لزوم كاهش نرخ بهره
برنامه ميزگرد شبكه خبر با موضوع «بررسي چالشها و فرصتهاي سرمايهگذاري در بورس» برگزار شد و در اين برنامه كارشناسان و مسوولان نكاتي را مطرح كردند.
برنامه ميزگرد شبكه خبر با موضوع «بررسي چالشها و فرصتهاي سرمايهگذاري در بورس» برگزار شد و در اين برنامه كارشناسان و مسوولان نكاتي را مطرح كردند. در همين ارتباط، محمدعلي شيرازي مديرعامل فرابورس با بيان اينكه در سال جديد، بازار سرمايه با رونق و افزايش حجم معاملات آغاز به كار كرد، گفت: جو آرام سياسي، آماده بودن زيرساخت بازار، پتانسيل بنيادي براي رشد و قيمتهاي جذاب اكثر سهام از دلايل رشد اخير بازار سرمايه است؛ سال ۱۴۰۴، سال سرمايهگذاري براي توليد نامگذاري شده و بورس، بهترين مكان براي تحقق اين شعار است. رويداد اخير ثابت كرد كه بازار سرمايه و شركتهاي حاضر در آن، ذينفع در افزايش قيمت دلار نيستند و ثبات و تكنرخي بودن نرخ ارز به نفع بازار سرمايه است.
در ادامه سياوش وكيلي كارشناس بازار سرمايه افزود: كمتر دورهاي بوده كه بازار سرمايه چهار سال در ركود باشد و ساير بازارها رشد كنند؛ به همين دليل بر ارزندگي بازار سرمايه تاكيد ميشود.
در ادامه، مصطفي صفاري ديگر كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه شاخص كل در پنج سال فقط ۶.۵ درصد بالا رفته و بازار جا مانده است، گفت: امروز ارزش بازار ۱۱۹ ميليارد دلار است و سرمايههاي مردم در اين سالها كاهش يافته است. استراتژي مديريت جديد بالا بردن ارزش بازار سرمايه است، بازار سهام بسيار ارزنده است و پتانسيل خوبي براي رشد دارد.
در ادامه محمد امين صلواتيان كارشناس اقتصادي با اشاره به اينكه براساس آمار بانك مركزي، در پايان سال گذشته حجم نقدينگي از ۱۰ هزار همت عبور كرده است، افزود: در بخش خصوصي و خانوار، تقاضاي تسهيلات وجود دارد؛ يعني دريايي از نقدينگي داريم اما باز هم كويري وجود دارد كه نياز به نقدينگي دارد. اين تعادل بايد توسط نظام مالي ايجاد شود نامگذاري امسال هم در راستاي اين چالش است و بايد از ظرفيت بازار سرمايه استفاده شود.
در ادامه، صفاري دليل ركورد و بالا بودن نرخ تامين مالي در بازار سرمايه را بالا بودن نرخ بهره عنوان كرد و افزود: نرخ بهره بانكي به معني نرخ تامين مالي دولت است. در حال حاضر اوراق دولتي با نرخ ۳۵ درصد در بازار سرمايه معامله ميشوند و نرخ بهره بايد توسط نظام بانكي كاهش يابد.
مديرعامل فرابورس شيرازي هم در ادامه اظهار كرد: شعار امسال، سرمايهگذاري براي توليد است نه سرمايهگذاري در توليد و به اين نكته بايد توجه كرد. يعني زنجيرهاي از توليد در اقتصاد ايجاد ميشود ابزارهاي متنوعي در بازار سرمايه وجود دارد كه عرضههاي اوليه يكي از اين ابزارها بوده و ابزار ديگر، شركتهاي سهامي عام پروژه هستند كه هنوز به بهرهبرداري نرسيدهاند و در بورس تامين مالي ميكنند از ديگر ابزارهاي سرمايهگذاري كه به نرخ بهره مرتبط نيست، موضوع افزايش سرمايه است كه محرك توليد است همچنين صندوقهاي پروژه از ديگر ابزارهاي تامين مالي بازار سرمايه هستند.
او افزود: نرخ بهره ناشي از شرايط اقتصاد كلان است كه بالا بودن آن توليد و سرمايهگذاري را كاهش ميدهد و در بازار سرمايه هم اثر منفي دارد.
شيرازي در خصوص ابزار كرادفاندينگ نيز گفت: مقايسه تامين مالي جمعي با ساير ابزارهاي تامين مالي اشتباه است. نرخ سود بانكي تضمين شده است اما سود كرادفاندينگ تضمينشده نيست. سرمايهگذاران در طرح مشاركت ميكنند و مثل ابزار بدهي با سود مشخص نيست .
مديرعامل فرابورس، درباره پيشنهاد تغيير دامنه نوسان نيز گفت: درباره ريزساختارهاي بازار سرمايه در زمان رشد و افت شاخص همواره ميان اهالي بازار بحثهاي گوناگوني وجود دارد. دامنه نوسان و حجم مبنا به عنوان ريزساختارهاي بازار سرمايه متغيرهايي نيستند كه دايم تغيير كنند؛ چراكه اشخاص با توجه به استراتژيهاي سرمايهگذاري خود نظرات متفاوتي نيز در خصوص كاهش يا افزايش اين ريزساختارها دارند.
او افزود: از ابتداي سال اغلب بورسهاي دنيا منفي بوده اما بازار ما روند مثبتي داشته است. ما بايد به شرايط كشور خودمان نيز توجه كنيم، اتفاقات پارسال در كشور خيلي كم پيش ميآيد كه مجددا رخ دهد در هيچ بازاري در دنيا سه ماه يكبار ريزساختار را تغيير نميدهند، دامنه نوسان به صورت ماهانه، سالانه تعيين نميشود، ريز ساختارها همواره بلندمدت هستند.
شيرازي اظهار كرد: روند معاملات نشان ميدهد كه بازار قفل نيست و نميتوان با نگاه دو سه ساعت به بازار، اينطور برداشت و عنوان كرد كه بازار قفل شده و بايد دامنه نوسان را تغيير داد دامنه نوسان در دنيا وجود دارد، اما حجم مبنا كمتر در دنيا استفاده ميشود. مطالعاتي در خصوص تجديدنظر در خصوص حجم مبنا در حال انجام است و سياستگذار نسبت به اين موارد حساس است و دايم رصد ميكند، بازار هنوز با ارزش واقعي خود فاصله دارد، در اين زمينه نبايد با عرضههاي اوليه پرسرعت، شتاب بازار را بگيريم و آن را سركوب كنيم. فقط بايد مراقب بود تا اتفاق تلخ سال ۹۹ رخ ندهد.
او گفت: از آبان سال گذشته بيش از يك عرضه اوليه در هفته انجام شد و ركورد خوبي بود، يكي از تمايزهاي شرايط كنوني با سال ۹۹ تعداد بالاي شركتهاي آماده عرضه اوليه است. اما اين موضوع به شرايط بازار سرمايه بستگي دارد و ظرفيت بازار در نظر گرفته ميشود ما يك نسخه و يك ابزار براي تامين مالي در بازار نداريم و همه ابزارهاي ما مخاطب دارد. مخاطب عرضههاي اوليه از همه بيشتر است.
شيرازي در پايان بيان كرد: سال ۹۹ اقتصاد از افزايش بيسابقه استقبال عموم مردم از بازار سرمايه غافلگير شد. احتمال تكرار آن كم است زيرا يكبار اين مساله تجربه شده و راهكارهاي خوبي براي آن انديشيده شده است؛ سرمايهگذاراني كه دانش سرمايهگذاري ندارند بايد از ابزارهاي غير مستقيم استفاده كنند. همچنين از مشاوران سرمايهگذاري كمك بگيرند تا سرمايهگذاري شيريني را در بازار سرمايه تجربه كنند.