تاثير مثبت مذاكرات و پيشرفت آن روي بورس
تحليل رييس سازمان بورس از روند مذاكرات ايران و امريكا و تأثير آن بر بازارسرمايه

تاثير مثبت مذاكرات و پيشرفت آن روي بورس

۱۴۰۴/۰۱/۳۱ - ۰۰:۲۹:۴۷
|
کد خبر: ۳۴۰۳۳۴

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه مشترك اعضاي هيات‌مديره سازمان بورس و كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري، با اشاره به اهميت سال جاري براي بازارسرمايه، گفت: با توجه به اطلاعاتي كه در اختيار داشتم، در ابتداي سال مقاله‌اي باعنوان «سال بازار سرمايه» نوشتم، معتقدم واقعاً چنين خواهد شد و امسال، سال بازار سرمايه خواهد بود. بايد با همكاري و همدلي، تحقق اين هدف را دنبال كنيم.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه مشترك اعضاي هيات‌مديره سازمان بورس و كانون نهادهاي سرمايه‌گذاري، با اشاره به اهميت سال جاري براي بازارسرمايه، گفت: با توجه به اطلاعاتي كه در اختيار داشتم، در ابتداي سال مقاله‌اي باعنوان «سال بازار سرمايه» نوشتم، معتقدم واقعاً چنين خواهد شد و امسال، سال بازار سرمايه خواهد بود. بايد با همكاري و همدلي، تحقق اين هدف را دنبال كنيم.

 

سياست‌هاي سازمان بورس  در زمينه‌ اصلاح مقررات و ريزساختارها

حجت‌اله صيدي، در اين نشست به سياست‌هاي سازمان بورس در زمينه تغيير و اصلاح مقررات بازار سرمايه اشاره كرد و گفت: بررسي جدي و همه‌جانبه‌اي را براي مواردي مانند حجم مبنا، دامنه‌ نوسان و مدل محاسبه‌ شاخص شروع كرده‌ايم اما هنوز تصميم براي تغيير دامنه نوسان در هفته‌هاي آينده، نهايي نشده است.

او توضيح داد: در بازار سرمايه خيلي مهم است كه تصميمات، با دقت و جامعيت گرفته شود. هيجان و شتاب براي نهاد ناظر و تصميم‌گير آفت است، حتي براي نهادهاي مالي و سرمايه‌گذاري هم مفيد نيست. تجربه نشان داده آن دسته از افراد حقيقي هم كه با صبر و آرامش و دقت تصميم عقلايي مي‌گيرند، موفق‌تر بوده‌اند.

صيدي افزود: براي به نتيجه رسيدن بررسي‌ها در مورد ۳ محور مزبور، بازه زماني مشخصي تعريف كرده‌ايم اما با اين‌حال ممكن است همه آنها به جمع‌بندي نهايي نرسد. حتي ممكن است در نهايت به اين نتيجه برسيم كه وضع فعلي مناسب است و نيازي به تغيير وجود ندارد.

 

ارزيابي اثر مذاكرات بر بازار سرمايه

رييس سازمان بورس در ادامه به بررسي روند مذاكرات بين‌المللي و ارزيابي تأثير آن بر بازار سرمايه پرداخت و گفت: بيشتر متغيرهاي داخلي براي ما قابل پيش‌بيني و مديريت هستند اما روند و نتيجه مذاكرات موضوعي است كه دغدغه‌هايي ايجاد كرده است.

او توضيح داد: در روزهاي قبل و بعد از آغاز مذاكرات، با افرادمتعددي از صاحب‌نظران مشورت و گفت‌وگو داشتم. برخي خوش‌بين و برخي بدبين هستند، اما هيچ صاحب‌نظري صفر و صدي قضاوت نمي‌كند.

به گفته رييس سازمان بورس، جمع‌بندي اين است كه آغاز مذاكرات تأثير مثبتي بر بازار سرمايه گذاشته اما در ادامه ممكن است با چالش‌هايي هم مواجه باشيم. صيدي افزود: اجماع كلي اين است كه از هفته آينده، روند مذاكرات وارد فاز جدي‌تري خواهد شد و ممكن است در برخي بندها توافق حاصل و در برخي ديگر، موانع و چالش‌هايي ايجاد شود. بر اين اساس، من اجمالاً ۶ چالش را احصا كرده‌ام.

به گفته صيدي، يكي از مهم‌ترين چالش‌ها، مسائل فني ميان ايران و امريكا است؛ موضوعاتي مانند خواسته‌هاي متقابل دو كشور، ذخيره‌سازي و انتقال مواد، سانتريفيوژها، برد موشكي يا رفع تحريم‌هاي مالي و بانكي، كشتيراني و نفت مي‌توانند در جزييات محل اختلاف باشند.

او تأكيد كرد: همه بر اين باورند كه مذاكرات صوري نيست و هر دو طرف با انگيزه و نياز واقعي وارد شده‌اند. امريكا نيز به‌شدت به اين توافق نياز دارد.

اين مسوول گفت: ترامپ با توجه به ناكامي در موضوعاتي مانند غزه، اوكراين و جنگ تجاري و تعرفه‌اي، به دنبال موفقيتي است كه بتواند از آن بهره ببرد و برد كوتاه‌مدتي را تبليغ كند. توافق با ايران مي‌تواند براي او يك برگ برنده و حتي در نگاه خودش، فرصتي براي دريافت جايزه نوبل باشد.

صيدي با بيان اينكه ايران نيز به دنبال توسعه و بهبود اقتصاد است، ادامه داد: ما زماني در سطحي برابر با عربستان و تركيه از منظر توليد ناخالص داخلي در منطقه قرار داشتيم، اما اكنون اقتصاد آن كشورها چند برابر ايران رشد كرده است. ايران نياز دارد مذاكرات را جدي بگيرد تا بتواند به توافقي مفيد دست يابد.

رييس سازمان بورس چالش‌ بعدي موجود در مسير مذاكرات را تلاش‌هاي رژيم صهيونيستي به عنوان يكي از بازيگران مخرب بالقوه در جريان مذاكرات ايران و امريكا دانست كه با توجه به لابي‌هاي قوي‌اش در امريكا، سعي خواهد كرد در مسير توافق كارشكني كند. چنان‌كه پيش‌بيني‌ها از اقدام‌هاي عملي اين رژيم خبر مي‌دهند.

او افزود: از سوي ديگر، هم در داخل ايران و هم در امريكا نيز گروه‌هايي مانند دلواپسان يا نئوكان‌ها، لابي صهيونيستي و تندروهاي كنگره ممكن است با اقدامات خود روند مذاكرات را تحت تأثير قرار دهند و حتي ممكن است در برخي محافل در هر دو كشور، مخالفت‌هايي بروز كند كه فضاي عمومي را تحت‌الشعاع قرار دهد و اين چالش سوم است كه بر اساس تجارب گذشته، نبايد دست كم گرفته شود.

رييس سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه كرد: چالش چهارم، مي‌تواند موضع اروپا باشد. اروپا به دلايل متعددي هم از ايران گله‌مند است و هم از امريكا. يكي از مهم‌ترين عوامل در اين زمينه موضوع اوكراين است.

به گفته صيدي، اروپا ادعا مي‌كند ايران نبايد به روسيه كمك مي‌كرد و از ترامپ هم شكايت دارد كه در كل طرف زلنسكي را نگرفته و به نوعي با پوتين مصالحه كرده؛ اروپا در بحث تعرفه‌ها و نظاير آن نيز مساله دارد. ضمن اينكه نگران است از مذاكرات كنار بماند و منافع اقتصادي‌اش به خطر بيفتد. همين الان هم مشكلات اروپا بيشتر شده است.

صيدي تاكيد كرد: چالش‌ مهم ديگري نيز در سطح راهبردي در روابط بين‌الملل وجود دارد كه به نوعي به رقابت ميان امريكا با چين، روسيه و اروپا برمي‌گردد. طبيعي است كه در تعارض، تنازع و تعامل بين اين قدرت‌ها، ايران يكي از عوامل اثرگذار است، ضمن اينكه دارد با كارت‌هاي خودش بازي مي‌كند و لذا هرگونه مذاكره بين ايران و امريكا، بدون اثرپذيري از اين مساله نخواهد بود.

رييس سازمان بورس افزود: همچنين واكنش كشورهاي منطقه مانند عربستان، امارات و تركيه مي‌تواند چالش ششم به حساب بيايد. اگرچه اين كشورها به نوعي از روابط مسالمت‌آميز با ايران دست يافته‌اند و درصدد توسعه‌ روابط هستند، اما بالاخره رقيب هم هستند. روابط اينها را بايد در چارچوب نظريه‌ بازي ديد. به احتمال زياد مذاكره و بعد سرمايه‌گذاري احتمالي امريكا يا چين و اروپا در ايران مي‌تواند فضاي بازار منطقه را تحت تأثير قرار دهد.

 

لزوم حفظ آرامش در بازار سرمايه ايران

صيدي تأكيد كرد: بازار سرمايه ايران مانند تمام كشورها بسيارحساس و واكنش‌پذير است و در برابر چنين تحولاتي، سريع واكنش نشان مي‌دهد. در اين شرايط مهم‌ترين راهكار، حفظ آرامش، ثبات، تدبير و برخورد حرفه‌اي با اخبار، تحليل‌ها و شايعات است.

او در عين حال افزود: البته فعالان حرفه‌اي بازار سرمايه بارها ثابت كرده‌اند كه با شناخت عميق از شرايط، در كنار بازار باقي مي‌مانند.

رييس سازمان بورس در پايان با اشاره به فضاي رسانه‌اي شكل‌گرفته پيرامون مذاكرات، گفت: برخي خبرها باعث نگراني فعالان حقيقي و حتي مديران صندوق‌ها و سبدگردان‌ها مي‌شود. تأسفانه برخي رسانه‌ها نيز علاقه دارند با انتشار يك‌سري تيترهاي هدفمند، فضاي رواني بازار را متشنج كنند. در نتيجه مهم است كه با درايت، اين فضا مديريت شود. نقش نهادهاي مالي در اين ميان بسيار مهم است. اگر نهاد مالي به دليل اهميت كاركردش، به جاي پيرو و دنباله‌روبودن، راهبري پيشه گيرد و تعيين‌كننده باشد، بازار با طمأنينه و ثبات بهتري پيش مي‌رود و در اين صورت همه برنده‌اند.