
نگاه بورس به مذاکرات
بازارهای مالی همچنان به سیگنال سیاسی مذاکرات روی خوش نشان دادند و شاهد کاهش قیمت در بازارهای دلار، طلا و سکه هستیم. درمقابل نیز بورس تهران پس از مدتها نزولی بودن به واسطه خبر مذاکرات و آغاز توافق احتمالی توانسته مثبت شود و اکنون در مرز سه میلیون واحدی قرار دارد. بررسی آمارها نشان می دهد که میانگین بازدهی بازارهای مالی بورس منفی است و در مقابل بازار سهام پس از ماه ها توانسته میزبان نقدینگی های جدید باشد.
بازارهای مالی همچنان به سیگنال سیاسی مذاکرات روی خوش نشان دادند و شاهد کاهش قیمت در بازارهای دلار، طلا و سکه هستیم. درمقابل نیز بورس تهران پس از مدتها نزولی بودن به واسطه خبر مذاکرات و آغاز توافق احتمالی توانسته مثبت شود و اکنون در مرز سه میلیون واحدی قرار دارد. بررسی آمارها نشان می دهد که میانگین بازدهی بازارهای مالی بورس منفی است و در مقابل بازار سهام پس از ماه ها توانسته میزبان نقدینگی های جدید باشد. در حال حاضر بازار طلا از جوش و خروش افتاده، طی هفته ها و ماه های گذشته شاهد آن بودیم که بسیاری از مردم در قیمتهای (محدوده قیمتی ۷میلیون ۵۰۰ هزار تومان) بالا تمامی نقدینگی خود را تبدیل به طلا میکردند و اکنون با کاهش قیمت طلا به صورت هیجانی و برای جلوگیری از ضرر بیشتر اقدام به فروش کردند.مشکل نوع سرمایه گذاری مردم است و تنها بازار طلا نیست بلکه بسیاری از مردم سرمایه های خود را به صورت هیجانی وارد یک بازار می کنند و در نهایت با ترس از ضرر سنگین از بازار خارج می شوند. در حال حاضر مشکل بازار سرمایهگذاری نیست بلکه نوع سرمایه گذاری است. بسیاری از سرمایه گذاران بورسی حدود پنج سال است که زیان میکنند و علت آن را میتوان در نحوه سرمایه گذاری جستوجو کرد. طی سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ بسیاری از مردم بدون دانش و با وسوسه سود چند صد درصدی وارد بورس شدند و برخی ازسهام را با قیمت بیش از ارزندگی (برخی از سهام در سال ۱۳۹۹ با قیمت بیش از ۵ برابر ارزندگی خود معامله می شدند) خریداری کردند و در نهایت همچنان با زیان مواجه هستند. این درحالی است که یک سرمایه گذاری اصولی در آن در بورس میتوانست سود بیش از ۱۰۰ درصدی عاید سهامداران کند اما اکنون تنها زیان برای آنها باقی مانده است. حال با تجربههای تلخ گذشته و اکنون انتظار میرود که نوع سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارهای مالی تغییر کند. در حال حاضر بیش از نیمی از سهام بورسی در کف قیمتی خود قرار دارند و سرمایه گذاران میتوانند باانتخاب سهامی درست در میان مدت سود خوبی کسب کنند. البته در میان نباید از پتانسیل رشد صندوق های بورسی نیز غافل بود چراکه برخی از صندوق ها طی ماه های اخیر چندبرابر شاخص بازدهی ثبت کردهاند.
حال با آغاز مذاکرات و رشد بازار میتوان به آینده بورس امیدوار بود و به نوعی گفت که آینده معاملات بورس تهران به مذاکرات گره خورده است. اما در کل بسیاری از کارشناسان نسبت به آینده بورس امیدوار هستند.
همچنین در پایان هفته ای که گذشت جلسه بررسی پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد. محسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص این جلسه گفت: موافقان معتقد بودند که جمهوری اسلامی ایران از بزرگترین قربانیان تروریسم، قاچاق و پولشویی است، اما در عین حال نپیوستن ایران به این دو کنوانسیون موجب شده که تصویر غلطی از ایران به جامعه جهانی منتقل شده و در بسیاری از موارد به همین دلیل نتوانستهایم پیگیر احقاق حق ملت ایران در صحنه بین المللی باشیم. همچنین مخالفان لایحه پالرمو معتقد بودند در این شرایط زمانی و به خاطر تحریمهای ظالمانه، پیوستن ایران به این کنوانسیون میتواند موجب افزایش فشار اقتصادی شود، زیرا اطلاعات محرمانه اقتصادی ایران و مسیرهای دور زدن تحریمها افشا خواهد شد، لذا شرایط زمانی فعلی را شرایط مناسبی برای پیوستن به این کنوانسیونها نمیدانستند. فعلا FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست. در نتیجه به نظر میرسد که بازار سهام فعلا نسبت به این موضوع واکنش چندانی نشان ندهد و بازار همچنان در انتظار دریافت سیگنال مثبت در این خصوص خواهد بود. به نظر میرسد که بازار هفته جاری نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان ندهد و به نوعی در انتظار تعیین و تکلیف جلسه بعدی بماند.
البته با وجود این اظهارنظر سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام برخی از شایعات مبنی بر تصویب این موضوع در صحن مطرح است که در نهایت این موضوع میتواند بهطور مشخص گروه های بانکی و صادراتمحور، صندوق اهرمی و بخشی را مثبت را مثبت سازد و به نوعی به واسطه شایعه بازار و برخی از سهام تا حدودی مثبت شوند.
بازار از نگاه معاملات
بازار سهام طی هفته ای که گذشت با روند صعودی به کار خود پایان داد، چهارشنبه پیشن شاخص کل بازار سهام در تراز ۲ میلیون و ۸۳۰ هزار واحدی قرار داشت و در پایان این هفته به عدد ۲ میلیون و ۹۶۷ هزار واحدی رسید و در مجموع بازدهی ۴.۸۴ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند. همچنین شاخص کل هم وزن نیز با رسیدن به عدد ۸۴۹ واحدی بازدهی ۳.۸۷ درصدی را ثبت کرد.
حجم معاملات خرد نیز افزایش ۳۰ درصدی را ثبت کرد و متوسط حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق های سهامی به 27.94 میلیارد برگه سهم رسید. همچنین میانگین هفتگی ارزش معاملات خرد عدد ۱۱ هزار و ۳۸۲ میلیارد تومانی را به خود دید.
در بورس کالا نیز امار معاملات فیزیکی نشان می دهد که در هفته اخیر بیش از ۳ میلیون و ۴۱۹ تن انواع کالا و محصول به ارزش ۵۲ هزار میلیارد تومان معامله شد. همچنین ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۲۸ هزار میلیارد تومان رسید. بر همین اساس آمار فروش نشان می هد که فولاد مبارکه اصفهان با معامله ۲۸۷هزار و ۵۸۰تن آرگون، تختال و ورق به ارزش ۱۰ هزار و ۷۳۸ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. توسعه آهن و فولاد گل گهر با فروش ۲۷۷ هزار و ۱۰۰ تن آهن اسفنجی به ارزش ۴۹ هزار و ۴۸۲ میلیارد تومان دوم شد. ملی صنایع مس ایران با فروش ۵ هزار و ۹۰۰ تن سولفور مولیبدن و انواع مس به ارزش ۲ هزار و ۷۹۱ میلیارد تومان رتبه سوم را به خود اختصاص داد. معدنی و صنعتی گهرزمین با فروش ۲۶۵هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۸۱۸ میلیارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با معامله ۲۶۰ هزار تن شمش بلوم، کنسانتره سنگ آهن و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۹۸ میلیارد تومان پنجم شد. فولاد کاوه جنوب کیش با فروش ۵۲ هزار تن شمش بلوم به ارزش هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تومان ششم شد. معدنی و صنعتی گل گهر با معامله ۱۹۰هزار تن کنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۴۲۹ میلیارد تومان هفتم شد.فولاد خوزستان با معامله ۴۲ هزار و ۱۲۰ تن آرگون، آهن اسفنجی، تحتال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۲۳۱ میلیارد تومان هشتم شد. پالایش نفت اصفهان با فروش ۴۶ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۲۲۸ میلیارد تومان رتبه نهم را به خود اختصاص داد.پالایش نفت بندرعباس هم با معامله ۴۰ هزار تن لوب کات و وکیوم باتوم به ارزش هزار و ۷۱ میلیارد تومان دهم شد.