
تلاش نافرجام شاخص برای رکوردزنی
باز هم شاخص کل بورس تهران از صعود به قله 3 میلیونی جا ماند و در چهارمین روز کاری هفته اصلاحی شد.علت این موضوع را میتوان مقاومت شاخص برای ورود به محدوده جدید دانست، طی چند ماه گذشته این دومینبار است که شاخص کل بورس تهران قصد صعود به کانال جدید را دارد اما هر بار به گونه ای با مقاومت شاخص مواجه شده است.
باز هم شاخص کل بورس تهران از صعود به قله 3 میلیونی جا ماند و در چهارمین روز کاری هفته اصلاحی شد.علت این موضوع را میتوان مقاومت شاخص برای ورود به محدوده جدید دانست، طی چند ماه گذشته این دومینبار است که شاخص کل بورس تهران قصد صعود به کانال جدید را دارد اما هر بار به گونه ای با مقاومت شاخص مواجه شده است. البته در این بین برخی از کارشناسان عقیده دارند که بازگشت بورس از محدوده سه میلیونی مقاومت شاخص کل بورس نیست، بلکه زنده شدن ترس زیان گذشته و در نهایت بی اعتمادی است. بازار سهام سال 99 شرایط بدی را پشت سر گذاشت و به دلایل مختلف تابستان سال مذکور اصلاحی شد و آن روند اصلاحی و نزولی روی بورس باقی بماند و به تازگی چند روزی میشود که بازار روند رو به بالای خود را آغاز کرده است.
در این بین برخی کارشناسان عقیده دارند سیگنال مذاکرات میان ایران و امریکا باعث کاهش قیمت در بازارهای طلا و دلار بازار آزاد شده و همین موضوع اجازه صعود شاخص به محدوده 3 میلیونی نداده است. براساس آمارها رسانه و در حال تنظیم این گزارش قیمت دلار بازار آزاد بر محدوده ۸۹ هزار و ۱۰۰ تومان در این روز در محدوده ۸۹ هزار تومانی نوسان می کند. همچنین قیمت طلا نسبت به روزهای گذشته تا حدودی افزایش را تجربه کرد و به قیمت ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید و کارشناسان عقیده دارند این افزایش قیمت طلا ناشی از افزایش قیمت اونس طلا است. نکته اساسی اینجاست که کاهش قیمت دلار نمیتواند بازار سهام را نزولی كند بلکه کاهش قیمت دلار در بازار آزاد و نزدیک شدن آن به قیمت دلار توافقی یا همان نیمایی یک سیگنال مثبت برای بازار است و در میانمدت میتواند شرایط صعود شاخص را فراهم سازد. چند ماه پیش عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد استیضاح شده با حذف دلار نیمایی و جایگزینی آن با دلار در تلاش بود که نرخ دلار در بازار آزاد و نیمایی به یکدیگر نزدیک شود و فاصله کمتر از ۱۰درصدی داشته باشند اما این روند در بازار تداعی نشد و شاهد آن هستیم که قیمت دلار بازار ازاد و نیما فاصله بیش از ۳۰ درصدی را تجربه می کنند و همین موضوع یک سیگنال منفی برای بازار سرمایه است و هرچه با کاهش قیمت دلار بازار آزاد و افزایش قیمت دلار در بازار توافقی این دو مولفه به یک دیگر نزدیک تر شوند بازار نیز به آرامش خواهد رسید و شاهد رشد بسیاری از صنایع در تالار شیشه ای خواهیم بود. اگر بخواهیم بهطور کلی شرایط بورس را بررسی کنیم، میتوان گفت یک سیگنال بسیار قوی مثل خبر مثبت ناشی از مذاکرات میتواند بورس را مثبت سازد و شاخص بتواند از سد سه میلیونی عبور و در این محدوده باقی بماند. حال اگر خبر و سیگنال مثبتی به بورس مخابره شود شاخص کل همچنان در یک قدمی ۳ میلیونی خواهد ماند که این اگر این روند مدت طولانی ادامهدار شود آرامآرام نیز اعتماد از بورس خارج میشود. در حال حاضر عوامل مختلفی ازجمله مذاکرات روی بورس تاثیر دارد؛ اما نباید عوامل داخلی را نادیده گرفت. نرخ بهره همواره روی بازار سرمایه تاثیر دارد و این روزها مجدد شاهد به سقف رسیدن نرخ بهره بین بانکی هستیم. از سوی دیگر نرخ بهره در بازار سرمایه نیز رشد کرده است که علت این موضوع را میتوان در بودجه کشور و اعطای اوراق دولتی به طلبکاران دید.
ادامه صعود نرخ بهره
براساس قانون بانک مرکزی نرخ سود در بازار بینبانکی نباید بیش از ۲۴درصد و اکنون براساس آمارهای بانک مرکزی نرخ بهره به عدد ۲۳.۹۵ درصد رسیده است و باتوجه به شرایط کشور و نیاز بانکها به نقدینگی بسیاری از کارشناسان پیشبینی میکنند که این نرخ مجدد روند صعودی به خود بگیرد که با افزایش این نرخ شاهد افزایش نرخ سود بانکی در میانمدت خواهیم بود و به نوعی بانکها میتوانند نقدینگی موجود در بازارها را در میانمدت جمع آوری کنند. در اصل افزایش نرخ بهره هم به صورت روانی و هم به واقعی با توجه نیاز به نقدینگی و کسری بودجه میتواند روی بازار سرمایه تاثیر بگذارد و به مرور باعث شود نقدینگی از بازار خارج شود. هرچه عدد نرخ بهره به ۲۴ درصد نزدیک شود فشار نقدینگی نیز در بانکها افزایش پیدا میکند و بدین ترتیب شرایط بازار سهام نیز وخیم میشود. به نوعی افزایش فشار نقدینگی در بانکها باعث میشود که به مرور و در کوتاهمدت با توجه به افزایش سود و کمریسک بودن سرمایهها جذب بانک شود و درنهایت بازارهای سرمایهگذاری ازجمله بورس با معضل نقدینگی مواجه شوند. البته اکنون نرخ بهره به بالاترین عدد خود نرسیده بلکه در زمستان سال گذشته نرخ بهره به عدد ۲۳.۹۸ رسیده بود و یک قدمی ۲۴ درصدی قرار داشت و اکنون میتوان گفت نرخ بهره تا حدودی کاهش یافته است اما همچنان روی محدوده خطر برای اقتصاد کشور است. همانگونه که بارها گفته شد بورس آینه تمام نمای اقتصاد کشور است و از سوی دیگر نرخ بهره یکی از مهمترین مولفههای نشاندهنده شرایط اقتصادی کشور درحال شرایط خوبی ندارند. با کنار هم قرار دادن این مولفه متوجه میشویم که از نظر تورم و دیگر عوامل، اقتصاد کشور دچار معضل است و درنتیجه نمیتوان انتظار روند صعودی از بازار سرمایه داشت.
بازار از نگاه معاملات
طی چهارمین روز کاری هفته یعنی دوشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴، برخلاف روزهای اخیر شاخص کل بورس تهران روند اصلاحی به خود گرفت و نتوانست همانند روزهای دیگر شرایط قابل قبولی برای سهامداران رقم بزند. طی روز مذکور شاخص کل بورس تهران با کاهش ۲۷ هزار و ۶۰۸ واحدی معادل ۰.۹۳درصدی به تراز ۲ میلیون و ۹۴۳ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص کل هموزن نیز ۴ هزار و ۸۴ واحد افت را ثبت کرد و در جایگاه ۸۴۶ هزار و ۸ واحدی ایستاد. در سوی دیگر معاملات نیز شاخص کل فرابورس رفتاری همانند دو شاخص پیشن داشت و با ثبت کاهش ۱۳۵ واحدی به عدد ۲۵ هزار و ۴۴۴ واحدی رسید. در این روز از میان ۶۷۱ نماد بازار سرمایه ۱۵۲ نماد مثبت و ۴۶۲ نماد دیگر منفی بودند. همچنین ۷۱ نماد معادل ۱۰درصد از کل نمادها در صف خرید و ۲۱۵ نماد معادل ۳۱ درصد از کل نمادها در صف فروش قرار داشتند. در روز سهشنبه حفاری، فعالیت مهندسی، پیمانکاری صنعتی، شیرینی، فعالیتهای مرتبط با اوراق بهادار، بانکها و موسسات اعتباری، بنادر و کشتیرانی، تجهیزات صنعتی، چوب، نساجی، کاشی و سرامیک، خودرو، سایر محصولات غذایی، لیزینگ و تامین سرمایه بازده مثبت را ثبت کردند. همچنین صندوقهای دیوان، ثروت، نارنج اهرم، فراز، دارایکم، خودران، بهین رو، اتوآگاه، اتوداریوش، موج، تخت گاز، فرصت، پادا، جهش، پناه، پتروداریوش، هوشیار، خوشه، شتاب، رماس، بازبیمه، هیوا، صنم، رخش، سهامدار، بذر و اکسیژن در این روز بازه مثبت را تجربه کردند.