه جريان سرمايه در بازار صندوقهاي طلا منفي شود.
تا زمان تنظيم اين گزارش، قيمت هر گرم طلا به محدوده ۶ ميليون و ۶۶۰ هزار تومان رسيده است و نسبت به معاملات پيشين با كاهش ۱۱.۲درصدي مواجه بوده است. بخشي از كارشناسان معتقدند كه اين روند نزولي احتمالا ادامه خواهد داشت و قيمتها در سطح پايينتري تثبيت ميشوند. اين درحالي است كه كاهش قيمت طلا نگرانيهايي براي برخي از سرمايهگذاران به وجود آورده و موجب شده تا بسياري ترجيح دهند نقدينگي خود را از صندوقهاي طلا خارج كرده و به ديگر فرصتهاي سرمايهگذاري منتقل كنند.
در كنار كاهش قيمت طلا، قيمت دلار در بازار آزاد نيز افت بيسابقهاي را تجربه كرده است. دلار كه تا روز گذشته در محدوده ۱۰۰ هزار تومان معامله ميشد، با يك كاهش تاريخي به محدوده ۸۰ هزار تومان سقوط كرد. برخي تحليلگران بر اين باورند كه اين روند كاهشي ميتواند تا محدوده ۶۵ هزار تومان نيز ادامه پيدا كند. در همين حال، ديدگاههاي متفاوتي در اين خصوص وجود دارد؛ گروهي از فعالان اعتقاد دارند كه دلار كمتر از ۷۵ هزار تومان نخواهد رسيد و بازار در اين سطح تثبيت خواهد شد.
باتوجه به ارتباط مستقيم بازار با اخبار مذاكرات ايران و امريكا در عمان، نوسانات بسياري در قيمت طلا و دلار به وجود آمده است. مذاكرات اخير توانسته انتظارات مثبت و منفي متعددي را در بازار ايجاد كند و پيشبيني دقيق درباره آينده قيمتها را دشوار كند. بسياري از تحليلگران معتقدند كه تعيين تكليف نهايي قيمت دلار و طلا نيازمند شفافسازي بيشتر در نتايج مذاكرات است و تنها در روزهاي آينده ميتوان چشمانداز بهتري از شرايط بازار ارايه كرد.
در حال حاضر، تحت تاثير كاهش قيمت ارز و طلا در بازار آزاد، تمايل سرمايهگذاران به خروج نقدينگي از صندوقهاي طلا همچنان رو به افزايش است. از سوي ديگر، اين موضوع ميتواند بر كليت بازار سرمايه نيز تاثير منفي بگذارد و الگوي رفتاري سرمايهگذاران را دگرگون كند.
پويان مظفري، كارشناس بازار سرمايه درخصوص شرايط صندوقهاي طلا به صداي بورس گفت: «تحولات اخير در صندوقهاي طلا، موضوعي قابلتوجه بوده است. با توجه به شرايط فعلي، توصيه به خريد اين صندوقها نميشود. دليل اين امر، نوسانات احتمالي نرخ ارز است. با فرض اينكه نرخ تعادلي دلار بين ۸۰ تا ۸۵ هزار تومان باشد و دلار در اين محدوده تثبيت شود، قيمت صندوقهاي طلا نيز به تبع آن تعديل خواهد شد. با اين حال، به دليل احتمال واكنش بيشتر نرخ دلار آزاد و كاهش آن، خريد اين صندوقها در حال حاضر توصيه نميشود. لازم به ذكر است كه احتمال كاهش نرخ دلار نبايد دور از ذهن تلقي شود. به دارندگان فعلي صندوقهاي طلا توصيه ميشود كه حداكثر ۳۰ درصد از سبد سرمايهگذاري خود را به اين صندوقها اختصاص دهند. اين ۳۰ درصد نبايد به عنوان منبع بازدهي در نظر گرفته شود، بلكه به عنوان بخشي از داراييها نگهداري شود.هر فردي كه بيش از ۳۰ درصد از سبد خود را به صندوق طلا اختصاص داده است، بهتر است آن را اصلاح كرده و به سطح ۳۰ درصد برساند. در مقابل، افرادي كه كمتر از ۳۰ درصد از سبد خود را به اين صندوقها اختصاص دادهاند، ميتوانند منتظر فرصتهاي مناسب براي افزايش آن تا سطح ۳۰ درصد باشند.»
در مقابل و در زمان خروج نقدينگي از صندوقهاي طلا، بازار سهام شرايط بهتري را تجربه ميكند و در يك روز رشد بيش از ۲ درصدي را در كارنامه خود ثبت كرد. برخي فعالان بورسي عقيده دارند كه بخش كوچكي از نقدينگي بازار طلا و صندوقهاي طلا به سمت بورس روانه شده است و احتمالا اين روند مثبت بازار سهام مدتها ادامهدار باشد و نقدينگي با سرعت بيشتري وارد بازار سهام شود. نكته قابل توجه اينجاست كه با ورود نقدينگي اعتمادي كه پنج سال پيش و در زمان دولت حسن روحاني از بورس رفت ميتواند به بازار بازگردد و مجدد بازار سهام بتواند يك بازار سودساز و مقام در برابر تورم شود.
شاخص در يك قدمي شاخص ۳ ميليوني
طي دومين روز معاملاتي هفته يعني يكشنبه 24 فروردين 1403، شاخص كل بورس با افزايش ۶۲ هزار و ۸۵۰ واحدي معادل ۲.۲۱ درصد به تراز ۲ ميليون و ۹۰۸ هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هموزن هم افزايش ۱۷ هزار و ۳۳ واحدي برابر با ۲.۰۸ درصدي را نسبت به معاملات روز گذشته تجربه كرد و درنهايت به تراز ۸۳۶ هزار و ۱۰۳ واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس ۴۰۴ واحد افزايش را ثبت كرد و به عدد ۲۵ هزار و ۳۸۸ واحدي رسيد.
نكته قابل توجه اينجاست كه شاخص كل بورس تهران در آستانه شاخص سه ميليوني شدن قرار گرفت و ميتوان گفت شاخص در يك قدمي تغيير كانال قرار دارد. اين شرايط بورس درحالي كه زمستان سال گذشته شاخص در آستانه تغيير كانال قرار گرفته بود كه با يك خبر منفي مجدد سقوط كند و اكنون پس از گذشت چندين هفته بالاخره خبرهاي مثبت ناشي از مذاكرات ايران و امريكا در عمان توانست بازار را مثبت سازد.
البته در اين بين شاهد كاهش فاصله ميان قيمت دلار بازار آزاد و توافقي هستيم، اين مولفه يك سيگنال مثبت بسيار قوي براي بازار است. هرچه فاصله ميان نرخ دلار بازار آزاد و نرخ دلار توافقي (نيمايي) كاهش يابد بورس تهران مثبتهاي بيشتري را تجربه خواهد كرد و به نوعي مثبتهاي بيشتري در بازار مشاهده خواهيم كرد.
از سوي ديگر از مذاكرات به نتيجه مثبت ختم شود و تحريمهاي صنايع و بهطور كلي تحريمهاي اعمال شده روي كشور كاهش يابد شاهد شروع روند مثبت و صعودي در بورس تهران خواهيم بود و به نوعي كاهش تحريمها ميتواند در وهله بورس و پس از آن اقتصاد را مثبت سازد.
طي روز يكشنبه از ۷۰۳ نماد بازار سرمايه ۶۱۴ نماد مثبت و ۷۱ نماد منفي بودند. همچنين ۵۰۱ نماد معادل ۷۰ درصد از نمادها در صف خريد و ۴۱ نماد معادل ۶ درصد از نمادها صف فروش را تشكيل دادند. در اين روز صنايع حمل و نقل بار زميني، حفاري، پيمانكاري صنعتي، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، ساير مواد معدني، نوشيدني، وسايل خانگي، فرآوردههاي نفتي، آهن و فولاد، فعاليتهاي مرتبط با اوراق بهادار، ماشينآلات، محصولات لبني، سختافزار و تجهيزات، توليد كود و تركيبات نيتروژن، خردهفروشي به استثناي وسايل نقليه موتوري، بانكها و موسسات اعتباري، محصولات كشاورزي، ساير محصولات كاني غيرفلزي، انبوهسازي املاك و مستغلات، هتل و رستوران و فعاليت مهندسي در اين بازه مثبت معامله شدند.