تغيير پارادايم‌هاي سرمايه‌گذاري در كشور

۱۴۰۴/۰۱/۲۷ - ۰۰:۳۱:۱۹
|
کد خبر: ۳۳۹۹۳۶

وضعيت بازارهاي كشور پس از آغاز مذاكرات ايران و امريكا چه سمت و سويي پيدا كرده و در ادامه در صورت تداوم اين خبرهاي خوش و دورنماي توافق چه شرايطي پيدا مي‌كند؟ پاسخ اين پرسش اگر در روزهاي قبل از آغاز مذاكرات كمي دشوار بود، اما امروز با شفاف‌تر شدن شرايط، ديگر به روشني مي‌توان درباره سناريوهاي آينده صحبت كرد.

محسن عباسی

وضعيت بازارهاي كشور پس از آغاز مذاكرات ايران و امريكا چه سمت و سويي پيدا كرده و در ادامه در صورت تداوم اين خبرهاي خوش و دورنماي توافق چه شرايطي پيدا مي‌كند؟ پاسخ اين پرسش اگر در روزهاي قبل از آغاز مذاكرات كمي دشوار بود، اما امروز با شفاف‌تر شدن شرايط، ديگر به روشني مي‌توان درباره سناريوهاي آينده صحبت كرد. در شرايطي كه دورنماي روشني از آينده مذاكرات و دستيابي به توافق احتمالي در حال پديدار شدن است، لازم است نظم و نظامات بازارهاي اقتصادي كشورمان هم همسو با اين تحولات تازه به‌روزآوري شده و مطابق شرايط آماده تغيير باشند. اگر خوب دقت شود، يكي از بزرگ‌ترين ريسك‌ها و فشارهاي اقتصادي و راهبردي بالاي سر شركت‌ها در اين ۲۰ سال در حال رفع شدن است و اگر مذاكرات منجر به توافق شود بايد در ارزش‌گذاري شركت‌ها، سود سال‌هاي آينده، تجهيز دارايي‌ها و ماشين‌آلات، تكنولوژي توليد سال‌هاي آينده و تركيب سهامداري و شركاي جديد شركت‌‌ها و هر آنچه در محيط كسب و كار شركت‌ها وجود داشت، از روش‌ها و ادبيات جديدي استفاده كرد. بايد مجددا الفباي بازار را بازنويسي كرد، چراكه بر اثر اين تحولات تمام نمودارها و تحليل‌هاي قبلي بي‌اعتبار خواهند شد و بازار آماده رشد p.e (نسبت سود هر سهم به قيمت هر سهم) خواهد بود و پارادايم سرمايه‌گذاري در كشور تغييرات اساسي خواهد كرد.

دقت كنيد كه اين سناريوي رفع تحريم و توافق است و اگر مذاكرات شكست بخورد، به خانه اول بازخواهيم گشت و مجددا نقدينگي وارد ارز و طلا خواهد شد. اما تا زماني كه اخبار خوشايندي از مذاكرات مخابره شود و تحولات به سمت توافقي پايدار حركت كند، سرمايه‌ها از بازارهاي سوداگرانه به سمت بازارهاي مولد و بورس كشور هدايت مي‌شود. واكنش بورس تا قبل از توافق احتمالي (اگر صورت بگيرد) فقط برگشت قيمتي حاصل از ريسك جنگ و ...‌ است و با بالا رفتن قيمت‌‌ها و ايجاد سقف‌‌ها و ركورد‌هاي جديد و در صورت امضاي توافق ايران و امريكا نقدينگي بي‌سابقه‌اي روانه بورس خواهد شد. بنابراين وقتي از شرايطي صحبت مي‌كنيم كه تاكنون سابقه نداشته است (رفع تحريم و توافق احتمالي ايران و امريكا) بايد از بورسي صحبت كنيم كه تاكنون سابقه نداشته است. در روزهاي اخير و پس از آغاز مذاكرات ايران و امريكا با شروع به كار بازار ارز و كاهش قيمت آن (تتر ديشب ۸ درصد كاهش قيمت داشت) فشار فروش ديگري بر صندوق‌هاي طلا و سكه وارد خواهد شد و با توجه به بازدهي منفي اين اوراق و طلا انتظار خروج سنگين نقدينگي از اين صندوق‌ها دور از ذهن نيست.

صندوق‌هاي با درآمد ثابت هم از روز يكشنبه تا چهارشنبه خروج نقدينگي بزرگي ثبت كردند و حالا با توجه به شرايط مذاكراتي مي‌توان با اطمينان بيشتري گفت مقاصد بخش بزرگي از اين وجوه بورس كشور خواهد بود. اگرچه پول جديد احتياط فراواني در بدو ورود خواهد داشت، اما اگر عرضه‌هاي بازار مديريت شود فرصت بزرگ جذب نقدينگي براي بورس بعد از چندين سال مهيا خواهد بود. در حال حاضر ارسال سفارشات به دليل حجم بالا با تاخير صورت مي‌گيرد و به همين دليل است كه صف‌هاي خريد به مرور در حال سنگين‌تر شدن است.

حالا كه تاثيرات خارجي منفي در حال كاهش است و واكنش طلا و ارز به مذاكرات مثبت بوده، لازم است تا بانك مركزي و سازمان بورس هم دست به كار شده و با كاهش نرخ بهره توسط بانك مركزي (كه در نتيجه انتظارات تورمي بالا رفته بود) و افزايش دامنه نوسان و اصلاح حجم مبناي نمادهاي بورسي توسط سازمان بورس (كه به علت جلوگيري از ترس و هيجان منفي ايجاد شده بود) به كمك اقتصاد كشور بيايند. تنش ايران و امريكا در دو ساعت مذاكره كاهش يافت ديگر اين مواردي كه در اختيار خودمان است را زودتر برطرف كنيد تا اقتصاد و توليد‌كننده و سرمايه‌گذاري نفسي بكشد. به اميد بازاري سبز؛ بازاري كه هر ايراني مي‌تواند سهم خود را از آن برداشت كرده و به معيشت خود سازمان دهد.