آرامش در بازار
طي چند سال اخير، اقتصاد كشور با چالشهاي بسياري همانند رشد فزاينده تورم و فشارهاي اقتصادي روبهرو بوده است؛ شرايطي كه آرامش بازار را به سرقت برده و سود سرمايهگذاري براي بازارها را تا حد قابل توجهي كاهش داده است. شرايط حال حاضر كشور باعث ناكارآمدي بازارها شده و حتي بسياري از سرمايهگذاران ترجيح ميدهند كه سرمايه خود را وارد بازارها نكنند و به نوعي در شرايط بيثبات سرمايهگذاري نكنند.
طي چند سال اخير، اقتصاد كشور با چالشهاي بسياري همانند رشد فزاينده تورم و فشارهاي اقتصادي روبهرو بوده است؛ شرايطي كه آرامش بازار را به سرقت برده و سود سرمايهگذاري براي بازارها را تا حد قابل توجهي كاهش داده است. شرايط حال حاضر كشور باعث ناكارآمدي بازارها شده و حتي بسياري از سرمايهگذاران ترجيح ميدهند كه سرمايه خود را وارد بازارها نكنند و به نوعي در شرايط بيثبات سرمايهگذاري نكنند. اين شرايط در حالي است كه اين روزها مذاكرات ميان ايران و امريكا شروع شده است و اين موضوع ميتواند باعث آرامش و ثبات در بازارها شود. در سالهاي نه چندان دور بورس يكي از مهمترين گزينه سرمايهگذاري در شرايط تورمي به حساب ميآمد و به نوعي يك بازار مقاوم در برابر تورم بود. اما از سال ۱۳۹۹ با اتفاقي كه رخ داد و سقوط عميق بازار سرمايه نقدينگي نيز آرامآرام از اين بازار فراري شد و شاهد از دست رفتن نقدينگي و سرمايههاي مردم در بورس بوديم. البته تنها سرمايه و نقدينگي از بورس خارج نشد، بلكه اعتماد نيز از بازار سهام فراري شد و در نهايت شاهد سقوط بي حد و مرز در تالار شيشهاي معاملات بورس تهران بوديم. به واسطه شرايط پيش آمده بسياري از سرمايهگذاران از ترس از دست دادن بيشتر سرمايه و زيان ادامهدار سرمايههاي خود را به بازارهاي هماند طلا، سكه و ارز منتقل كردند؛ اما اين بازارها نيز نتوانستند شرايط بهتري براي بازار رقم بزنند و با افزايش تورم در اصل ميزان سودهاي كسب شده توسط سرمايهگذاران نيز كاهش يافت. با افزايش تورم سودسازي در بازارهاي موازي بورس نيز افزايش يافت، اما اين افزايش سود به معناي پيروزي سرمايهگذاران نبود.
بسياري از سرمايهگذاران عقيده دارند كه با شروع مذاكرات شاهد كاهش تحريمها و گشايشهاي اقتصادي خواهيم بود كه اين موضوع در نهايت سودسازي براي سرمايهگذاران را در پي دارد. همزمان با انتشار اخبار مربوط به مذاكرات، شاخص بورس تهران با رشد بسيار قابل توجهي مواجه شد و بخشي از سرمايههاي خارج شده به اين بازار بازگشت. از سوي ديگر، بازار ارز و طلا كه طي ماههاي گذشته روندي صعودي داشتند، با ريزش قيمت مواجه شدند. در روزهاي اخير، قيمت دلار در بازار آزاد به محدوده ۸۰ هزار تومان سقوط كرد. همچنين قيمت طلا نيز در رقم حدود ۶ ميليون و ۵۰۰ هزار تومان قرار گرفت و به معناي ديگر ركورد كاهش قيمت طي ماههاي گذشته شكسته شد. با تجربه چنين شرايطي بسياري از سرمايهگذاران عقيده دارند كه اعتماد و آرامش به بورس رسيده و احتمالا طي هفتهها و ماههاي آينده شرايط بهتري در بازارهاي مالي از جمله بورس تجربه شود؛ اما نكته اساسي اينجاست كه آرامش در بورس به شرطي است كه مولفههاي سياسي تغييرات چنداني را ثبت نكنند. بلكه با افزايش قيمت كالا و خدمات، همچنين هزينههاي زندگي عملا قدرت خريد و سرمايهگذاري توسط مردم كاهش يافت، چراكه با افزايش قيمت كالاها و خدمات، هزينههاي زندگي نيز بهطور موازي رشد كرد و عملا قدرت خريد جامعه كاهش يافت. به عبارت ديگر، هر چند در ظاهر ارزش دارايي افراد افزايش يافته بود، اما در عمل، منافع آن به دليل فشارهاي تورمي و افزايش هزينههاي معيشت تا حد زيادي خنثي شد. با تجربه شرايط بد توسط بازارهاي مالي و ربوده شدن آرامش، در چند هفته اخير شاهد آغاز مذاكرات ميان ايران و امريكا بوديم كه اين موضوع باعث افزايش اميد ميان سرمايهگذاران در بازارهاي مالي خصوصا بورس شد.