كدام صنايع بيشترين توليد را داشتند؟

كدام صنايع بيشترين توليد را داشتند؟

۱۴۰۴/۰۲/۰۲ - ۰۰:۱۵:۱۷
|
کد خبر: ۳۴۰۵۸۲

نتايج بررسي‌هاي معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، نشان مي‌دهد؛ در يك‌سال گذشته، توليد صنايع خودرو، كانه‌هاي فلزي و فرآورده‌هاي نفتي با رشد روبرو بوده است.

نتايج بررسي‌هاي معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، نشان مي‌دهد؛ در يك‌سال گذشته، توليد صنايع خودرو، كانه‌هاي فلزي و فرآورده‌هاي نفتي با رشد روبرو بوده است. داده‌هاي آماري اداره ميزهاي صنعت و رتبه‌بندي ناشران سازمان بورس و اورق بهادار حاكي است: به جز صنعت محصولات شيميايي و فلزات اساسي كه به دليل ناترازي انرژي با افت توليد روبرو شده‌اند، باقي صنايع منتخب بازار سرمايه در يك سال اخير با رشد توليد همراه بوده‌اند.

 

رشد ۲۰درصدي در ميزان توليد خودرو

براساس گزارش، مقدار توليد صنعت خودرو از ۸۳ هزار و ۷۹۹ دستگاه در اسفند ۱۴۰۲ به ۱۰۰ هزار و ۲۰۲ دستگاه در اسفند پارسال رسيد. مقدار توليد اين صنعت در اين بازه زماني با رشد ۲۰ درصدي روبرو شده است. روند يك ساله توليد صنعت خودرو حاكي از آن است كه با مجوز افزايش نرخ اعلام شده، ميزان توليد صنعت خودرو در فصل زمستان نسبت به فصل پاييز ۱۷درصد افزايش داشته است. ميزان توليد صنعت خودرو در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به بهمن ماه ۱۴۰۳ و اسفند ماه سال ۱۴۰۲ به ترتيب به ميزان ۴ درصد كاهش و ۲۰ درصد رشد داشته است. بيش‌ترين افزايش توليد در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته مربوط به افزايش توليد نمادهاي خودرو (توليد قابل توجه گروه سورن به ميزان ۱۹ هزار و ۶۵۲دستگاه و افزايش ۵۱ درصدي توليد محصول تارا) و خپارس (توليد قابل توجه در محصول ساينا s به ميزان ۵۹۶ دستگاه و ۸۳۶ دستگاه در محصول سهند) به ترتيب به ميزان ۳۷ و ۲۷ درصد بوده است. علت افزايش توليد در صنعت خودرو در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ ناشي از مجوز افزايش نرخ فروش محصولات بوده كه باعث شده خودروسازان توليد خود را افزايش دهند.

 

افت ۳ درصدي توليد صنعت فلزات اساسي

داده‌هاي آماري معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان مي‌دهد؛ مقدار توليد صنعت فلزات اساسي از ۲ ميليون و ۱۸۳ هزار و ۸۷۹ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۲ ميليون و ۱۲۶ هزار و ۲۵۶ تن در اسفند پارسال رسيد. توليد اين صنعت در اين بازه زماني با افت ۳درصدي روبرو بوده است. در بخش ديگر اين گزارش آمده است؛ صنعت فلزات اساسي يكي از بزرگ‌ترين صنايع مصرف‌كننده گاز بوده و با توجه به اينكه عمده توليد فولاد كشور از طريق روش قوس الكتريك انجام مي‌گيرد، اين صنعت بزرگ‌ترين مصرف‌كننده برق است. از اين رو، با توجه به افزايش ميزان مصرف برق در تابستان و افزايش ميزان مصرف گاز در زمستان، موضوع قطع برق صنايع يكي از راهكارهاي وزارت نيرو و شركت ملي گاز در سال‌هاي اخير بوده كه اين امر با توجه به جايگاه ويژه انرژي در صنعت فلزات اساسي سبب كاهش ميزان توليد شده است كه در صورت نبود وجود اين رخداد امكان صادرات بيشتر محصولات اين صنعت و افزايش ارز آوري آن براي كشور مهيا مي‌شد.همچنين، ميزان توليدات اين صنعت در فصل زمستان و تابستان به دليل محدوديت در مصرف انرژي كاهش مي‌يابد. اين گزارش نشان مي‌دهد؛ ميزان توليد صنعت فلزات اساسي در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به پاييز ۱۴۰۳، به دليل ناترازي انرژي در مصرف گاز و برق ۱۶درصد كاهش را ثبت كرده است.

 

رشد ۶ درصدي توليد صنعت استخراج كانه‌هاي فلزي

افزون براين، ميزان توليد صنعت استخراج كانه‌هاي فلزي هم با درصدي از ۶ ميليون و ۵۹۲ هزار و ۳۴۴ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۶ ميليون و ۹۹۷ هزار و ۹۲ تن در اسفند پارسال رسيده است. ميزان توليد اين صنعت در اين بازه زماني با رشد ۶ درصدي روبرو بوده است. برپايه اين گزارش، از منظر فصلي ميزان توليد در صنعت استخراج كانه‌هاي فلزي در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به پاييز ۱۴۰۳، ۵ درصد كاهش داشته است.همچنين، بيشترين ميزان توليد اين صنعت در فصل پاييز ۱۴۰۲ محقق شده است. از سوي ديگر وضع عوارض صادراتي در سال ۱۴۰۱ به كاهش توليد سنگ آهن در اين سال منجر شد. افزون براين، در سال ۱۴۰۳ ميزان كل توليد صنعت استخراج كانه‌هاي فلزي برابر با ۸۶,۶۳۶,۲۲۷ تن بوده كه با افزايش اندك ۰.۴۵ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ بيشترين ميزان توليد سالانه صنعت استخراج كانه‌هاي فلزي در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است.

 

رشد اندك درصدي صنعت فرآورده‌هاي نفتي

داده‌هاي آماري اين گزارش حاكي است: ميزان توليد صنعت فرآورده‌هاي نفتي از ۵ ميليون و ۹۳۹ هزار و ۴۷۱ مترمكعب در اسفند ۱۴۰۲ به ۵ ميليون و ۹۴۵هزار و ۴۷ متر مكعب در اسفند پارسال رسيده است. توليد اين صنعت در اين بازه زماني، با رشد اندكي روبرو شده است. داده‌هاي اين گزارش نشان مي‌دهد؛ بيشترين ميزان توليد سالانه صنعت فرآورده‌هاي نفتي مربوط به سال ۱۴۰۳ و كم‌ترين ميزان توليد در ساليان اخير مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده است. افزون براين، بيشترين ميزان نرخ جهاني نفت مربوط به سال ۱۴۰۱ با ميانگين سالانه حدود ۱۰۰ دلار بر بشكه بوده است (اوج قيمت به دليل جنگ اوكراين، تحريم نفت روسيه و اختلال در عرضه جهاني) و كمترين ميزان نرخ نفت متعلق به سال ۱۳۹۹ به نرخ ميانگين سالانه حدود ۴۱ دلار بر بشكه است (كاهش تقاضا به دليل همه‌گيري کووید-۱۹ و جنگ قيمتي روسيه و عربستان) . در عين حال، روند داده‌هاي ۵ ساله، از منظر فصلي حاكي از آن است كه، بيشترين ميزان توليد صنعت فرآورده‌هاي نفتي در فصل بهار ۱۴۰۳ و كم‌ترين آن نيز در بهار ۱۳۹۹ رخ داده است.در ساليان اخير ظرفيت توليد نفت نمادهايي چون «شپنا» با بهره‌برداري طرح‌هاي جديد پالايشي افزايش يافته و همين موضوع ميزان توليد اين صنعت را در ساليان اخير افزايش داده است.

 

افت ۱۷ درصدي توليد صنعت شيميايي

داده‌هاي اين معاونت حاكي از آن است كه؛ صنعت مواد و محصولات شيميايي در اسفند ۱۴۰۲ از ۳ ميليون و ۶۹۱ هزار و ۹۸۶ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۳ ميليون و ۶۹ هزار و ۸۵۰ تن در اسفند پارسال رسيده است.داده‌هاي آماري اين گزارش نشان مي‌دهد؛ صنعت مواد و محصولات شيميايي در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه گذشته، ۲ درصد و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد كاهش را ثبت كرده است. در خصوص كاهش ۱۷ درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل مي‌توان به كاهش توليد در نمادهاي «زاگرس، خراسان، شيراز و مارون» به ترتيب به ميزان ۹۶، ۷۳، ۱۸ و ۷ درصد اشاره كرد.براساس اين گزارش، از جمله دلايل كاهش حجم توليد نماد زاگرس در مقايسه با مدت مشابه سال قبل مي‌توان به تداوم انسداد حساب‌هاي بانكي شركت و تاخير در انجام تعهدات، اعمال محدوديت در تامين گاز اكسيژن مورد نياز و قطعي گاز خوراك و تشديد مشكلات تحريم براي فروش و حمل محصول اشاره كرد. افزون براين، درباره دلايل كاهش توليد نماد «خراسان» نيز بايد اشاره كرد كه به دليل برودت هوا و افت فشار گاز از تاريخ ۱۶ آذرماه واحد كريستال ملامين و از تاريخ ۱۷ آذرماه واحدهاي آمونياك و اوره به‌طور كامل از مدار توليد خارج (توقف توليد) شده بودند كه در نهايت در ۲۵ اسفند واحد اوره و در ۲۶ اسفند واحد آمونياك و كريستال ملامين مجدد در مدار توليد قرار گرفتند. ساير نمادها نيز به دليل محدوديت‌هاي مصرف گاز و توقف خطوط توليد كاهش توليد داشته‌اند. همچنين، محدوديت در مصرف گاز در زمستان ۱۴۰۳ باعث كاهش ۲۰ درصدي توليد نسبت به پاييز ۱۴۰۳ و كاهش ۱۶ درصدي توليد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (زمستان ۱۴۰۲) شده است.