۶۰ درصد منابع مالي جذب شده به صندوق‌هاي طلا

۱۴۰۴/۰۱/۳۱ - ۰۰:۳۱:۰۵
|
کد خبر: ۳۴۰۳۳۵

معين محمدي‌پور، مدير مطالعات اقتصادي و امور بين‌الملل بورس كالاي ايران، با تشريح عملكرد صندوق‌هاي طلا تأكيد كرد: اين ابزار نوين مالي علاوه بر اينكه مانع خروج منابع از بازار سرمايه در دوره‌هاي تلاطم شده‌اند، بلكه نقش موثري در رونق توليد، فعال‌سازي معادن طلا و تأمين مالي شفاف داشته‌اند.

راديو اقتصاد| معين محمدي‌پور، مدير مطالعات اقتصادي و امور بين‌الملل بورس كالاي ايران، با تشريح عملكرد صندوق‌هاي طلا تأكيد كرد: اين ابزار نوين مالي علاوه بر اينكه مانع خروج منابع از بازار سرمايه در دوره‌هاي تلاطم شده‌اند، بلكه نقش موثري در رونق توليد، فعال‌سازي معادن طلا و تأمين مالي شفاف داشته‌اند. محمدي‌پور اعلام كرد: در چند سال اخير، بورس كالا علاوه بر بازارهاي فيزيكي كالاها، بازارهاي مرتبط با طلا را نيز راه‌اندازي كرده كه يكي از نمونه‌هاي موفق در اين حوزه، صندوق‌هاي طلا هستند. اين صندوق‌ها به‌طور خاص بر پايه شمش‌هاي طلاي استاندارد كه در انبارهاي تحت نظارت بورس كالا ذخيره شده‌اند، شكل گرفته‌اند. او افزود: اين ساختار باعث شده تا پول‌هايي كه پيش‌تر در زمان‌هاي نوسانات بازار طلا از بازار سرمايه خارج مي‌شدند، اكنون در قالب اين صندوق‌ها باقي بمانند و نقدشوندگي و تراكنش در بازار حفظ شود؛ به عبارت ساده‌تر، صندوق‌ها مانع از خروج پول در زمان شوك‌هاي اقتصادي شدند. مدير مطالعات اقتصادي و امور بين‌الملل بورس كالا گفت: مزيت صندوق‌هاي طلا اين است كه به‌جاي خروج پول از بازار سهام در زمان تلاطم‌هاي بازار طلا، اين پول در بازار سرمايه باقي مي‌ماند و به سرعت به گردش در مي‌آيد. در نتيجه، اين تغيير به حفظ تعادل در بازار سهام كمك مي‌كند و امكان جذب سريع سرمايه‌ها را فراهم مي‌آورد. به اين ترتيب، سرمايه‌گذاران مي‌توانند در شرايط نوساني بازار طلا، از اين صندوق‌ها بهره‌ ببرند و در عين حال از فضاي توليدي و اقتصادي كشور حمايت كنند.

به گفته محمدي پور، برخلاف تصورات اوليه كه ممكن است برخي فكر كنند اين صندوق‌ها تاثير مهمي در توليد ندارند، واقعيت اين است كه اين صندوق‌ها به رشد اقتصادي كشور و فعال‌سازي معادن طلا كمك شاياني كرده‌اند.  او اعلام كرد: در گذشته، معادن طلا با مشكلات زيادي در فروش و بازاريابي طلاهاي خود مواجه بودند. افراد عادي نمي‌توانستند به‌راحتي طلا از معادن خريداري كنند و فعالان حرفه‌اي نيز به دلايل مختلف از جمله مشكلات مالياتي، تمايلي به خريد مستقيم از معادن نداشتند. اما با راه‌اندازي صندوق‌هاي طلا، بيش از ۶۰ درصد منابع مالي كه از طريق اين صندوق‌ها جذب مي‌شود، به سمت خريد شمش طلا از معادن داخلي كشور هدايت شده است. اين اقدام موجب شده معادن طلا بتوانند به‌راحتي و با قيمت مناسب محصولات خود را به‌فروش برسانند و اين فرآيند باعث ايجاد ارزش افزوده و رشد اقتصادي مي‌شود. او تاكيد كرد: پلتفرم‌هاي غيررسمي كه در زمينه خريد و فروش طلاي آب‌شده فعاليت دارند، هيچ ارتباطي با بورس كالا ندارند و چالش‌هاي زيادي ايجاد كرده‌اند. زيرا طلاي آب‌شده فاقد استاندارد است و از نظر قابليت ارزيابي و شناسايي مشكلات بسياري دارد. اين نواقص باعث مي‌شود كه فعاليت‌هاي غيررسمي در اين زمينه نه‌تنها به توليد و اقتصاد كمك نكند، بلكه بر امنيت بازار نيز تاثير منفي بگذارد. در حالي كه صندوق‌هاي طلا در بورس كالا با پشتوانه شمش‌هاي استاندارد و شناسايي دقيق، محيطي امن و شفاف را براي سرمايه‌گذاري فراهم كرده‌اند. محمدي پور در پايان گفت: بازارهاي مبتني بر طلا در بورس كالا با ارايه يك بستر شفاف و قابل اعتماد، نه‌تنها موجب حفظ نقدشوندگي در بازار سرمايه شده‌اند، بلكه به رشد و فعال‌سازي معادن طلا نيز كمك كرده‌اند و اين در حالي است كه فعاليت‌هاي غيررسمي در اين حوزه تأثيرات مثبتي بر توليد و اقتصاد كشور نداشته‌اند.